Utabanim stazama DPS-a do stana

Baš je za očekivati da Nataša Pešić nepristrasno preispita odluku kojom je upravo ona čašćena stanom, ocijenila Branka Bošnjak. To pokazuje koliko je neiskreno sve što se čuje iz Vlade, uključujući i priču o evropskim integracijama, poručio Vuk Maraš

32283 pregleda 44 komentar(a)
Postavljena da provjeri nezakonitosti Komisije preko koje je dobila stan: Marković i Nataša Pešić, Foto: BORIS PEJOVIC
Postavljena da provjeri nezakonitosti Komisije preko koje je dobila stan: Marković i Nataša Pešić, Foto: BORIS PEJOVIC

Nova Vlada, umjesto da obustavi čašćavanje privilegovanih funkcionera stanovima i kreditima na račun građana, nastavlja putem koji su ucrtali bivši premijeri Milo Đukanović i Duško Marković, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Odluka Vlade da imenuje nove članove Komisije za stambena pitanja izazvala je oštre reakcije dijela javnosti, posebno to što je za članicu imenovana Nataša Pešić, savjetnica predsjednika države Mila Đukanovića. Ona je bila generalna sekretarka u Vladi Duška Markovića i članica je Glavnog odbora DPS-a, a ranije je dobila stan od države po povoljnim uslovima, na osnovu odluke Komisije za stambena pitanja...

Iz Vlade su u petak poručili da će Komisija preispitati rad prethodnih, da će odluke biti javne, uz zaštitu ličnih podataka i da za rad u Komisiji članovi neće primati naknadu.

Rad Komisije je godinama u centru pažnje javnosti, jer su stanovi po povoljnim uslovima dodjeljivani ne samo Vladinim funkcionerima, već i sudijama i tužiocima, što je ocijenjeno kao uticaj izvršne vlasti na sudsku.

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou prošle godine je utvrdio da je najmanje devet tužilaca i sudija, među kojima ima i predsjednika više sudova, dobilo stambenu pomoć suprotno propisima, koji utvrđuju da se stambene potrebe sudija, državnih tužilaca i sudija Ustavnog suda regulišu aktima Sudskog i Tužilačkog savjeta i Ustavnog suda.

Među onima koji su dobili kredite i stanove od države po povoljnim uslovima su uhapšeni predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, bivša predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, bivši predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, nekadašnji ministar kulture Branislav Mićunović (DPS), bivši ministar prosvjete i sadašnji poslanik SD-a Damir Šehović, bivši poslanik i sadašnji potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović (BS), bivši ministar pravde Zoran Pažin (DPS), specijalni tužilac Saša Čađenović, kao i nedavno uhapšena bivša dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak za “Vijesti” kaže da je neubjedljiv pokušaj nemuštog zavaravanja javnosti da će novoimenovana komisija da preispituje ranije odluke o dodjeli stanova i kredita.

Bošnjak: Bestidno bacanje prašine u oči

”Pa ona nema te ingerencije jer se jasno zna na osnovu Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera šta su joj nadležnosti. Bilo bi makar korektno da nam Vlada ne potcjenjuje inteligenciju. Da ne govorim da je u Komisiji imenovana upravo osoba koja je čašćena stanom po ovoj sramnoj Odluci, pa je bestidno da nam se baca prašina u oči i priča o nekom navodnom preispitivanju ranijih odluka, e pa baš je za očekivati da gospođa Pešić nepristrasno preispita odluku kojom je upravo ona čašćena stanom”, ocijenila je Bošnjak.

Kako kaže, još je degutantnije kad najglasnije morališu iz Vlade oni koji su baš na ovaj način dobili kredite i stanove, i ne samo jednom, i ne samo oni, nego i njihove majke i bračni partneri.

”Neviđeno licemjerstvo. Umjesto da makar ćute i ne iritiraju javnost, oni su najglasniji”, rekla je Bošnjak.

Neviđeno licemjerstvo: Bošnjak
Neviđeno licemjerstvo: Bošnjakfoto: Luka Zeković

Ona je ranije Ustavnom sudu podnijela Predlog za ocjenu ustavnosti odredbi Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera. Ustavni sud nije razmatrao inicijativu.

Bošnjak kaže da ne postoji opravdanje za rješenje Vlade o imenovanju predsjednika i članova Komisije, koje se poziva na neustavnu i diskriminatorsku Odluku.

”Umjesto da ovu Odluku koju su donosili i ‘unapređivali’ Đukanović i Marković stave van snage, kako bi se konačno stavila tačka na razna čašćavanja na naš račun privilegovanih funkcionera stanovima i kreditima i nedozvoljene uticaje izvršne vlasti na sudsku i zakonodavnu, nova Vlada pravi kontinuitet”, kazala je Bošnjak.

Dodjelu stanova funkcionerima više puta je kritikovala Evropska komisija.

Nekadašnji evropski komesar za proširenje, a sada komesar za budžet i finansije Johanes Han rekao je 2019. da će EK s vlastima u Crnoj Gori pokrenuti pitanje dodjeljivanja stanova javnim funkcionerima.

”Nije mi poznato da takva praksa postoji u bilo kojoj članici EU. To nije kompatibilno s principima javne administracije kojima su se države u procesu proširenja obavezale i pokreće bitna pitanja koja idu u srž vladavine prava”, rekao je tada Han u intervjuu za “Vijesti”.

Maraš: Provjere nezakonitosti se sjetili kad je izbio skandal

Direktor Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE) Vuk Maraš ocijenio je da cinizam Vlade da postavi Pešić da provjerava nezakonitosti Komisije, preko koje je i sama stan dobila, pokazuje koliko je neiskreno sve što se čuje iz Vlade, uključujući i priču o evropskim integracijama.

”Nemam dilemu da ta stambena komisija nije napravljena da provjerava bilo kakve nezakonitosti, nego su se toga sjetili kad je izbio skandal zbog gospođe Pešić, pa su pokušali da to recimo amortizuju pominjanjem nekih drugih imena iz Kabineta premijera”, rekao je Maraš za TV Vijesti.

Iz MANS-a su nakon odluke Vlade pitali hoće li ponovo da se troše milioni eura građana da se zbrine kadar “po dubini”.

”Hoće li rad i odluke ove komisije biti javne?”, pitali su iz MANS-a, čija je izvršna direktorica Vanja Ćalović-Marković bila u Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou i bavila se tim problemom.

Maraš
Marašfoto: Boris Pejović

Ona je na konferenciji za novinare u aprilu prošle godine, zajedno s tadašnjim vicepremijerom, a sadašnjim premijerom Dritanom Abazovićem objavila da je prethodna vlast DPS-a za posljednjih deset godina iz državnog budžeta potrošila oko 25 miliona eura na rješavanje stambenih pitanja 175 javnih funkcionera i 405 nižih činovnika.

Članom 27 Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, određeno je da o rješavanju stambenih potreba funkcionera odlučuje Komisija, a da članove Komisije imenuje Vlada, i to: predsjednika i četiri člana na predlog predsjednika Vlade, a po jednog člana na predlog Skupštine Cme Gore i predsjednika Crne Gore.

Pored Nataše Pešić, za članicu Komisije na sjednici Vlade u petak imenovana je i predstavnica Skupštine - Ivana Božović, šefica Biroa pravnih poslova.

Za predsjednika Komisije za stambena pitanja imenovan je Sergej Sekulović, savjetnik predsjednika Vlade za unutrašnju politiku i bivši ministar unutrašnjih poslova. Za člana Komisije imenovan je i Ivo Šoć, savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja, Ana Rašović (URA), šefica Kabineta predsjednika Vlade, Milica Smolović, savjetnica generalnog sekretara Vlade i Irma Selmanović (DPS), savjetnica potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj.

Razriješeni su prethodni članovi Komisije - Božo Milonjić, raniji generalni sekretar Vlade i predsjednik Komisije, zatim Nikola Kandić, raniji zamjenik generalnog sekretara Vlade, Željko Savović i Aleksandar Novović, raniji savjetnici predsjednika Vlade i Žana Praščević-Milačić, ranija v.d. pomoćnica generalnog sekretara Vlade.

Maraš kaže da, ako premijer nije želio da predstavnik predsjednika Crne Gore bude u tom tijelu, on je mogao da promijeni odluku, pa ona fizički ne bi bila tamo.

”Odgovornost za ovo je na premijeru, ne na predsjedniku koji formalno nekoga predlaže, nego na premijeru koji je odlučio da je njemu prihvatljivo da ta osoba tog profila sjedi tamo”, kazao je Maraš.

Demokratska Crna Gora saopštila je juče da je Edina Dešić, specijalista novinarstva, koja je u petak imenovana za državnu sekretarku Ministarstva rada i socijalnog staranja, po povlašćenim uslovima dobila stambeni kredit od 40.000 eura.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović kazala je i da svi koji su na taj način dobili stanove zajedno staju u legendarnu rečenicu nekadašnjeg direktora Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute - da je fer da za razliku od građana funkcioneri dobijaju povoljne stanove i kredite.

Sekulović: Sudije i tužioci neće dobijati stanove

Novi predsjednik Komisije za stambena pitanja Sergej Sekulović za “Vijesti” je rekao da će Komisija postupati i donositi odluke u skladu sa zakonom i jasnim propisima.

”Praksa koju smo imali priliku vidjeti u prethodnom periodu, gdje su stanove dobijali stambeno zbrinuti državni funkcioneri po povlašćenim uslovima, više se ne smije dešavati. Svjesni smo da su ovakve odluke u velikoj mjeri kompromitovale njenu funkciju, a naročito dodjelom kredita i stanova sudijama i državnim tužiocima, mimo predviđenog zakona. Podsjećamo da je ranije usvojenim izmjenama zakona predviđeno da su za rješavanje njihovog stambenog pitanja nadležni Sudski i Tužilački savjet, što će značiti da Komisija ne može donositi bilo kakve odluke u vezi s njima”, kazao je Sekulović.

Sjednice Komisije biće otvorene za javnost: Sekulović
Sjednice Komisije biće otvorene za javnost: Sekulovićfoto: Luka Zeković

Najavio je da će konstitutivna sjednica Komisije i svaka naredna, biti otvorene za javnost, kako bi transparentnost bila na najvišem nivou.

”Građani će imati priliku da vide kako se odgovorno odnosimo prema državi, građanima i budžetu”, poručio je Sekulović.

Bošnjak: S prevejanim DPS maherima nema borbe protiv korupcije

Branka Bošnjak je rekla da je na početku mandata ove Skupštine ponovo stavila u proceduru Predlog zakona o preispitivanju porijekla imovine i specijalnom oporezivanju.

”Predlog predviđa da svi oni koji su po ovoj sramnoj odluci Vlade ili sličnim odlukama na lokalnom nivou, bez oglašavanja, čašćeni stanom ili kreditom moraju da obeštete ovu državu i po tržišnoj cijeni plate te stanove i vrate novac u državni budžet. To je pravda. To je nulta tačka od koje treba da krene moralna obnova Crne Gore. Mi ćemo insistirati na ovoj odredbi i tu neće biti kompromisa”, poručila je i dodala da su upozoravali da s “prevejanim DPS maherima” nema borbe protiv korupcije i nema napretka.

Bonus video: