Traže vanredno zasijedanje Skupštine za 2. septembar

Dio stare većine traži smjenu Vlade

"Vlada Dritana Abazovića u kontinuitetu je pokazivala nemoć da se odbrani od raznih unutrašnjih destruktivnih političkih uticaja što je dovelo do međusobnog nepovjerenja i teških obračuna unutrar same Vlade", navodi se u predlogu

26485 pregleda 50 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Poslanici Demokratskog fronta (uključujući i Pokret za promjene), Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore podnijeli su danas predlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore.

Traže da se vanredno zasijedanje Skupštine održi 2. septembra.

"Vlada Dritana Abazovića u kontinuitetu je pokazivala nemoć da se odbrani od raznih unutrašnjih destruktivnih političkih uticaja što je dovelo do međusobnog nepovjerenja i teških obračuna unutrar same Vlade. To je izazvalo nesigurnost i ekstremizaciju prilika u Crnoj Gori. U tako nezdravom ambijentu došlo je do toga da najviši funkcioneri Vlade jedni druge nazivaju fašistima i mafijašima", navodi se u predlogu.

Dodaju da "umjesto proklamovanih ciljeva, zapisanih u premijerovom ekspozeu, dobili smo medusobna trvenja, gubitak funkcionalnog kapaciteta Vlade i produbljivanje ekonomske krize".

"Vlada nije izgradila atmosferu povjerenja, nije pokrenula široki politički dijalog, a time nije aflrmisala dogovor političkih subjekata, što je za posledicu imalo nastavak blokade u radu Sudskog savjeta i Ustavnog suda. Ovim je došlo do zaustavljanja reformi u sudstvu, čime je u sadašnjem vremenu značajno usporena borba protiv organlzovanog kriminala i korupcije, a što je najvažniji preduslov za nastavak evropskih integracija. Više puta pokazana nepremostivost razlika među konstituentima ovog političkog eksperimenta rezultirala je nesposobnošću da se rješava politička i institucionalna kriza, što jasno ukazuje da je opstanak ove Vlade opterećenje za građane i državu. Vlada je sa jedne strane u značajnoj mjeri sprovodila revanšizam, a sa druge strane imala više izuzetno spornih kadrovskih postavljenja na veoma značajne rukovodne pozicije u sistemu izvršne vlasti. Takođe, konstituenti izvršne vlasti svojim glasom ili svojim političkim postupcima omogućili su procesuiranje i usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorlijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, kojim je nanijeta nemjerljiva šteta Zeti i građanima Zete, bez konsultacije i dogovora sa stanovnicima Zete, sa namjerom da na štetu Zete onemoguce Zećanima da biraju i budu birani u Glavnom gradu Podgorica. Zbog svega navedenog podnosimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore", navodi se u predlogu.