Ivanović vjerovatno umjesto Kneževića na čelu Odbora za bezbjednost i odbranu

SNP i DPS privode kraju pregovore, Đukanovićevoj partiji moglo bi da pripadne mjesto sekretara Skupštine

17519 pregleda 34 komentar(a)
Dragan Ivanović, Foto: Luka Zekovic
Dragan Ivanović, Foto: Luka Zekovic

Šef kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović vjerovatno je novi predsjednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost, saznaju “Vijesti”.

Njegov “protivkandidat” bio je Predrag Bošković (DPS) jer je ta partija tražila ključne skupštinske odbore među kojima je i bezbjednost.

Pregovorima DPS-a i SNP-a usaglašeno je da klub partije Mila Đukanovića, u zamjenu za to, dobije neku drugu poziciju, moguće mjesto generalnog sekretara Skupštine, tvrdi sagovornik “Vijesti”. Ta funkcija do sada je uglavnom pripadala partiji iz koje je biran predsjednik parlamenta, što je u ovom slučaju SNP.

Drugi izvor rekao je da je DPS u zamjenu da Ivanović preuzme rukovodeće mjesto u Odboru za bezbjednost, tražio poziciju u bezbjednosnom sektoru ne precizirajući koju.

Rukovodeće mjesto u Odboru koji vrši nadzor nad bezbjednosnim sektorom i mjesto generalnog sekretara Skupštine, ostali su još nedefinisani tokom pregovora nove parlamentarne većine o prekompoziciji ključnih mjesta u parlamentu, rečeno je juče “Vijestima”.

Informaciju o pretendentima na čelno mjesto jednog od ključnih skupštinskih tijela, saopštio je ranije aktuelni predsjednik Milan Knežević (Demokratski front), rekavši da je u toku “mrtva trka” da li će poslanik DPS-a Predrag Bošković ili poslanik SNP-a Dragan Ivanović biti imenovani za predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu.

Taj Odbor, između ostalog, razmatra predloge zakona, drugih propisa i opštih akata, strategiju i druga pitanja iz oblasti bezbjednosti i odbrane Crne Gore i njenih građana i vrši parlamentarnu kontrolu rada policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih bezbjednosnih organa i službi. Članovi odbora imaju pristup tajnim podacima iz sektora bezbjednosti, a predsjednik i zamjenik članovi su Vijeća za nacionalnu bezbjednost - krovnog tijela obavještajnog sektora.

Odbor vrši nadzor nad Agencijom za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvom odbrane, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije.

Odbor već sedmicama ne radi, niti su poslanički klubovi Socijaldemokratske partije i Bošnjačke stranke delegirali svoje poslanike, koji treba da zamijene Raška Konjevića i Ervina Ibrahimovića. Oni su poslanička mjesta zamijenili ministarskim.

Bošković, Nuhodžić i Knežević
Bošković, Nuhodžić i Kneževićfoto: Savo Prelević

Takođe, Demokratski front treba da nađe zamjenu za Mila Božovića koji je podnio ostavku jer je nosilac liste na lokalnim izborima u Budvi.

U trenutnom sastavu Odbora za bezbjednost su, pored Boškovića i Ivanovića, i poslanici Mevludin Nuhodžić (DPS), Vladan Raičević (PzP), Dragan Krapović (Demokrate), Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Konatar (URA), Branko Čavor (DPS) i Ivan Brajović (SD).

Dragan Ivanović (SNP) je poznat široj javnosti nakon što je postao predsjednik Odbora SNP-a u Podgorici, a u međuvremenu je napredovao do potpredsjednika SNP-a.

Na avgustvskim izborima 2020. izabran je za poslanika, a potom i šefa kluba te stranke u Skupštini, te između ostalog i člana Odbora za bezbjednost. U njegovoj biografiji piše da je završio Pravni fakultet. Iako je poznato da je radio u policiji, drugi detalji se ne znaju niti su njegove kolege, s kojima su “Vijesti” ranije kontaktirale, znale da objasne na kojim poslovima je bio angažovan.

Bonus video: