Juventas: Vlada ismijala javnost, ponizila civilni sektor i struku

Vlada se ne temelji na evropskim i demokratskim principima, već se rukovodi tajnim i postupanjima koji nisu u interesu države, smatraju u Juventasu

4859 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Facebook NVO Juventas
Foto: Facebook NVO Juventas

Nevladina organizacija Juventas ocijenila je da je Vlada, postupcima vezanim za potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koje su nazvali skandaloznim, ponizila cjelokupnu, a najviše stručnu javnost i civilni sektor.

"Vlada Crne Gore je tajnim postupanjem sastavila protivustavni ugovor i na tajan način ga potpisala. Prividno su otvorili diskusiju, a da pritom nijesu uvažili nijedan komentar, pa čak ni onaj koji govori da se država ne može pozivati na kanonsko pravo. Ovakvim postupanjem Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem ismijala je cjelokupnu javnost, a posebno ponizila predstavnike civilnog sektora stručne zajednice i Akademije koji su dali detaljne komentare i sugestije na ugovor. Da Vlada nikad nije imala namjeru da stvarno pokrene kontrolu ugovora i diskusiju o njemu govori i činjenica da premijer Abazović, nakon reakcije predloženih članica na sastav radne grupe koja bi analizirala ugovor, nije preduzeo radnje kojima bi iz grupe izuzeo osvjedočenog mizoginistu i homofoba", saopštili su iz Juventasa.

Iz ovakvog postupanja Vlade se, ocjenjuju u toj NVO, izvlači zaključak da se ona ne temelji na evropskim i demokratskim principima, već da se rukovodi tajnim i postupanjima koji nisu u interesu države.

"Ovoj državi treba društvena kohezija, odgovorna Vlada, treba društveni dijalog, poštovanje njenih građana, povjerenje u institucije i vraćanje građanskim vrijednostima", zaključuju.

Povezani članci

03. Avgust 2022.

Potpisan Temeljni ugovor između Vlade i SPC

Bonus video: