Lunjić: Pravno nasilje, 19 odbornika na čelu s Nimanbeguom u zoni krivične odgovornosti

Predsjednik ulcinjskog odbora DPS-a rekao da je na najgrublji način prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine Ulcinj

5576 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube  DPS Crne Gore
Foto: Screenshot Youtube DPS Crne Gore

Predsjednik Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u Ulcinju Driton Lunjić kazao je da se danas desilo "klasično pravno nasilje" i "najgrublja zloupotreba i prekoračenje datih ovlašćenja" odbornika u Skupštini opštine Ulcinj.

Prema njegovim riječima, na najgrublji način je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine Ulcinj.

Lunjić je saopštio da je najstariji odbornik predsjedavao današnjom sjednicom i da je, kako su podnijete dvije kandidature za predsjednika Skupštine, "prekinuo sjednicu i zakazao sastanak klubova odbornika za ponedjeljak, u skladu sa članom 51. stav 3 Statuta".

“Prekinutom sjednicom je ničim izazvan uzeo da predsjedava Genci Nimanbegu čime je 'oteo' funkciju predsjedavajućeg. Na takav način su otvorene kako krivična, tako i upravno pravna dimenzija u ovoj pravnoj stvari”, poručio je Lunjić.

To znači, kako je kazao, da su sve odluke, počev od one o izboru predsjednika Skupštine pa nadalje, nezakonite i u suprotnosti sa Statutom i poslovnikom Opštine Ulcinj.

“S tim u vezi ćemo pokrenuti inicijativu o ocjeni zakonitosti kod nadležnog suda, odluke o izboru predsjednika Skupštine i svih drugih odluka koje donese ova Skupština”, istakao je on.

Kako je saopštio predsjednik ulcinjskog odbora DPS-a, 19 odbornika na čelu sa Nimanbeguom je "ušlo u zonu krivične odgovornosti prekoračujući svoja ovlašćenja i čineći krivično djelo iz člana 416. stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore", za kojeg je nadležno Specijalno državno tužilaštvo.

Lunjić je posebno istakao i djelovanje upravnog inspektora, za kojeg je rekao da je bio saučesnik u "današnjoj nezakonitoj akciji", jer je "zloupotrebom ovlašćenja" koje ima kao upravni inspektor i koji je "potpuno nezakonito vršio nadzor nad subjektom koji ne može biti subjekt upravnog nadzora" i tom prilikom je "očigledno postupao po nečijem nalogu i trebao da bude represivna palica."

“Pozivamo nadležno tužilaštvo da preuzme sve dalje radnje u cilju procesuiranja svih odgovornih lica koja su se ogriješila o zakon”, zaključio je Lunjić.

Na kraju, kako je rekao, posebno čudi i "saučesništvo od strane pripadnika Uprave policije" koji su pružali asistenciju upravnom inspektoru u pravcu verifikacije "nezakonite odluke o izboru predsjednika Skupštine opštine Ulcinj koje je donijela nezakonita Skupština", pa se postavlja pitanje "po čijem nalogu i za čije potrebe su oni zloupotrijebljeni".

Bonus video: