Raspisan javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika

Rok za prijavljivanje kandidata je 15 dana

6899 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Sudskog savjeta, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica Sudskog savjeta, Foto: Luka Zeković

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu danas je, na osnovu člana 16 stav 2 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, raspisao javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Rok za prijavljivanje kandidata je 15 dana od dana raspisivanja javnog poziva. Za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika može biti birano lice koje ima petnaest godina radnog iskustva na pravnim poslovima, uživa lični i profesionalni ugled i nije osuđivan za krivična djela koja čine sudije nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije.

"Prijave sa kompletnom dokumentacijom dostavljaju se u zatvorenoj koverti pisarnici Skupštine ili putem pošte. Lista prijavljenih kandidata biće objavljena na internet stranici Skupštine Crne Gore i dostupna javnosti najmanje deset dana od dana objavljivanja", piše u javnom pozivu, koji je potpisao predsjenik Odbora Momo Koprivica.

On je 16. maja tek za 15. jun bio zakazao sjednicu tog skupštinskog tijela sa tačkom dnevnog reda - utvrđivanje teksta javnog poziva za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika ali prošlog petka na sjednici tog tijela usaglašen je tekst poziva i donijeta odluka da se javni poziv za ugledne pravnike raspiše danas.

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog suda Vesna Vučković je za 10. jun, tačno 30 dana prije isteka mandata aktuelnih članova, zakazala Konferenciju sudija na kojoj će se birati članovi Sudskog savjeta iz reda sudija, a već je i utvrđena lista kandidata za koje će sve sudije i predsjednici sudova, tajnim glasanjem birati četvoro predstavnika.

Ovim pozivom, napravljeni su pravni koraci da se poslije četiri godine neustavnog rada aktuelnog sastava Sudskog savjeta konačno izabere novi saziv najvažnijeg tijela unutar sudske grane vlasti, koje je nadležno da obezbijedi nezavisnost i samostalnost sudova i sudija ali i da se bavi svim izborima, napredovanjem, disciplinskim i etičkim postupcima, ali i razrješenjem sudija...

U aktuelnom sazivu Sudskog savjeta sjede ugledni pravnici, koji su izabrani još 2. jula 2014. godine i kojima je gotovo prije četiri pune godine istekao mandat, dok članovima tijela iz pravosuđa 10. jula ističe četvorogodišnji mandat.

Bonus video: