Danas: Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zabranile prelet aviona kojim Lavrov treba da dođe u Srbiju

Kako je ranije najavljeno, šef ruskog ministarstva spoljnih poslova treba da 6. i 7. juna posjeti Srbiju

31108 pregleda 131 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zabranile su prelet aviona kojim je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo sjutra da doputuje u posjetu Beogradu, potvrdili su Danasu nezvanični izvori iz državnog vrha.

Istovremeno, iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića stigla je najava da se sjutra u 10 časova prije podne sastaje sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Kako je ranije najavljeno, šef ruskog ministarstva spoljnih poslova treba da 6. i 7. juna posjeti Srbiju.

Planirani su sastanci sa predsjednikom te zemlje, ministrom spoljnih poslova, predsjednikom Narodne skupštine i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve.

Danas navodi da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila danas da je situacija oko dolaska ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Beograd "izuzetno komplikovana" i da se logistikom njegovog putovanja bavi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zaista je nevjerovatno da je situacija u Evropi i u svijetu takva da predsjednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima, kao što je logistika oko putovanja jednog ministra inostranih poslova od koje zavisi da li će doći ili ne", rekla je Brnabić za televiziju Pink i dodala da su u pitanju problemi sa "preletima".

Danas navodi da je prije dva dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je posjeta ruskog ministra Sergeja Lavrova već zakazana, te da je ishod posjete neizvjestan dok se ona ne odigra.

"Moguće je da sve bude u redu, a moguće i da ne bude. Da li je zakazano sve, zakazano je sve. I kad će se sastati sa Selakovićem, gdje sam ja na večeri, gdje je posjeta groblju“, kazao je Vučić.

Dodao je i to da ne isključuje da posjeta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu može da ugrozi posjetu njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Bonus video: