Politička volja deblokira Ustavni sud

Ustavni sud sada je na ivici kvoruma, a od kraja septembra i bez njega jer još jedan sudija ide u penziju

19086 pregleda 12 komentar(a)
Ko će danas dići ruku: Sjednica Ustavnog odbora (arhiva), Foto: Skupstina.me
Ko će danas dići ruku: Sjednica Ustavnog odbora (arhiva), Foto: Skupstina.me

Skupštinski Ustavni odbor danas će birati četvoro sudija Ustavnog suda od ukupno 16 kandidata, koliko se javilo na tri konkursa.

Odbor odluke treba da donese kvalifikovanom većinom, odnosno da sedmoro od ukupno 13 članova glasa. Nakon toga poslanici na plenumu treba da je potvrde sa 49, odnosno 54 glasa.

Na sajtu Skupštine objavljeno je da su se na konkurs od 1. 9. 2021. javili Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Od tih kandidata bira se dvoje sudija, a preostalo dvoje od onih koji su se javili na druga dva oglasa.

Na javni poziv od 25. 1. 2022. javili su se Tatjana Bulatović, Snežana Jonica, Enesa Rastoder i Gorica Fatić.

Na treći konkurs od 27. 5. 2022. prijavljeni su Alija Beganović, Elvis Duraković, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Branislav Radulović i Momirka Tešić.

Među kandidatima su predsjednica kotorskog Osnovnog suda, bivše i sadašnje sudije nižih i viših sudskih instanci, suda za prekršaje, član Senata Državne revizorske institucije, bivša zamjenica ombudsmana, bivša zaštitnica državnog interesa, advokatica...

Za sudiju Ustavnog suda mogu biti birane osobe iz reda istaknutih pravnika koje imaju najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Pored opštih uslova, kandidati moraju imati crnogorsko državljanstvo, propisan nivo obrazovanja, da su zdravstveno sposobni za te poslove i da imaju položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić (DF) rekla je prije dva dana “Vijestima” da za izbor bilo kog kandidata mora da postoji kvalifikovana većina na Odboru, odnosno dvotrećinska na planumu.

”Zato je za sve izbore u parlamentu, za koje je potrebna dvotrećinska većina, neophodno da se postignu određeni dogovori da bi uopšte došlo do realizacije”, rekla je ona.

Ustavni sud sada je na ivici kvoruma, a od kraja septembra i bez njega jer još jedan sudija ide u penziju.

Bonus video: