Živković: Ovakvo postupanje Abazovića ne može imati našu podršku, tražimo sjednicu Skupštine 19. avgusta

Odgovarajući na pitanje da li će razgovarati oko podrške i sa Demokratama, predsjednik kluba poslanika DPS-a je kazao da će u narednim danima razgovarati sa svima

32194 pregleda 99 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Boris Pejović
Sa konferencije za medije, Foto: Boris Pejović

Predsjednik kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da su predali inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.

Demokratska partija socijalista najavila je ranije danas da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore, nakon što je potpisan Temeljni ugovor između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Pored poslanika te partije na konferenciji je i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Živković je kazao da ne spore to da je pitanje Temeljnog ugovora potrebno riješiti, ali da se premijer ponašao kao čovjek kome se ne može vjerovati.

Živković
Živkovićfoto: Boris Pejović

Kazao je da su Vladu podržali "iz najboljih namjera" o da se "očigledno Vlada nije bavila ključnim prioritetima, kao što je jačanje ekonomije, zdravstvenog sistema i da se stane u front izgradnje nove snage na evropskom putu Crne Gore".

"Ovakvo današnje postupanje Vlade i Abazovića ne može imati našu podršku, zato smo saopštili naš stav vezano za potpisivanje ovakvog ugovora sa SPC", naveo je Živković.

Kazao je da su SDP, Mehmed Zenka, Liberalna partija i Socijaldemorkate potpisali inicijativu, a da će druge partije odlučiti na partijskim organima.

Odgovarajući na pitanje da li će razgovarati oko podrške i sa Demokratama, Živković je kazao da će u narednim danima razgovarati sa svima.

"Odluka je na partijskim organima tih političkih partija, ali vjerujem da bi bilo pravo čudo da one politički subjekti koji su odlučili da se nađu kao opozicija jednoj ovakvoj Vladi koja za svojih 100 dana rada, nije ispunila ono što je bila njena suštinska svrha - evropske integracije i evropska agenda oko koje valjda svi imamo zajednički konsenzus i interes da i oni ne glasaju za nepovjerenje 43. Vladi", odgovorio je Živković.

Govoreći o razlozima da se glasa o nepovjerenju Vladi, Živković je kazao da je 43.Vlada imala prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se na temelju daljih reformi pravosudnog sistema i jačanja sistema vladavine prava, intenzivirao proces EU integracija Crne Gore, konsolidovale ekonomske prilike i reorganizovao sistem zdravstvene zaštite u uslovima kovid pandemije, ali da su konkretni rezultati izostali.

Istakao je da su stanje crnogorske ekonomije i epidemiološka situacija u zemlji dodatno pogoršane, a dalji proces EU integracija doveden u pitanje.

“Predsjednik Vlade je, igrnorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova, uključujući CANU kao i stručnjaka i organizacija civilnog društva, svjesno zanemarujući potencijalne posljedice takvog postupanja na ukupne prilike u Crnoj Gori, u prvi plan stavio pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, rekao je Živković.

On je ocijenio da je aktuelna Vlada izgubila legitimitet zbog državno neodgovornog ponašanja Abazovića, koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu i potencijalno nenadoknadiv gubitak vremena, potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende:

“Zbog svega navedenog, u namjeri da zaštitimo vitalne interese Crne Gore i sačuvamo šansu da zemlja ubrzano krene putem EU integracija, podnosimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja 43.Vladi”.

Istakao je da je jasno da su Vladu podržali iz najboljih namjera kako bi ubrzali EU put, ali da se u prvih 100 dana Vlada nije bavila ključnim prioritetima.

Istakao je da su tražili vanrednu sjednicu Parlamenta za 19. avgust.

Draginja Vuksanović-Stanković je kazala da je “odlazeći premijer na krajnje kukavički način potpisao ugovor, ali kakvi potpisnici, izvršioci i nalogodavci - takav i ugovor”.

“Nanio je privremenu štetu Crnoj Gori i privremeno je zaustavio na putu ka EU. Ova Vlada pade, završila je svoju kraijeru i Dritan Abazović političku karijeru. Nova Vlada će pokrenuti pravnu proceduru za poništenje ovakvog pravnog posla, jer us odredbe ovog ugovora u suprotnosti sa Ustavom i brojnim zakonskim propisima Crne Gore”, istakla je Vuksanović-Stanković.

Ona je poručila da su podržali inicijativu, jer aktuelna Vlada nije ispunjavala evropsku agendu.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Boris Pejović

Istakla je da se Abazović “danas ogolio do kraja”, da je puki izvršilac Aleksandra Vučića i zvanične politike Beograda.

“I treba da ode iz Crne Gore, tamo da nastavi političku karijeru”.

Vuksanović Stanković je kazala da je Abazović "samo slušao Aleksandra Vučića" i da je njegova "marioneta".

Istakla je da su očigledno prioriteti premijera "bila pitanja koja dijele građane".

Bonus video: