"Zetski zakoni" saglasni sa Ustavom i pravnim sistemom

Za su glasala 42 poslanika, protiv 35 i uzdržan jedan

45134 pregleda 44 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Skupština je danas većinom glasova odlučila da postoji saglasnost "zetskih zakona" sa Ustavom i pravnim sistemom.

Za su glasala 42 poslanika, protiv 35 i uzdržan jedan.

Zakonodavni odbor prethodno je dao negativno mišljenje na ove zakone kada je u pitanju njihova usklađenost za Ustavom i pravnim sistemom, zbog čega je predsjednica Skupštine Danijela Đurović predložila izjašnjavanje na plenumu o postojanju saglasnosti "zetskih zakona" sa Ustavom i pravnim sistemom.

Izvjestilac Zakonodavnog odbora Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da je odlukom Odnora poslata jasna poruka da je odabrani put za osamostaljenju Zete u suprotnosti sa Ustavom, iako je gotovo jednoglasno podržana ideja o samostalnosti Zete kao opštine.

"Nije red da Zeta kao oblast, koja ima svoju kulturu i tradiciju, na tom prostoru je bila i kičma srednjovjekovne države Crne Gore ne dobije samostalnost bude u skladu sa Ustavom i pravnim", kazao je.

Podsjetio je da se u momentu kada se odlučuje o osamostaljivanju Zete, već su raspisani izbori za Glavni grad.

"U sred sprovođenja izbornih radnji, dolazi do promjene teritorije Glavnog grada i promjene biračkog tijela...Ovdje je u igri izborni inženjering", rekao je Koprivica.

Skupština je većinom glasova odlučila i da je u skladu sa Ustavom Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora povodom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine.

Zakonodavni odbor je dao negativno mišljenje I na taj predlog. Za su glasala 43 za, 35 protiv I jedan uzdržan.

Poslanik Marko Milačić (Prava Crna Gora) pitao je predsjednicu Skupštine zašto je bila uzdržana prilikom glasanja po sve tri tačke kada je pitanje bilo vrlo jednostavno – da li je nešto u skladu sa Ustavom ili ne.

Đurović je odgovorila da je odlučila da na ovaj način glasa, napominjući da niti je predlagač niti član Zakonodavnog odbora.

Bonus video: