Đukanoviću dostavljen potpis 41 poslanika: Stekli su se uslovi da mandat povjerite Lekiću

"Ovim su se stekli uslovi da u skladu sa Ustavomn, mandat za sastav ljedeće vlade povjerite gospodinu Miodragu Lekiću"

94173 pregleda 137 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Poslanici u Skupštini Crne Gore, njih 41, obavijestili su predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je postignut poilitički dogovor da mandatar za sastav vlade bude Miodrag Lekić.

Uz dopis Đukanoviću dostavljeni su potpisi poslanika Demokratskog fronta, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, Demokratske Crne Gore, koalicije Crno na bijelo, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

"Pozivamo Vas da odmah povučete zahtjev da se 30. septembra održi sjednica Skupštine Crne Gore sa dnevnim redom - predlog odluke o skraćenju mandata Skupštine, zato što je to bespredmetno, imajući u vidu činjenicu, kija Vam je dobro poznata, da Miodrag Lekić ima podršku 41 poslanika da dobije mandat i sastavi 44. Vladu Crne Gore", navodi se u dopisu koji je Đukanoviću uputio predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Mandić je naveo i da je utisak koji je Đukanović "stekao da Lekić 'nema jasnu podršku dovoljnog broja poslanika za mandatara', očigledno nije bio ispravan, što se jasno vidi i iz priloženih potpisa parlamentarne većine od 41 poslanika".

"Ignorisali ste naše jučerašnje obavještenje i javne iskaze svih relevantnih političkih subjekata o davanju podrške Miodragu Lekiću za mandatara nove Vlade, insistirajući na potpisima podrške, koji nisu neophodni kao uslov. Nadamo se da ćete sada ispuniti svuju ustavnu obavezu i omogućiti konsolidaciju društva i rješavanje gorućih problema u Crnoj Gori. Svako suprotno ponašanje od poštovanja Ustava i zakona, smatražemo pokušajem državnog udara", naveo je Mandić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

U obrazloženju, Đukanović je naveo da nakon obavljenih konsultacija o mandataru za sastav vlade nije "stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu".

Bonus video: