Radulović za "Vijesti": Ko opstruira dogovor, ubija Crnu Goru

"Vlada će najkraće trajati do redovnih predsjedničkih izbora, a uz puni konsenzus može i do 2024. Mandatar treba da bude neko sposoban i sa iskustvom, a što se tiče predsjednice Skupštine - sve opcije su otvorene"

52171 pregleda 101 komentar(a)
Nijedna od dosadašnje 43 vlade nije bila legitimna zbog izborne korupcije i krađe ili zbog konstrukcionih devijacija: Radulović, Foto: Boris Pejović
Nijedna od dosadašnje 43 vlade nije bila legitimna zbog izborne korupcije i krađe ili zbog konstrukcionih devijacija: Radulović, Foto: Boris Pejović

Sporazum partija pobjednica parlamentarnih izbora je istorijski i stvara osnove da svaka buduća vlada mora biti formirana na legitiman način, a svako ko opstruira dogovor - ubija Crnu Goru, poručio je zamjenik predsjednika Pokreta za promjene (PzP) i poslanik Branko Radulović.

”Predstoji nam mnogo rada i konstruktivnih dogovora. U sljedećih 15 dana neophodan je dogovor oko rukovodstva Skupštine i mandatara. Na taj način restartujemo pozicije na 30. avgust 2020. godine”, kazao je Radulović u intervjuu “Vijestima”.

Radulović je bio jedan od učesnika sastanka u Skupštini u petak, na kojem su predstavnici Demokratskog fronta (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, PzP), Demokrata, GP URA, Socijalističke narodne parije (SNP), Demosa, CIVIS-a, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore potpisali politički sporazum. Dogovoreno je da “stara većina” u narednih 15 dana formira vladu i izabere novo skupštinsko rukovodstvo.

Radulović ne isključuje mogućnost da sadašnja predsjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP) ostane na toj poziciji, ako tako odluči parlamentarne većina.

Smatra da vanredni izbori, ako bi se uskoro u ovom ambijentu organizovali, ne bi ništa dobro ni novo donijeli Crnoj Gori.

Da li politički sporazum, koji su u petak potpisali lideri i visoki funkcionera partija pobjednica izbora 2020. godina, može predstavljati novi početak političkog života u Crnoj Gori?

Da, istinski vjerujem da je on čak i istorijski, bez obzira na koji način i u kojoj mjeri će efektuirati. Istorijski je jer stvara osnove da svaka buduća vlada mora biti formirana na legitiman način, proizaći iz slobodne volje građana, uz poštovanje demokratskih načela i sprovodeći programske ciljeve na kojima su dobijeni izbori. Treba imati u vidu da ni jedna od dosadašnjih 43 vlade nije bila legitimna zbog izborne korupcije i krađe ili zbog konstrukcionih devijacija karakterističnih za prethodne dvije kojima je “kumovao” ino-faktor. Takođe, ovaj dogovor prekida dosadašnju agoniju, vraća poljuljanu nadu u izgradnju pravne i prosperitetne Crne Gore rođenu nakon promjena prije dvije godine i stvara osnove za istinske reforme i pune evropske integracije.

Kako je došlo do potpisivanja Sporazuma, s obzirom na disonantne tonove i animozitete između pojedinih činilaca koalicija pobjednica parlamentarnih izbora?

Draft sporazuma kojeg je ponudio Andrija Mandić (DF) je bio takave sadržine da se nije mogao odbiti. Svi učesnici sastanka potencirali su zabrinjavajuće stanje u kojem se nalazimo, našu odgovornost i opravdan pritisak javnosti. Dileme po određenim pitanjima jasnije smo definisali. Na kraju, neki od nas bili su isključivi i eksplicitno tražili da se svi akteri bez odlaganja izjasne da li hoće da potpišu Sporazum ili ne, što je rezultovalo potpisivanjem svih. Moram istaći, što raduje, da su svi učesnici sastanka, svjesni značaja trenutka, bili krajnje odgovorni i konstruktivni, da je atmosfera bila pozitivna, uz međusobno uvažavanje.

Andrija Mandić, Miodrag Lekić, Milan Knežević, Branko Radulović, Maksim Vučinić
foto: Luka Zeković

Da li mislite da li će se takva atmosfera nastaviti i tokom pregovora i kakvi se rezultati mogu očekivati?

Biću direktan i jasan. Svako ko opstruira ovaj dogovor ubija Crnu Goru i javno će biti žigosan, bez obzira da li to čini iz sujete, podaništva ili lukrativnosti. Ukoliko poštujemo ovaj sporazum, unapređujemo ga i konkretizujumo svi ćemo biti pobjednici, prije svega zbog naše misije i ličnog doprinosa ostvarivanju javnog interesa.

Kojom dinamikom će se realizovati sve što bude dogovoreno?

Predstoji nam mnogo rada i konstruktivnih dogovora. U sljedećih 15 dana neophodan je dogovor oko rukovodstva Skupštine i mandatara. Na taj način restartujemo pozicije na 30. avgust 2020. To je neophodno i zbog uvažavanja demokratskih načela, stanja u kojem se nalazimo, ali i zbog nedorečenosti Ustava kako ne bi ostavli mogućnosti (Milu) Đukanoviću za “kreativno tumačenje”.

Prekid sjednice Skupštine, na čijem je dnevnom redu smjena predsjednice Danijele Đurović, izazvao je dileme i reakcije oko regularnosti toka sjednice i da li će doći do smjene predsjednice Skupštine. Možete li objasniti o čemu se radi, da li će Đurović može zadržati funkciju?

Mi smo u vanrednom zasjedanju, tako da blokade nema. Sjednica je početa, usvojen je dnevni red, i u skladu sa Poslovnikom data je pauza, te ona mora biti završena do kraja mjeseca. Ukoliko postoji 41 poslanik koji će glasati za smjenu predsjednice Skupštine, njena pozicija ne može biti sačuvana, bilo da se to izglasa na ovoj ili nekoj narednoj sjednici. Ono što je važno istaći, da će izbor rukovodstva Skupštine biti proizvod dogovora parlamentarne većine, tako da su sve opcije otvorene od izglasavanja nepovjerenja, ostavke ili ostanka na toj funkciji.

Koga možemo očekivati za mandatara?

Smatram da predlog treba da potekne od najjačeg političkog subjekta, a ta osoba mora biti politički iskusna i sposobna da sprovede reformski program. Potenciram na značaju reformi, jer to je suštinski najbitnije.

Kroz sedam tačaka Sporazuma date su osnove programskih ciljeva, možete li nam dati više detalja o tome kako će nova vlada da izgleda?

Imajući u vidu složeno stanje u kojem se nalazimo, kao i reforme koje moramo sprovesti, pristalica sam da Vlada koju ćemo formirati nosi epitet Vlada nacionalnog spasa i to sam argumentovao na sastanku.

Svjestan sam da smo kao društvo još uvijek zatočenici kriminalne hobotnice, nalazimo se u svojevrsnom stanju anarhije, da smo već ili vrlo blizu bankrotstva, da nam eksterni izazovi tek predstoje, da je otpornost na njih nedovoljna i da je proces evropskih integracija obostrano zamro. Zato je neophodno sprovesti i usaglasiti mnoge procese, ponuditi optimalna rješenja i postići sinergetske efekte. Treba nam tranzicija od autokratije do funkcionalne demokratije, izgradnja profesionalnih institucija, posebno pravosudnih, revizija prošlosti, otvaranje tajnih dosijea, lustracija, preispitivanje imovine, veting proces, raskid korupcionaških ugovora, uspostavljanje tranzicione pravde, odlučna i sveobuhvatna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, nova socijalna politika i sektorske reforme, te veliki, zeleni investicioni ciklus i suštinske evropske integracije. Prioriteti su izbor Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca (VDT), kao i reforma izbornih zakona. Mnogo novih zakona, strategija i studija je takođe urgentno za usvajanje. Imajući u vidu bremenito nasljeđe 30-godišnje kriminalne prošlosti i složen i promjenljiv globalni kontekst, potrebna nam je vizija, iskustvo i odlučnost nosioca najvećih državnih funkcija. Vlada i vlast organizaciono moraju biti funkcionalni.

Treba istaći da u prethodne dvije godine, umjesto diskontinuiteta i radikalnih reformi, smo imali samo rijetke, pojedinačne pozitivne iskorake, primjer je procesuiranje pojedinaca iz organizovanog kriminala, dok su dominantno izostale suštinske reforme, a pojedine odluke su bile vrlo kontraproduktivne i štetne, posebno u ekonomskoj sferi.

foto: BORIS PEJOVIC

Čuli su se različiti stavovi oko trajanja mandata nove vlade. Da li je mandat preciziran na sastanku?

To je bilo predmet usaglašavanja na sastanku i u Sporazumu je precizirano da će vlada najkraće trajati do redovnih predsjedničkih izbora, a uz puni konsenzus može trajati i do 2024. Iskazao sam na sastanku ubjeđenje da će efekti biti mnogo veći ukoliko vlada bude reformska i traje puni mandat. Do tada mnogi kriminalci će biti dovedeni poznaniju prava, a prethodni režim značajno izgubiti podršku, a mnogi subjekti koji su sa njima koalirali neće preći cenzus. Takođe, ukoliko bi se uskoro, u ovom ambijentu organizovali vanredni izbori, ne bi ništa dobro ni novo donijeli Crnoj Gori. Pojačali bi međusobne animozitete, produbili podjele, nacionalizmi bi cvjetali, tenzije rasle, a Crna Gora se trošila. Ko to zagovara, razmišlja kratkoročno samo o svom trenutnom rejtingu. Moguće da ima i onih kojima je prioritet monopol nad organizacijom i kontrolom izbornog procesa i dostupnost državnih sredstava u te svrhe.

Da li ostaje poziv za autentične političke predstavnike manjiskih naroda da učestvuju u budućoj Vladi?

Iskreno i pošteno, a ne nikako kao što je radio Đukanović, progoneći ih u jednom periodu a kasnije kad su mu zatrebali kupujući njihovu naklonost. Bez poštenog odnosa sa manjinama, na građanskim principima “sva prava svima”, nema istinske Crne Gore.

Za očekivati bilo da kažu da je DPS nepoželjan zbog veza sa kriminalom

Neki međunarodni zvaničnici javno ističu da DF nije poželjan konstituent u vladi, navodeći da je prosrpski i proruski. Kako to komentarišete?

Takve izjave su nedopustive i predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Da se neko na taj način miješa u sastavljanje vlade u njihovim zemljama, oni bi to sigurno žestoko osudili. Moramo i mi držati do digniteta i nacionalnog dostojanstva, bez obzira koliko mali bili. Neću govoriti da je to uvreda za 133.261 građanina Crne Gore koji je dao podršku našoj listi i dao nam glas da vršimo vlast i sprovedemo izborni program.

Kad se zaklinju u vladavinu prava, prije je bilo za očekivati da kažu da je DPS nepoželjan zbog veza vrha te partije sa organizovanim kriminalom i raznim korupcionaškim poslovima, a čega su oni itekako svjesni.

Samo tražimo uvažavanje demokratskih principa u koje se oni zaklinju i da tako olako ne daju etikete i uzimaju “zdravo za gotovo” informacije koje im razne Djukanovićeve agenture dostavljaju.

Istine radi, Demokratski front je programska koalicija nastala kao odgovor na vještačke podjele koje je Đukanović režim posijao u crnogorskom biću, a svi činioci su proevropske orjentacije. Više moćnih desnih partija ima u njihovim zemljama i “putinovskih” pristalica nego što je slučaj u DF-u.

Bonus video: