GP URA: Đukanović pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir

Iz GP URA naveli da su "bez potpisa poslanika određeni gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori"

20425 pregleda 51 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Građanski pokret URA optužio je Demokratsku Crnu Goru da je rušenjem 43. Vlade vratila mehanizam odlučivanja o daljim političkim procesima u državi u ruke predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

IZ GP URA u saopštenju su naveli i da je Đukanović odlukom da odbije predlog da se mandat za sastav Vlade povjeri Miodragu Lekiću "pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir".

Iz te partije su podsjetili da su "na vrijeme upozoravali, a što je danas došlo na naplatu".

"Ispostavlja se da su Demokrate na ovaj način željeli samo opstrukciju, zaslijepljeni patološkom mržnjom prema URI i njenom lideru Dritanu Abazoviću. Podsjećanje radi građana - URA je nudila rekonstrukciju 43. Vlade, što su Demokrate odbacile vrativši na taj način mehanizam u ruke Đukanoviću. Uzgred Demokrate su opstruirale pregovore o novoj vladi izbjegavajući da za sedam sastanaka donesemo konkretna rješenja i sa svojim besmislenim zahtjevima minirale čitav proces", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je "nesporna činjenica" i da Miodrag Lekić ima podršku te partije za novog mandatara i da je Predsjedništvo URA taj prijedlog juče potvrdilo na glasanju ali i donijelo odluku da se ne potpisuje bilo kakav dokument do konačnog dogovora i preciziranja svih stvari.

"Đukanović je ovim činom pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara Vlade potpisi moraju skupiti. Bez potpisa poslanika određeni su gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori. U ovom trenutku najvažnija stvar za i dalje aktuelni sastav parlamenta jeste da se postigne konsenzus oko izbora Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda kako zbog EU puta Crne Gore tako i zbog regularnosti izbornih procesa koji slijede", zaključuje se u saopštenju URA.

Bonus video: