Abazović: Nemam saznanja da Pavićević radi za BIA

"Kad nam se u Crnoj Gori ne dopadne neki politički stav - neko je blizak BIA, CIA, radi za Amerikance, Vatikan, Crkvu, mafiju... Kako nam se koji stav ne dopadne, odmah se lijepe etikete..."

33262 pregleda 21 komentar(a)
Abazović, Foto: Nikola Dragaš
Abazović, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 27.05.2022. 18:29h

Premijer i lider Građanskog pokreta (GP) URA, Dritan Abazović, kazao je danas da nema saznanja da je Vladimir Pavićević, novoimenovani savjetnik potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, navodno blizak srpskoj Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Abazović je, komentarišući odluku ministra odbrane i potpredsjednika Vlade Raška Konjevića da ne podrži imenovanje Pavićevića, rekao da ne vidi ništa sporno u tome.

"Zaista ne znam kako da odgovorim na ovo pitanje, iz jednog prostog razloga - potpuno mi je okej da neko rješenje, koje je predloženo na Vladi, neko od ministara ne želi da podrži. Nije ovo prvi put - desilo se i prilikom izbora direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Ako želimo da baštinimo demokratske standarde, meni to lično ne smeta. Nikakav značajniji razlog mi nije iznio ministar Konjević. Ako ima neko saznanje, vjerujem da bi to podijelio sa mnom. Što se tiče savjetnika - kako premijera, tako i potpredsjednika Vlade, a to se odnosi i na g. Konjevića - to su slobodni izbori", rekao je on novinarima nakon premijerskog sata.

Konjević je juče saopštio da će razloge neglasanja s imenovanjem Pavićevića pojasniti na prvoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Na pitanje ima li saznanja da je Pavićević navodno blizak BIA, Abazović je odgovorio odrično.

"Kad nam se u Crnoj Gori ne dopadne neki politički stav - neko je blizak BIA, CIA, radi za Amerikance, Vatikan, Crkvu, mafiju... Kako nam se koji stav ne dopadne od nekog pojedinca, odmah se lijepe etikete", istako je premijer.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Abazović je ponovio da će otići u Ohrid na samit te inicijative, na koji ga je pozvao premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

"Poći ćemo tamo kao posmatrači. Ne treba žuriti ni u jednu inicijativu. Realno, nisam dobio ubjeđenje i argumentaciju u vezi te inicijative koja bi bila suprotna interesima Crne Gore. Naprotiv. Tamo će biti predstavnici američke administracije, Evropske unije (EU)... Ako neko misli da treba da se integrišemo negdje drugo - neka kaže. Ako neko misli da treba da idemo prema (Vladimiru) Putinu ili prema nekim drugim zemljama - neka kaže. Spoljnopolitička orijentacije Crne Gore treba da bude takva da smo bliski EU i SAD-u. Sve ostalo je predmet razgovora, pregovora i sl. Naravno, ne vidim ni razlog da žurimo bilo gdje. Oni (’Otvoreni Balkan’) su dosad radili bez nas, sigurno mogu još jedno vrijeme, a vjerovatno i trajno. U svakom slučaju, svaki vid regionalne saradnje vodi smanjenju tenzija i ekonomskom prosperitetu. Ako neko misli da je to suprotno interesu Crne Gore - ne znam. Mislim da nisu u pravu", naveo je on.

Bonus video: