Brnabić: Abazović mi je skrenuo pažnju na dešavanja s poslanicima na granici, riješićemo i to

"Očekujem s velikim nestrpljenjem da predsjednik Srbije dočeka novog ambasadora Crne Gore"

31194 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Od specijalnog izvještača "Vijesti" iz Beograda

Premijerka Srbije Ana Brnanić kazala je da očekuje s velikim nestrpljenjem da predsjednik Srbije dočeka novog ambasadora Crne Gore.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara, kazala da je na sastanku bilo riječi o ambasadorima i zadržavanju crnogorskih poslanika na granici. Kazala je da su pokrenuli oba pitanja na zatvorenom sastanku.

"Očekujem s velikim nestrpljenjem da predsjednik Srbije dočeka novog ambasadora Crne Gore. To je stvar koja se lako riješi. U ogromnoj mjeri smo riješeni da završimo to pitanje. Skrenuo mi je Abazović pažnju na dešavanja s poslanicima. To sam prvi put čula danas. Riješićemo i to", rekla je Brnabić.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je kazao da je objasnio Brnabić o čemu se radi (o zadržavanju poslanika) i da vjeruje da će se riješiti.

Abazović je na pitanje "Vijesti" da li bi Vlada bila spremna da poništi odluku o proglašenju Vladimira Božovića personom non-grata ukoliko bi Srbija nastavila da insistira da on bude ambasador, odgovorio da očekuje da i Crna Gora i Srbija postave nove ambasadore.

"Ono što smo danas razgovarali jeste da mi treba da imamo ambasadore u Beogradu i Podgorici. Očekujem da imamo nove ambasadore u Podgorici i Beogradu", rekao je premijer Crne Gore.

Abazović: DPS i SDP bili upoznati s tekstom temeljnog ugovora

Abazović je odgovarajući na pitanje o temeljnom ugovoru kazao da je on premijer "koji vodi evropsku i sekularnu državu".

"Sve vjerske zajednice imaće jednak tretman. Tu smo da svako otvoreno pitanje riješimo u skladu s Ustavom i zakonom. Predstavnici DPS i SDP bili su upoznati s tekstom temeljnog ugovora i nisu imali primjedbe na normativni dio. Ukoliko žele da preduzmu nešto u skladu sa svojim ovlašćenjima - premijer nema ništa protiv. Mislim da je predloženi tekst u skladu s Ustavom i zakonima. Ova Vlada će to pitanje riješiti. Tu smo da vodimo evropsku i sekularnu državu", rekao je Abazović.

Brnabić o slučaju Marović: Dobićete uskoro odgovor

Odgovarajući na pitanje o izručenju Svetozara Marovića, premijer je rekao da su i o tome razgovarali.

"Svako pitanje može da se riješi. Možda svako pitanje ne možemo da riješimo odmah i to je logično, a da li smo počeli da rješavamo i da li će se neke tačke riješitit uskoro, to je tačno... To pitanje (Marović) očekujem da se riješi, ali možda ne odmah. Nijesmo došli da vršimo pritisak na Vladu Srbije. Ovdje smo da rješavamo pitanja koja mogu da se riješe danas", rekao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" čime je Marović zadužio Srbiji i zašto se ne ubrza njegovo izručenje, Brnabić je odgovorila:

"Abazović mi je skrenuo pažnju na to. Nadležni državni organi u Srbiji se bave tim pitanjem, dobićete uskoro odgovor".

Premijer Crne Gore kazao je da ostaje poziv premijerki Srbije, da, kada joj obaveze budu dozvolile, posjeti Crnu Goru.

Brnabić je kazala da je njen utisak da je Abazović izuzetno pragmatičan političar.

"I za sebe volim da mislim da sam pragmatična i da se vrlo dobro razumijemo. Ponudila sam svu našu pomoć da damo sve informacije o inicijativi Otvoreni Balkan. Iz našeg ugla, ne postoji nijedna loša stvar u inicijativi Otvoreni Balkan. Svaki dan imamo konkretne rezultate".

Brnabić je kazala i da će u uzvratnu posjetu Crnoj Gori "čim prije".

"Treba da se konsultujemo da li ima smisla da ja kao premijer u tehničkom mandatu idem u posjetu. Jedino pitanje je da li da čekamo novog premijera", kazala je Brnabić.

Bonus video: