Abazović: Ideja da se pitanje TU aktivira pred izbore u Podgorici kako bismo dobili novi Belveder

“Mnogo toga je urađeno u ovoj državi na prevaru. Postoje sankcije za pogreške i uspjehe. Predsjedniče Vlade, ovo nije bio ni lijep ni primjeren dan. Nemate vi pravo ništa da ratifikujete, više nego moja baba”, kazao je ministar vanjskih poslova

90695 pregleda 71 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube/Vlada
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube/Vlada
Ažurirano: 03.08.2022. 15:27h
Završeno
13:09h

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić napustio je sjednicu Vlade, kao što je i najavio na početku da će izaći čim kaže šta ima o Temeljnom ugovoru.

13:00h

Krivokapić je odgovorio Jokoviću da poštuje uspjeh SNP-a, ali uz potpuno neslaganje.

“Srijetaćemo se, bićemo birani, slagaćemo se - nadam se više, neslagati manje, neko voljom ili bez volje, stići do EU, kao što smo stigli do NATO. SDP je stalno dokazivao pravo na političkim oponentima”, rekao je MVP.

12:55h

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović je kazala da zakon ne dozvoljava da se interna zabilješka koju je predstavio Krivokapić javno čita, navodeći da je Ministarstvo evropskih poslova tu zabilješku dostavio i MVP-u.

“Što se tiče šanse, vidjećemo kakav će biti godišnji izvještaj Evropske komisije. Dok sam na ovoj poziciji, učiniću sve da se ta šansa ostvari”.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković rekao je da je SNP ispunio cilj za koji su i ušli u ovu Vladu.

“Ponosan sam i to što je premijer, etnički Albanac učinio da se potpiše ugovor. I to je njegova dodatna vrijednost”.

Istakao je da Temeljni ugovor nije upućen protiv bilo koje vjerske zajednice, već samo regulisanje odnosa između jedne vjerske zajednice i države Crne Gore.

“Iako se sad razilazimo, vjerujem da ćemo se sresti oko Sudskog savjeta, Zakona o porijeklu imovine, kriminala...”, proučio je Krivokapiću.

12:44h

Krivokapić je odgovorio da mu se ne impliciraju nacionalne podjele u Crnoj Gori.

“Jedan je odnos prema instituciji - crkvi koja negira Crnogorce, a drugi prema Srbima i njihovim vjerskim opredjeljenjima”.

Istakao je da s njegove strane nije bilo progona prema Albancima, navodeći da je u Beogradu branio Albance.

Govoreći o Belvederu, on je pitao kako je objavljeno da je bačen Molotovljev koktel na Cetinju nekoliko sati prije nego što je zaista bačen.

“Vi ste, ne svi, bili na kokice kod moga rođaka tada”.

Istakao je da današnji dan nije ništa riješio, ali je sve probleme otvorio.

12:37h

Abazović je rekao da građani treba da znaju da je ideja bila da se ovo pitanje aktivira pred izbore u Podgorici i “da imamo novi 4.i 5.septembar i novi Belveder”.

“Poenta je da imamo sjever Kosova u oktobru u Podgorici da bi ostao (Ivan) Vuković da sačuva Gradsku televiziju i finansira fašizam”, rekao je premijer.

Abazović je rekao da Krivokapića ljudski više cijeni nego politički.

“Sada će krenuti velika galama...Mora to da se desi, ja sam spreman”.

12:32h

Abazović se zahvalio Krivokapiću što je pominjao Aerodrome jer je, kako je rekao, na taj način potvrdio tezu iz koje kuhinje dolaze svi napadi na njega i članove Vlade.

“Samo da poručim. Recite kolegi (Rašku Konjeviću) koji je danas odsutan - onome što je rekao da će prije no što uradi nešto što je već uradio jedan službenik visokopozicioniran u sektoru bezbjednosti, da će pasti mnoge glave, da požuri. Jer ako ne padne glava, oni će odgovarati pred zakonom. Poručite mu to. On neka nastavi da finansira vašu propagandu, ali pošto je tu poruku poslao da će prije toga da padnu glave, što se mene tiče, s obzirom da sam prvotargetovani, nega požuri. Ako se to ne desi, završiće tamo gdje mu je mjesto”.

Krivokapić je dobacio da je to podmetanje.

12:19h

Krivokapić je rekao da iza njega i SDP-a stoje tri decenije, a ne 100 dana.

“Nemojte misliti da ste nekoga častili ovom Vladom. Biću ličan, ja sam vas 2016. častio da ste ušli bez partije sa dva ministra u Vladu, a ne vi mene”.

Krivokapić je u odgovoru kazao da je premijer iznio prošlost kao primarnu temu i da to misle evropski partneri.

“Istorijski, vi ste to stavili ispred evropskog puta Crne Gore. Nije isto katolička crkva, islamska zajednica i ostale vjerske zajednice u Crnoj Gori. Da prekinemo sa tom prevarom, jer one nisu došle u Crnu Goru aneksijom Crne Gore, nisu uzele kulturna dobra Crne Gore, nego su bile tu, iza Kraljevine Crne Gore i dan danas. Ova vjerska zajednica je došla ukidanjem ustavne, autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, nasilnom aneksijom Crne Gore. Uzela je tuđe, odnosno, naše. Nezakonito drži kulturno-istorijske spomenike Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

12:09h

Abazović je istakao da svako ko želi destabilizaciju, pomaže ruski uticaj u Crnoj Gori, i želi da uradi ono što se desilo na Kosovu, ali u oktobru.

“To je bila vaša projekcija, moja projekcija je bila današnja. Danas niko nije upao u Crnu Goru, mi smo se sami odlučili da bez pompe i želje da bilo koga ko drugačije misli, provociramo”, rekao je premijer.

On je rekao da je potpisivanje Temeljnog ugovora veliki korak za Crnu Goru, te da se u 100 dana riješilo svako važno pitanje.

Abazović je naglasio da oni sa Skaj aplikacije imaju razlog da državu gurnu u destabilizaciju.

Istakao je da očekuje da Krivokapić procesuira to što tvrdi da je TU neustavan, ali da mu se izvini, ako se pokaže da nije tako.

“Ovo što vi pričate želi vrlo mali procenat stanovništva. To će vam pokazati dani i godine pred nama. Ljudi žele hotel, vrtić, bolje plate, radna mjesta, a ne žele podjele”.

Izmjena: 12:23h
12:00h

Krivokapić je kazao da mu je žao što su kao 43.Vlada propustili priliku da već sada , završe sledeću fazu ka EU, da bi građani živjeli u sigurnijem i uređenijem društvu.

“To ne znači da izbori neće dati priliku da se formira evropska Vlada i da trenutno zaustavljanje ponovo pretvori u rezultat”, kazao je MVP.

Premijer Dritan Abazović rekao je da je tužan dan za sve ni koji žele da žive u prošlosti, a lijep za one koji žele da teme iz prošlosti zatvore na demokratski način.

“Žao mi je ako pripadate prvoj kategoriji. Ali po formatu i znanju pripadate drugoj kategoriji”.

On je rekao da u EU ne postoji komesar za religijska pitanja niti to postoji u akiju, ali je to što su dio propagande u Crnoj Gori je druga priča.

“Temeljni ugovor je trebalo da se potpiše da bi došli od većine od 54 ili 49 i punog konsenzusa. To sam i najavio prije mjesec dana. Sad ćemo svi imati priliku u Parlamentu da glasamo za evropska pitanja”, rekao je premijer.

On je naglasio da “ovdje postoje okupatori-kirminalci” koji državu drže kao taoci, navodeći da se bore protiv njih.

“I zbog kojih mi već nismo u EU”, dodajući da je takva propaganda posljedica aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova.

Istakao je da je spreman i da ide kući, ali da nije spreman da neko državu drži kao taoca.

“Mislili ste da će snaga jedne finansijske grupacije , koje je već počela kampanju preko kvazi portala, biti dovoljna da utiče na premijera da se pomjeri sa svog puta. To se neće desiti. Na izborima predviđam sunovrat te politike koju finansiraju ti centri moći. Volio bih da niste na tom bordu, ali mislim da su strukture vaše partije na tom brodu i zato treba da se sruši Vlada”.

Izmjena: 12:06h
11:59h

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je, citirajući interni dokument iz Brisela, koji još zvanično nije stigao u MVP, kazao da je zbog Temeljnog ugovora Nacrt izvještaja Evropske komisije Crnoj Gori za 2022.godinu prilično negativan.

Citirajući interni dokument rekao je da u briselskim krugovima ne postoji razumijevanje zbog čega se u ključnom momentu za proces evropskih integracija za Crnu Goru fokus stavlja na pitanja kao što su Temeljni ugovor i na taj način dovodi u pitanje istorijska šansa Crne Gore da ubrza svoj put ka EU:

“Ovakav odnos prema istorijskoj šansi je jedan od razloga zbog kojeg trenutni Nacrt izvještaja Evropske komisije Crnoj Gori za 2022.godinu je prilično negativan”.

Krivokapić je kazao da je i prevara dozvoljena u politici ako su posljedice male.

“Mnogo toga je urađeno u ovoj državi na prevaru. Ovo je dan koji nas je udaljio od EU. Postoje sankcije za pogreške i uspjehe. Predsjedniče Vlade, ovo nije bio ni lijep ni primjeren dan. Nemate vi pravo ništa da ratifikujete, više nego moja baba”

Istakao je da je SNP ispunio glavni prioritet ulaska u Vladu.

11:54h

Petnaesta sjednica Vlade, kojom predsjedava premijer Dritan Abazović, počela je oko 11.30 sati.

Abazović je ranije danas, sa patrijarhom srpskim Porfirijem, u Vili Gorica potpisao Temeljni ugovor između države i Srpske pravoslavne crkve.

Izmjena: 11:59h

Bonus video: