Krapović: Napravljeni su pomaci, žene na čelu Vlade i Skupštine put dogovora

On je rekao da su se Demokrate odrekle čelnih pozicija u Vladi i Skupštini, te da smatraju da Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), Građanskom pokretu URA i Savezu građana CIVIS ne pripada da predlažu neko treće rješenje za te pozicije

75946 pregleda 97 komentar(a)
Krapović, Foto: Željka Vučinić
Krapović, Foto: Željka Vučinić

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je novinarima nakon sastanka stare parlamentarne većine da su napravljeni određeni pomaci u pravcu približavanja dogovoru izvorne parlamentarne većine iz avgusta 2020.godine.

Predstavnici partija bivše parlamentarne većine održali su danas razgovore o rješavanju političke krize.

Krapović je istakao da Demokrate ničim nisu uslovljavale, ni ondašnju većinu dok je bila na vlasti, niti su isporučili nijedan ulitimatum u susret aktuelnim pregovorima.

"Tako smo konstruktivno nastavili i danas, kao partija koja ima najviše - devet mandata u ovoj parlamentarnoj većini, kao partija i lista koja jedina u dosadašnjem toku trajanja političke situacije nakon 20. avgusta 2020. nije imala premijera. Mislimo da nam je, po svemu, jedna od tih čelnih pozicija, pogotovo pozicija premijera, pripadala", rekao je Krapović.

On je kazao i da nisu htjeli da tako nešto bude smetnja dogovoru većine i da su htjeli na pošten način da eliminišu eventualna neslaganja, te su se javno odrekli te pozicije predsjednika Vlade i Skupštine kako bi dali doprinos dogovoru.

On je rekao da Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), Građanskom pokretu URA i Savezu građana CIVIS ne pripada da predlažu kandidate za čelne funkcije u Vladi i Skupštini, zato što su već jednom srušili ovu istu većinu i "otišli sa DPS-om i sa njima potpisali koalicioni sporazum".

"Smatramo da nije dobro da sada oni ponovo predlažu neko treće rješenje. Iz tih redova je došao i predlog 42. Vlade i o njenom konceptu i personalnim rješenjima, koja je rezultirala neuspjehom i sami su je oni srušili. Pa 43.Vlada koja je takođe srušena u Parlamentu. To im ne pripada ni po onome što smo svi zajedno potpisali, a ni po izbornom rezultatu", rekao je Krapović.

Krapović je kazao da je emancipatorsko rješenje da funkcije predsjednika Vlade i Skupštine obavljaju žene.

"To je put dogovora", kazao je Krapović.

On je kazao da je izneseno nekoliko predloga, ali da će na sastanku u ponedjeljak biti više detalja.

Bonus video: