Za spas Zete: Trudićemo se da djelovanje URE i DPS-a svedemo na minimum, na djelu prisilno i jeftino osamostaljenje

Zahvaljuju se poslanicima Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore koji su, kako kažu, tokom skupštinskog zasijedanja "pokazali kako se bori sa svoj narod"

12665 pregleda 11 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Skupštine, Foto: Printscreen YouTube
Sa jučerašnje sjednice Skupštine, Foto: Printscreen YouTube

Odbor "Za spas Zete" oglasio se nakon sinoćnjeg "prisilnog i jeftinog" osamostaljenja Zete" poručivši da u toj novoformiranoj opštini od sinoć postoji razočaranje zbog načina na koji je to urađeno.

U saopštenju navode da je njihov krajnji cilj bio formiranje opštine ali ne, kako kažu, da bi se zadovoljili uski partijski interesi, "već kako bi se ispoštovala volja građana".

"U krajnjem, ta volja građana je bila sažeta u prihvatanju amandmana koji bi garantovali Zeti 24 naselja (22 postojeća uz dio naselja Dajbaba i Kuća Rakića) i opciono Žabljak Crnojevića. Nakon što smo izkazali želju da sve političke subjekte upoznamo sa opravdanošću naših zahtjeva, i nakon što smo dobar dio njih upoznali sa navedenim, krajnji rezultat ove priče je išao na štetu građana Zete", navodi se u saopštenju.

Dodaju da ni pomenuti amandman za naselja, ali ni ostali nisu prihvaćeni, a bili su plasirani u cilju "poboljšanja Zete kao nove opštine u njenoj početnoj fazi".

Time je, navode, zaokružena "dugogodišnja diskriminacija" Zete i njenih građana od strane predlagača zakona.

Povezani članci

17. Avgust 2022.

Opština po želji građana ili DPS-a

16. Avgust 2022.

Zeta postala samostalna opština

"Ovim putem želimo da poručimo parlamentarnoj većini, na čelu sa partijama URA i DPS, da ćemo se kao građani potruditi da njihovo buduće djelovanje svedemo na minimum, u krajnjem i potpuno eliminišemo, kada je u pitanju Zeta, a nadamo se i cijela Crna Gora, jer poslanici koji ne slušaju glas naroda koji ih je tu doveo, ne treba da budu na tim pozicijama", poručuju iz Odbora "Za spas Zete".

Kažu da su sigurni da se pitanje osamostaljenja Zete moglo riješiti kroz referendum, ali da rokovo za ostvarenje političkih ciljeva nisu dali prostora za takav vid odlučivanja.

"Zeta će svakako u narednom periodu raditi na tome da oživi svoju pravu teritoriju, naravno bez pomoći pomenutih partija koji su ovim zakonskim rešenjima uskratili pravo na to, na način i u obimu kako to građani budu zahtijevali", navodi se u saopštenju.

Zahvaljuju se poslanicima Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore koji su, kako kažu, tokom skupštinskog zasijedanja "pokazali kako se bori sa svoj narod."

"Dodatno, pomenuto djelovanje i dobru namjeru su pečatirali svojim dolaskom na mjesto blokade, kao i riječima koje su uputili građanima Zete. Napominjemo da je poziv bio upućen svim poslanicima iz Skupštine, dok su se odazvali samo oni koji su prepoznali značaj ovog trenutka, i potrebu da budu sa svojim narodom. Zahvaljujemo i predstavnicima pokreta Evropa sad, koji su takođe svojim prisustvom dali podršku narodu Zete, kao i svima koji su nam dali prijateljsku podršku sa različitih adresa", navodi se u saopštenju.

Napominju da danas neće biti blokada saobraćajnica, ali da će o narednim aktivnostima blagovremeno obavijestiti javnost.

Dane koji dolaze će iskoristiti kako bi organizovali novi zbor građana Zete, gdje će, kako poručuju, "imati priliku da zajednički donesemo prave odluke, koje će rezultirati kroz naše buduće, kako institucionalno, tako i vanistitucionalno, djelovanje."

"O navedenom zboru će takođe biti više riječi kroz nekoliko dana. Ponavljamo i to, da cilj građana Zete nije blokiranje saobraćaja, posebno uzimajući u obzir da je u toku ljetnja turistička sezona, kao i to da je Crna Gora zemlja apsurda, i da u pojedinim trenucima izlazak na ulice predstavlja jedini način prenošenja poruke, jer su politički interesi potpuno eliminisali poštovanje Ustava Crne Gore, zakona, kao i uopšte demokratiju i institucionalne načine reagovanja. S jedne strane, izvinjamo se svim učesnicima u saobraćaju, posebno turistima, s druge strane iskazujemo zahvalnost policajcima koji su nas pratili u dosadašnjim okupljanjima, uz poruku da ćemo se družiti i u narednom periodu", piše u saopštenju.

Zaključuju da Zeta nije ovo što je "kreirano preko noći u Skupštini", već narod koji je sinoć bio na blokadi.

"Na kraju, završavamo riječima kojima smo i počeli ovo saopštenje, Zeta jeste postala samostalna opština, ali poručujemo svima sljedeće: Zeta nije ovo što je kreirano preko noći u skupštini, zeta je narod koji je sinoć bio na blokadi, i koji će u narednom periodu pokazati odlučnost da zajednički riješi sve aktuelne probleme, kako bi se Zeta vratila pravim istorijskim vrijednostima koje su kreirale današnju Crnu Goru!", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: