DF dostavio predlog sporazuma: Ciljevi ostaju borba protiv korupcije i kriminala,Vlada posvećena evropskim integracijama

Sporan je dio koji se tiče smjene predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, o kome se pregovara, rekli su izvori "Vijesti"

42774 pregleda 47 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Principi saradnje partija stare parlamentarne većine bazirali bi se na poštovanju izborne volje građana iskazane na izborima 2020, a ciljevi bi ostali borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvih povrataka Demokratske partije socijalista na vlast.

Nova vlada ostala bi posvećena evropskim integracijama.

To se navodi u predlogu sporazuma koji je dostavio Demokratski front, a o kome se razgovara na sastanku.

Sporan je dio koji se tiče smjene predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, o kome se pregovara, rekli su izvori "Vijesti".

DF, DF predlog sporazuma
DF, DF predlog sporazuma

U predlogu sporazuma u koji su Vijesti imale uvid navodi se da su ciljevi sljedeći:

  1. Eliminacija svake mogućnosti povratka DPS-a na vlast u bilo kojoj formi i nastavak demontaže bivšeg režima.
  2. Vlada i parlamentarna većina kao apsolutni prioritet u fokus svoga rada staviće borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima.
  3. Vlada i skupštinska većina sprovešče izbornu reformu i obaviti sve reforme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku.
  4. Vlada će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politički fokus usmjeriti dominantno na socioekonomsim temama.
  5. Zajednički pristup rešavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentarnom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsenzusa.
  6. Vlada ostaje maksimalno posvećena evropskim integracijama, regionalnog saradnji kao i poštovanju svih međunarodnih preuzetih obaveza.
  7. Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identiteska pitanja koja dijele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus zaključno sa parlamentarnim izborima.

Bonus video: