Knežević: Počinjem da sumnjam da su neke od kolega iz DPS-a pod uticajem kavačkog klana, koji pokušava da me smijeni

Predviđeno saslušanje o navodima Europola koji dvojicu službenika Uprave policije povezuju sa Kavačkim kriminalnim klanom.

68380 pregleda 63 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Odbora, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od sjednica Odbora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.05.2022. 11:50h

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj su poslanici trebali kontrolno da saslušaju čelnike bezbjednosnog sektora, odgođena je, jer se nisu pojavili članovi tog skupštinskog tijela iz redova Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović i Boris Bogdanović, kao i Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković i Branko Čavor.

Na današnjoj sjednici bilo je predviđeno da ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, vršioc dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kentera i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković odgovore o navodima Europola koji dvojicu službenika Uprave policije, Petra Lazovića i Ljuba Milovića, povezuju sa Kavačkim kriminalnim klanom.

Odbor za bezbjednost i odbranu
foto: Boris Pejović

Predsjednik Odbora Milan Knežević kazao je da na današnju sjednicu nijesu došli poslanici DPS-a, a da je prije zasijedanja dobio obavještenje od Krapovića da će kasniti, kao i od Bogdanovića da zbog porodičnih obaveza nije u Crnoj Gori.

Knežević: ANB me prisluškuje po nalogu Kavčana

Knežević je rekao da je u razgovoru sa premijerom Dritanom Abazovićem, koji je u Davosu, dogovoreno da danas održe zatvoreni dio sednice, a da dio u kom bi Abazović bio saslušan bude otvoren za javnost.

Knežević je potom pitao kome je u interesu da se ne raspravlja o podacima Europola, dodajući da je očigledno da je ta istraga sve vrijeme opstruirana.

Rekao je i da crnogorska javnost nikada ne bi saznala za podatke Europola koji inkriminišu Vesnu Medenicu i one još gore koje dvojicu službenika UP povezuju sa kavačkim klanom, da nije bilo portala Libertas i Olivere Lakić.

"Počinjem da sumnjam da su neke od kolega iz DPS-a pod direktnim uticajem kavačkog klana", rekao je on.

Odbor za bezbjednost i odbranu
foto: Boris Pejović

Kazao je da njega u ovom trenutku, sa mjesta predsjednika Odbora, pokušava da smijeni kavački klan, ali da je to bolje nego da pokušavaju da ga ubiju.

Poručio je da ga sa mjesta predsjednika Odbora neće smijeniti kavački klan, a potom pozvao Vrhovni sud i Sudski savjet da se izjasne da li postoji zakonita odluka po kojoj su on, Andrija Mandić i Nebojša Medojević stavljeni na mjere tajnog nadzora.

Kazao je da sumnja da ga Agencija za nacionalnu bezbjednost priskuškuje po nalogu kavačkog klana.

Rekao je i da se nada da ANB tako prilježno, kao što prate Mandića, Medojevića i njega, prate i šefove kriminalnih klanova.

"Na djelu je brutalna opstrukcija, otvoreno sumnjam po nalogu kavačkog klana", kazao je on.

Krapović: Nedopustivo da se jedno saslušanje uslovljava drugim, što su učinili poslanici DPS-a

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović, koji je i član Odbora, rekao je na konferenciji da je obično prvi u sali kada su zasijedanja, a da je danas zbog političkih obaveza kasnio 15 minuta.

Istakao je da danas spletom okolnosti nisu prisustvovali početku sjednice.

Odbor za bezbjednost i odbranu
foto: Boris Pejović

Pojasnio je da je Bogdanović odsutan iz zdravstvenih razloga.

Krapović je ocijenio da je nedopustivo da se jedno saslušavanje uslovljava drugim saslušanjem, što su učinili poslanici DPS-a.

Krapović je rekao da su, kada su došli na vlast, ukazivali na nefunkcionisanje bezbjednosnog sektora.

Podsjećajući da su članovi kavačkog klana - Ljubo Milović i Bugarin pratili predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, kazao je da ima poverenje u novog Glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimira Novovića.

Bonus video: