Blinken pisao Abazoviću: Crna Gora u zajednici demokratskih država koje su osudile ničim izazvanu rusku agresiju

"SAD su - ne samo saveznik i prijatelj - već i strateški partner Crne Gore", rekao je Abazović

8400 pregleda 1 komentar(a)
Rajzing Rajnke i Abazović, Foto: Gov.me
Rajzing Rajnke i Abazović, Foto: Gov.me

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke uručila je premijeru Crne Gore pismo čestitke državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

U njemu, kako se navodi u saopštenju iz Kabineta predsjednika Vlade, između ostalog, pohvaljuje se pozicija Crne Gore povodom invazije Ruske Federacije na Ukrajinu i ocjenjuje da je zauzela poziciju među zajednicom demokratskih država koje su osudile ničim izazvanu rusku agresiju.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju ubrzani napredak Crne Gore u Evropsku uniju, uspostavljanje nezavisnog pravosudnog sistema, borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala", istakla je Rajzing Rajnke na sastanku sa Abazovićem.

Dodaje se da je Abazović naveo da su SAD ne samo saveznik i prijatelj, već i strateški partner Crne Gore.

"Zadovoljan sam dinamikom rada nove Vlade i optimizmom koju ona nosi. Dobra saradnja sa Parlamentom, što ukazuje da Vlada može da ostvari sveobuhvatan politički dijalog u cilju postizanja kompromisa oko imenovanja u ključnim oblastima u pravosuđu", naglasio je Abazović.

Ističući, kako piše u saopštenju, da su SAD važan ekonomski partner Crne Gore, Abazović je naveo da je intenziviran bilateralni i ekonomski dijalog sa međunarodnim partnerima i saveznicima, s ciljem da se stvore uslovi za uspješnu turističku sezonu, ali i diverzifikaciju ekonomije.

"Cijenimo podršku SAD u našim evropskim integracijama. Zalažemo se za 'ubrzanje po zaslugama'. Vlada Crne Gore je odlučna da ostvari rezultate u oblasti protiv organizovanog kriminala i korupcije i oni neće izostati", zaključio je Abazović.

Čestitku državnog sekretara Entonija Blinkena, Kabinet predsjednika Vlade prenio je integralno.

"Uvaženi g. predsjedniče Vlade,čestitam Vam na imenovanju za predsjednika Vlade Crne Gore. Preuzimate vođstvo u ključnom trenutku kada se pravo slobodnih naroda da oblikuju svoje sudbine nalazi pod prijetnjom. Radujem se tijesnoj saradnji sa Vama i ostalim NATO saveznicama u odgovoru na neopravdani, brutalni rat Rusije protiv Ukrajine – koji je najveći izazov po evropsku bezbjednost u posljednjih nekoliko decenija. Pozdravljamo to što se Crna Gora pridružila demokratijama širom svijeta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini, sankcionišući odgovorne i obezbjeđujući humanitarnu i bezbjednosnu podršku Kijevu. Srdačno, Entoni Blinken državni sekretar", piše u psimu Entonija Blinkena.

Bonus video: