Adžić: Pojačane kontrole promjene prebivališta u opštinama gdje se održavaju lokalni izbori

"Upoređujući stanje sa prethodnom godinom ili drugim godinama u kojima nije bilo održavanja lokalnih izbora uočava se drastičan porast naročito u opštini Šavnik što upućuje na postojanje sumnje da se vrše izborne zloupotrebe"

30041 pregleda 41 komentar(a)
Adžić, Foto: Građanski pokret URA
Adžić, Foto: Građanski pokret URA

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da policija i tužilaštvo preispituju moguće zloupotrebe promjene prebivališta.

"Nakon analize prijava promjene prebivališta od strane Direktorata za upravne poslove državljanstvo i strance uočeno je da u pojedinim opštinama gdje se održavaju lokalni izbori postoji povećan broj zahtjeva za prijavu promjene prebivališta od strane građana. Upoređujući stanje sa prethodnom godinom ili drugim godinama u kojima nije bilo održavanja lokalnih izbora uočava se drastičan porast naročito u opštini Šavnik što upućuje na postojanje sumnje da se vrše izborne zloupotrebe", kazao je Adžić.

Naveo je da je od aprila u Šavniku izvršeno ukupno 375 promjena prebivališta.

"Na osnovu koje su upisana lica stekla biračko pravo, uporedbe radi za isti period prošle godine izvršeno je ukupno 31 promjena prebivališta. Zbog navedenog Ministarstvo unutrašnjih poslova će vršiti pojačanu kontrolu u cilju sprečavanja bilo kakve izborne zloupotrebe. U Krivičnom zakonu jasno je propisana kazna za one koji navode na ovjeravanje neistinitog sadržaja, dok su predviđene kazne u trajanju od 3 mjeseca do 5 godina", naveo je Adžić.

Dodao je da Odjeljenje bezbjednosti Nikšić i Osnovno državno tužilaštvo preduzimaju mjere i radnje po prijavi građana Šavnika, a koja se tiče sumnji na zloupotrebu prava na prijavu prebivališta.

Bonus video: