Forca: Nema političkog inžinjeringa, DUA i DPS pregovarali iza naših leđa

"Koalicija "Za novi početak" ima u svom sastavu više opozicionih partija što daje veći potencijal za prestanak stare politike. To je šansa za poboljšanje stanja u Opštini Ulcinj. Ona ima veoma slične ciljeve kao Forca za razvoj Ulcinja zato se odgovornost može i podijeliti"

5753 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Forca
Foto: Forca

Forca je saopštila da demantuje navode funkcionera DUA-e i Demokratske partije socijalista (DPS) da je sporazum te partije i Koalicije "Za novi početak" politički inžinjering, poručivši da su, analizirajući potencijale i nedostatke mogućih koalicija, zaključili da u koaliciji DUA-DPS postoji opasnost da se, kako navode, nastavi ista politika, "a koju smo mi napustili zbog nezadovoljstva istom prije godinu i po dana."

"Da bi spriječili nastavak stare politike, odlučili smo da tražimo 4-godisnji mandat, i tako imali priliku da našu političku viziju lakše sprovedemo. Pristupili smo razgovorima sa njima i saopštili naše stavove i oko mandata. Čekali smo njihov pozitivan odgovor koji nismo dobili", piše u saopštenju Force, koje potpisuje predsjednik partije Genci Nimanbegu.

Iz Force tvrde da im je u međuvremenu, koalicija "Za novi početak", bez njihovog zahtjeva za razgovor, ponudila četvorogodišnji mandat za upravljanje gradom, ali da tu ponudu nisu razmotrili jer su željeli da dođu do dogovora sa Albanskom Koalicijom.

"Za susrete sa mandatarom i detaljima ponuda, smo obavijestili DUA radi korektnosti. Na sastancima sa DUA i DSCG smo dogovorili da ne pregovaramo sa drugom stranom tajno. Mi smo iz Force poštovali taj dogovor. Na naš zahtjev za puni mandat, kao stav Glavnog odbora, iz DUA nam je odgovoreno da im je potrebno da na organima razmotre naš zahtjev", piše u saopštenju.

Poslije toga su, kako je saopšteno, održali jedini sastanak i sa DPS-om i DUA, i to 18. Maja.

"Oni su zajednički insistirali na podjeli mandata, ali i dogovorili da će nas zahtjev DUA razmotriti za dan - dva. Taj odgovor nismo dobili. U međuvremenu su i DPS i DUA imali sastanke sa koalicijom za Novi početak u vremenu dok smo mi čekali odgovor. DUA im je ponudila saradnju po sistemu podjele mandata. DPS je bio manje zahtijevniji", navodi se u saopštenju.

Iz Force poručuju da su i DUA i DPS na odvojenim, a za njih tajnim razgovorima, saopštili Koaliciji "Za novi početak" da "eventualno mogu predstavljati i jedni druge".

"To su bili razgovori iza naših leđa. Poslije isteka roka za odgovor, pristupili smo pregovorima sa Novim početkom. Kao drugo, koalicija Za Novi početak ima u svom sastavu više opozicionih partija što daje veći potencijal za prestanak stare politike. To je šansa za poboljšanje stanja u Opštini Ulcinj. Ona ima veoma slične ciljeve kao Forca za razvoj Ulcinja zato se odgovornost može i podijeliti", piše u saopštenju.

Kao treće, iz Force navode i okolnost da koalicija "Za novi početak" je i ponuda DUA-e o podjeli mandata promijenila njihovu ponudu prema FORCI.

"Mi smo prihvatili podjelu mandata zbog potencijala koje ima ova koalicija. Prihvatili smo ovu koaliciju radi promjena na bolje u Ulcinju. Niti je bilo neprincipijelnosti niti je bilo prevare bilo koga. Ove činjenice znaju akteri pregovora, i to ko je pregovarao, kada su pregovarali i sa kojim ponudama a sve to dok smo čekali odgovor. Ovo se sve može potvrditi kod aktera tih pregovora a i kod samog premijera Abazovića", piše u saopštenju Force.

Iz te partije zaključuju da nastavljaju da idu političkim putem u interesu građana Ulcinja i svojih glasača.

"Ostajemo otvoreni za saradnju sa svim političkim partijama i na lokalnom i državnom nivou i bilo da su na poziciji vlasti ili opozicije kao i do sada a sve to u najboljem interesu građana Ulcinja i Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: