Ko će prvi pasti s vlasti

Stara parlamentarna većina pokrenula proceduru za smjenu Đukanovića, on najavljuje ukaz o skraćenju mandata Skupštini čemu slijede prijevremeni izbori. U proceduri smjene predsjednika jedna stepenica je Ustavni sud, koji je u blokadi jer Skupština nije izabrala četvoro sudija

48815 pregleda 110 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Poslanici stare parlamentarne većine pokrenuli su proceduru za razrješenje predsjednika države Mila Đukanovića u Skupštini Crne Gore zbog toga što je, kako smatraju, povrijedio Ustav tokom procedure predlaganja mandatara za sastav Vlade.

Istovremeno, Đukanović (DPS) je juče nagovijestio da bi mogao da donese ukaz o raspuštanju Skupštine, u slučaju da ona odbije njegov predlog za skraćenje mandata.

Većina članova kolegijuma predsjednice Skupštine, u kome su predstavnici svih klubova poslanika, juče je smatrala da je predsjednik države u predlogu za skraćenje mandata poslanicima načinio proceduralne greške i da mu inicijativu treba vratiti na doradu. Zbog nesaglasnosti konačnu odluku o tome donijeće predsjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP).

Ovako, za sada, izgleda tok političkih događaja u državi, gdje nosioci vlasti - poslanici i predsjednik države, imaju kontradiktorne stavove u vezi s pravnom situacijom izazvanom smjenom Vlade Dritana Abazovića. Iako su pravna tumačenja aktuelnih prilika različita, vrhovna instanca koja bi trebalo da se bavi povredom Ustava - Ustavni sud ne funkcioniše jer nema dovoljno sudija.

Kako poslanici vide stvari

U “Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, odnosno za razrješenje”, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je Đukanović povrijedio najviši pravni akt države jer na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu što je, kako piše, bio dužan da učini. Podsjeća se da je poziv izostao predstavnicima Prave, Ujedinjene i Radničke partije, ali i lideru Demos-a Miodragu Lekiću koji je bio predlog za mandatara.

Inicijativa za pokretanje postupka utvrđivanja protiv Đukanovića
foto: Privatna arhiva

U dokumentu se navodi i da potpisi podrške nisu bili neophodni, te da je predsjednik bio dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od pada Vlade.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović juče je sa skupštinske govornice poručio da je Đukanović prekršio Ustav i da nasiljem pokušava da obnovi vlast i dodao da su pokrenuli postupak za njegovo razrješenje radi utvrđivanja mogućnosti povrede Ustava.

”Obavještavam vas i da će ova skupština ako dosegne 41, a hoće jer će svi, koji su potpisali da Lekić bude mandatar, braniti Ustav i suverenitet Crne Gore koji je ovdje pokušajem državnog udara Mila Đukanovića ugrožen”, poručio je Bulatović.

On je rekao da može doći do podjela i sukoba “zato što Đukanović želi silom da opstane na vlasti”, te da će Đukanović dati mandat Lekiću ako želi mir i stabilnost u Crnoj Gori.

U Ustavu piše da “predsjednik odgovara za povredu Ustava”, da postupak za to “može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika”.

”Predlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsjedniku Crne Gore na izjašnjenje.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku Crne Gore. “Predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav”, piše u odredbi na koju se pozivaju inicijatori za smjenu Đukanovića.

Oni nisu objasnili kako će završiti proceduru s obzirom na to da je Ustavni sud u blokadi, jer Skupština nije izabrala četvoro sudija.

Inicijativa sa potpisima svih poslanika većine sinoć je dostavljena Đurović.

Predsjednik najavljuje ukaz

Prethodno je šef kluba DF-a Slaven Radunović rekao novinarima da je stav većine članova kolegijuma da je predsjednik napravio proceduralnu grešku jer nije dostavio predlog odluke o kojoj treba da se glasa. Đukanović je u predlogu za skraćenje mandata Skupštini najprije objasnio razloge zbog čega neće dati mandat Lekiću, a zatim je predložio skraćenje mandata Skupštini - čime se stvaraju uslovi za prijevremene parlamentarne izbore.

Dodatno on je predložio da sjednica Skupštine bude 30. septembra.

”Mislimo da zahtjev treba da se obnovi, da bude uredan. Što se tiče datuma, datum održavanja sjednice može biti isti. Tome se protivio kolega Danijel Živković, pa pošto nijesmo imali konsenzus ostalo je da predsjednica Skupštine presiječe”, rekao je Radunović.

Upitan kakav njegov može biti sljedeći potez ako parlament ne bude skratio mandat, Đukanović je juče u Budvi kazao da se ne bi uzdao šta učesnici političkog života saopštavaju danas, šta noćas, šta sjutra.

”Ostavimo im mogućnost da do 30. septembra bolje sagledaju ono što su njihove odgovornosti u odnosu na nacionalne interese i da tome daju prioritet u odnosu na “ringe ringe raja” u politici, gledajući kako jedni drugima da naude zaboravljajući da svi zajedno imaju interese prema državi. Što se tiče mog postupanja u toj pretpostavljenoj situaciji mogu reći da će biti apsolutno u skladu s Ustavom.

Ne samo naš, nego bilo koji Ustav u svijetu ne može predvidjeti sve situacije u kojima se zemlja može naći, dodatno u našim uslovima teško može predvidjeti onu neodgovornost na političkoj sceni kakvoj prisustvujemo posljednjih godina”, rekao je on.

Nagovijestio je i ono o čemu dio pravnika govori prethodnih dana: “Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je kompetentan tim pravnika, specijalista za ustavno pravo koji mi, siguran sam, neće dati da pogriješim ni ako se nađem u toj situaciji. Znate, tamo se predviđa mogućnost donošenja ukaza o raspuštanju parlamenta, ali doći ćemo do rješenja koje će poštovati slovo i duh Ustava”, kazao je Đukanović novinarima u Budvi.

Rakočević: Ako nema dogovora i Vlade, logični su izbori

”Da je naš Ustav jasan u tom dijelu, ne bi bilo potrebe da glasamo o skraćenju mandata nego bi bilo logično da idemo na izbore. Jer čim je pala Vlada, a većina nije došla do dogovora - jasno je da bi trebalo ići na izbore”, rekao je juče poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

On je u Skupštini rekao da je potrebno resetovanje društvene i političke scene: “Shvatili smo i mi i vi da ne postoji formula, u ovom sazivu parlamenta, koja može formirati ozbiljnu političku vladu koja će raditi u interesu svih građana.”

Sekulić: Đukanović vas je spasio političkog cirkusa

Predrag Sekulić (DPS) kazao je da kada su prošli ustavni rokovi nije bilo potrebno da predsjednik čeka da se partije dogovore. “Milo Đukanović je i vaš i naš predsjednik države. Mislim da biste vi, koji sebe nazivate partlamentarnom većinom od 30. avgusta, trebalo da pokažete Milu Đukanoviću makar malo zahvalnosti. Iz prostog razloga što vas je spasio da ovaj politički cirkus koji smo gledali prethodnih 30 dana ne gledamo još 90”, kazao je Sekulić.