Brnabić: Važna posjeta, nadam se da ćemo ući u eru dobrih odnosa; Abazović: Započeo je jedan novi ciklus

"Sve vrste odnosa povezuju Crnu Gori i Srbiju, a proteklih nekoliko godina otvorilo se dosta otvorenih pitanja. Rješavaćemo ih i unapređivati naše ekonomske odnose"

55472 pregleda 54 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Od specijalnog izvještača "Vijesti" iz Beograda

Premijerka Srbije Ana Brnabić je zahvalila premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću što je spremno prihvatio poziv da dođe i posjeti Srbiju.

"Ova posjeta je nama iznimno važna i nadam se da ćemo njom uspjeti ono što i vi i ja želimo - da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore i uđemo u eru dobrih odnosa. Sve vrste odnosa povezuju Crnu Gori i Srbiju, a proteklih nekoliko godina otvorilo se dosta otvorenih pitanja. Rješavaćemo ih i unapređivati naše ekonomske odnose", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je kazala da su danas definisali neka pitanja koja mogu brzo da rješavaju, a koja mogu odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa.

"Dvanaest godina između Crne Gore i Srbije ne postoji platni promet. On ide preko posredničkih stranih banaka i čini to pitanje komplikovanim. Preuzeću da već, koliko danas, ja i ministar (Siniša) Mali razgovaramo o tome s guvernerkom Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovankom Tabaković", kazala je Brnabić.

Razgovarano je i o, kako je dodala, pitanju hrane, energenata i infrastrukture.

"Kad je riječ o hrani, predsjednik Srbije je tu bio jasan. Ponavljam tu poruku - dok mi imamo hrane, imaće i naši prijatelji i partneri u regionu. Što se tiče energenata, tu postoji ogroman potencijal za saradnju. Ne postoji ništa što može da se uradi u kratkom roku, ali možemo da počnemo, kako bi obezbijedili energetsku stabilnost i nezavisnost", rekla je Brnabić.

Dodala je da postoje značajni hidopotencijali u regionu.

"I ako se dogovorimo da ih zajedno iskoristimo - mi, BiH i Crna Gora možemo da dobijemo dodatne energetske kapacitete".

Ona je dodala da je gradnja hidroelektrane (HE) Buk–Bijela samo jedan od potencijalnih projekata i „kap u moru“ svega onoga što bi ove dvije države zajednički mogle da urade.

Smatra da je regionu potrebna dodatna električna energija koja bi se u njemu proizvodila i međusobno delila.

„Što brže sjednemo da se dogovorimo, brže ćemo obezbijediti energetsku sigurnost, ali i konkurentnije cijene energije za građane i privredu“, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da se saradnjom može doći do zajedničke energetske politike, čime će se region učiniti bezbjednijim, održivijim i boljim za domaće i strane investitore.

Abazović je rekao da se slaže sa Brnabić kada su u pitanju energetska kriza i balansirani sistem.

„Crna Gora ide u izgradnju novih energetskih objekata, ali nama je prioritet energija koja se dobija putem sunca i vjetra. Crna Gora ide i putem umrežavanja, jer mi za sada nijesmo deo mreže za prirodni gas, a želimo da budemo”, rekao je Abazović, naglašavajući da u Vladi smatraju da je Luka Bar idealno mesto za produžavanje južnog dijela gasovoda koji je stigao do Albanije.

On je naveo da je energetska kriza trenutno akutna, ali da, bez obzira na to, sve analize ukazuju na nedostatak energenata u kontinuitetu.

„Svi razmišljamo na isti način — da gradimo nove energetske objekte i da tako smanjujemo eventualne šokove koji bi mogli da nastupe“, poručio je Abazović.

Što se tiče infrastrukturne povezanosti, Brnabić je navela da se gradi dio puta od Požege do Boljara.

"To će biti jedan od najskupljih auto-puteve koje gradimo. Namjera je da to završimo u što skorijem roku. U planu je i rekonstrukcija pruge Beograd - Bar", rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je kazala i da je Abazović "čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti Otvorenog Balkana".

"Poziv da se priključite toj inicijativi, jer će u ovim turbulentnim vremenima značiti bolje povezan Zapadni Balkan, sigurnost, bezbjednost. U 2021. smo dostigli nivo robne razmjene od 900 miliona eura. Očekujem da ćemo u 2022. preći nivo robne razmjene od milijardu eura, što je odlično", kazala je Brnabić.

Zahvaljujući se Abazoviću što je prihvatio poziv poručila je da je Srbija spremna da otvori eru mnogo bližih ekonomskih i političkih odnosa.

Abazović: Da okrenemo novi list

Premijer Crne Gore iskazao je zadovoljstvo što se njegova prva zvanična regionalna posjeta dešava u Beogradu.

"Danas smo ovdje da okrenemo novi list i podignemo odnose između dviju zemalja na viši nivo. Neprirodno je da budemo u bilo kakvom šumu u komunikaciji. Danas je započeo jedan novi ciklus, a on podrazumijeva da smo spremni da na odgovoran način pristupimo otvorenih pitanja i da ih zatvaramo", rekao je Abazović.

Kazao je i da se ide u rješavanje platnog prometa.

Dritan Abazović
foto: Nikola Dragaš

"Van logike je da to decenijama ne funkcioniše. Druga stvar, dobili smo uvjeravanja za isporuke hrane - da će se rješavati bez ikakvih restrikcija. Odgovorni pristup i jedne i druge vlade jeste da budemo spremni i za scenarije koji nisu dobri. To je jako značajno", kazao je premijer Crne Gore.

Kad je riječ o infrastrukturi, Abazović je rekao da je cilj da auto-put koji treba da se otvori 13. jula, dobije nastavak prema Berogradu i prema Budimpešti.

"Imamo neke ideje koje se tiču Luke Bar, želimo da je vratimo u stoprocentno državno vlasništvo, ali to ne znači da ne želimo da joj povećamo aktivu. Vjerujem da je zaista nastupio momenat kad neke stvari treba da se prevaziđu. Vjerujem da ne postoji pitanje koje je značajnije od odnosa dviju država. Ja tu dobru volju ovdje osjećam".

Abazović je kazao da Srbija u Crnoj Gori ima velikog prijatelja.

"Došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugi način. Relacije u regionu moraju da budu mnogo bolje i tome svi treba da damo doprinos. A naša Vlada će dati doprinos da se ukupni odnosi relaksiraju. Prošlost ne možemo da promijenimo, jedino što možemo je budućnost", kazao je premijer Crne Gore.

Bonus video: