Đukanović nije došao na sjednicu Zakonodavnog odbora

Trebalo da obrazloži predlog za skraćenje mandata Skupštini

17350 pregleda 56 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 29.09.2022. 10:12h

Predsjednik države Milo Đukanović nije danas došao na sjednicu Zakonodavnog odbora da obrazloži svoj predlog za skraćenje mandata Skupštini, iako je juče najavljena ta mogućnost.

Odbor je juče odložio razmatranje Predloga odluke o skraćenju mandata Skupštine Crne Gore očekujući da će Đukanović danas doći.

Đukanović je danas ovlastio savjetnike Natašu Pešić i Borisa Bastijančića da ga zamijene, što predsjednica Zakonodavnog odbora Maja Vukićević ne prihvata.

Ona je na sjednici kazala da je dobila dopis od predsjednika u kojem je obavještava da ne može prisustvovati sjednici i da ovlašćuje savjetnike Natašu Pešić i Borisa Bastijančiča da ga mijenjaju.

„To nije moguće. Predsjednik je inokosni organ i ne može prenositi ovu vrstu nadležnosti na bilo koga. To je moj stav i mislim da nema uslova da o ovoj tački raspravljamo“, rekla je Vukićević.

Dodala je da je bila u komunikaciji sa šefom Poslaničkog kluba DPS-a, koji je pitao da li umjesto njega može neko drugi da obrazlaže predlog.

„Rekla sam da ne može i predložila termin koji je odgovarao Kabinetu predsjednika. Iznenađujuće je što se on nije pojavio. Nije ništa strašno izdvojiti vrijeme za sjednicu Zakonodavnog odbora“, rekla je Vukićević.

Jovanka Laličić (DPS) kazala je da predsjednik ne bi mogao da obavlja sve svoje funkcije da ne može da prenese neka svoja ovlašćenja.

„Tako da vam argumentacija ne pije vode. Oni su ispunili formalno-pravne uslove da se ova tačka dnevnog reda danas razmatra“, navela je Laličić.

Vukićević je kazala da je se zahtijeva prisustvo predsjednika i da je to stav i Službe Skupštine.

„Ako bismo išli tom analogijom na konsultacije bi predstavnici političkih partija išli kod gospodina Bastijančića ili gospođe Pešić, oni bi nam predlagali guvernera, zaštitnika ljudskih prava, to nije moguće. Predsjednik mora sam da preuzme svoje obaveze“, rekla je Vukićević.

Laličić je tražila da čuje mišljenje Stručne službe.

Predstavnik Stručne službe rekao je da predsjednik ima malo ustavno definisanih nadležnosti, a jedno je da predloži skraćenje mandata Skupštini.

"Jedna od ovih nadležnosti je i da obavi konsultacije sa predstavnicima parlamentrani partija u fazi predlaganja mandatara. Na istovjetan način ne bi mogao da odredi savjetnike da obave konsultacije sa parlamentranim partijama, ne bi mogao da odredi savjetnike da zastupaju njegov predlog u parlamentu za guvernera, zaštitinika ljudskih prava i sloboda. Dakle, istovjetna je argumentacija i u jednom i drugom i trećem slučaju, dakle, nije organ kao što je Vlada, koja shodno Poslovniku može da odredi dva predstavnika, već je predsjednik inokosni organ i u ovim konkretnim slučajevima, on je taj koji jedini može da zastupa svoj predlog", rekao je.

Iz DPS-a su ukazali na član 67 Poslovnika u kojem piše da na sjednici odbora učestvuju predstavnici predlagača akta.

"Sam Poslovnik pravi distinkciju između rada na Odboru i na sjednici parlamenta. Ne sporim da predsjednik treba da prisisustvuje sjednici parlamenta", rekla je Laličić.

Vladimir Martinović (Demokrate) apelovao je da se odredi termin kada će se razmatrati ova tačka, jer ne mogu poslanici biti pripravni 24 sata čekajući predsjednika.

Vukićević je pitala savjetnike predsjednike da li mogu reći koje bi vrijeme odgovaralo Đukanoviću, na što su joj iz DPS-a poručili da opstruria sjednicu.

„Niko ne opstruira. Izašlo se u susret predsjedniku, a on je pokazao svoju odgovornost nedolaskom“, kazala je Vukićević.

Suzana Pribilović (DPS) joj je poručila da ne treba da se izvinjava i objašnjava DPS-u.

„Ja sam ukazala šta piše u Poslovniku, a vi radite suprotno. Objasnite vi javnosti to".

Vukićević je odgovorila da se "nikada u životu nije izvinjavala DPS-u niti bi to uradila" i nije joj bila namjeru da išta objašnjava DPS-u i to nikad nije radila.

„Apsolutno smo pravilno protumačili Poslovnik i Služba i ja. Sve ovo što građani gledaju je jedno politikantstvo. Izašlo se u susret predsjedniku, on nije došao i što se mene tiče prelazimo na sljedeću tačku dnevnog reda“, kazala je Vukićević.

Bonus video: