Rovčanin: Uradili smo više u Pljevljima za godinu nego što je DPS za 30

Kaže da ne postoji niti jedan građanin pa čak i član DPSa koji može opravdati činjenicu da od 1990. godine do danas u Pljevljima nije riješeno pitanje toplifikacije što je jedinstven slučaj na svijetu u mjestima gdje postoji takvo postrojenje kao što je Termoelktrana Pljevlja nadomak grada

3874 pregleda 11 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore i predsjednik Opštinskog odbora Demokrata u Pljevljima Nikola Rovčanin tvrdi da je ta kompanija više uradili u Pljevljima za godinu dana nego Demokratska partija socijalista za 30 godina vladavine.

On je to rekao odgovarajući na optužbe koje je u današnjem saopštenju iznio Opštinski odbor DPS-a u Pljevljima optužiuvši Rovčanina da rekonstrukcija Termoelktrane Pljevlja kasni zbog "neznanja", ali prije svega "katastrofalnog ponašanja Rovčanina i njegovih "Gigawat" stručnjaka."

“Gospodo iz DPS-a, znamo da je jako teško da gledate kako smo za godinu dana u Pljevljima uradili više nego vi za punih 30 godina. Dakle, za prethodne tri decenije najmanje 300 puta ste obećali građanima realizaciju projekta toplifikacije. Pune tri decenije tragate za UT uslovima, planskim dokumentima, finasijama… tražeći izgovore kako da pravdate svoj nerad i neuspjeh. Da li ste svjesni da ste punih 30 godina obmanjivali građane Pljevalja? Zašto za sve to vrijeme jednog metra topolvoda niste postavili, nebitno kuda, kojim pravcem, vazduhom, vodom ili zemljom? Za samo godinu dana rada na ovom projektu došli smo do faze tendera za izvođača. I nakon svega, umjesto da pohvalite, podržite i promovišete projekat koji se čeka toliko dugo, kao što su Demokrate nebrojeno puta uradile bez obzira na politiku ili bilo koje druge razlike, vi pokušavate da branite neodbranjivo”, naveo je Rovčanin u reagovanju.

Kaže da ne postoji niti jedan građanin pa čak i član DPSa koji može opravdati činjenicu da od 1990. godine do danas u Pljevljima nije riješeno pitanje toplifikacije što je jedinstven slučaj na svijetu u mjestima gdje postoji takvo postrojenje kao što je Termoelktrana Pljevlja nadomak grada.

“Čak i sve vaše druge ideje oko toplotnog izvora su propale. Obećali ste i toplanu, gdje je? Obećali ste toplotni izvor u Vektri Jakić, gdje je? Znate li kada je Termoelektrana postigla najduži rad u istoriji? Rećićemo vam, u 2021. godini. Znate li kada je Termoelektrana postigla naveću efikasnost u istoriji od preko 35%? Rećićemo vam, u 2021.godini. Znate li kada su postignute najveće uštede na uglju i aditivima? Rećićemo vam, u 2021. godini? Znate li od kada su zaposlenima povećane plate i dupliran stambeni fond? Rećićemo vam, od dolaska novog rukovodstva. Znate li kada je postignut rekord po prihodima i profit naveći u istoriji? U 2021.godini. Znate li kada je postignut rekord u proizvodnji električne energije? Rećićemo vam, u 2021. godini. Znate li kada je pokrenut najveći broj investicija u istoriji EPCG? Rećićemo vam, u 2021.godini. Da li možda znate kada je ostvaren rekord u naplati? Rećićemo vam, 2021. godine. Da li ste možda čuli kada je postignut rekord u broju platiša? Ako ne znate, rećićemo vam mi, u 2021.godini. Znate kada su građani dobili najveće popuste na računima na utrošenu električnu energiju? Rećićemo vam, u 2021. godini. Zanate li kada su građani Pljevalja prvi put dobili dodatne popuste na račune za struju u toku grejne sezone? Rećićemo vam, u 2021. godini. I rekli bi vam još mnogo toga, da ste ozbiljni i demokratski zreli da sagledate činjenice, rezultate, razlikujete obećanja od konkretnih djela. Ali očito imate za cilj da praznim političkim i izlizanim trodecenijskim tezama odbranite vaš (ne)rad. Dakle, nisu ni devedesete, ni dvijehiljadite, ni dvijehiljadedesete godine, već upravo od nastanka promjena nakon 30.avgusta 2020.godine”, rekao je Rovčanin.

Optužio je DPS da su stavili TE Pljevlja pred gašenjem, sa lošim ugovorom za realizaciju Eko rekonstrukcije.

“Odbranili smo nastavak rada TEP u borbi koju vi niste mogli ni zamisliti. Zašto smo odbranili? Jer nismo savili kičmu, suprostvili smo se svima, pa i ministrima koji tada nisu imali kompletnu sliku. Naravno, to je za vas bilo nezamislivo. Projekat eko rekonstrukcije TEP nastavljen je zahvaljujući izmjeni ugovora koji ste vi ostavili na nivou da se realizacijom ne bi ispoštovale EU direktive. Da li možda imate odgovor, zašto se niste izborili za izgradnju Hidroelektrane Otilovići? Ima li ste tačno 30 godina vremena. Zašto je makar niste uredili, osvijetlili, zaštitili. Jasno je da sve ovo odlično znate, a za slučaj da možda manja grupa i ne zna, predlažemo da napravite malu eskurziju i obiđete branu Otilovići, odete na Termoelektranu da vidite kranove i aktivne radove, zgradu Atlas u kojoj će u septembru početi da radi moderan naplatni punkt EPCG. Uskoro ćete vidjeti i prve solarne panele na domaćinstvima u Pljevljima. I na kraju, najbolje govori o vama činjenica da ste objekat koji pripada džamiji i Islamskoj zajednici pretvorili u naplatni punkt EPCG. To je sramno i nedopustivo za svako civilizovano društvo. Ali i tu smo nepravdu ispravili. Zašto je teško pohvaliti ono što je dobro za sve građane. Evo, uredili ste izletište na prostoru vojne kasarne i nije nam teško da kažemo da je to dobro za građane”, naveo je Rovčanin u reagovanju.

Bonus video: