Marović: Ton Izvještaja o napretku Crne Gore ka EU biće nešto negativniji

Marović je na sjednici Vlade, tokom predstavljanja informacije o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore EU, kazala da je u Briselu imala prilike da vidi preliminarne, prve rezultate izvještaja

15791 pregleda 14 komentar(a)
Marović, Foto: Vlada Crne Gore
Marović, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da će ukupan ton Izvještaja o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) biti nešto negativniji zbog političkih kriterijuma i poglavlja 23, koji će biti najproblematičniji dio u izvještaju EK.

Objava Izvještaja o napretku Crne Gore ka EU očekuje se naredne sedmice.

Marović je na sjednici Vlade, tokom predstavljanja informacije o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore EU, kazala da je u Briselu imala prilike da vidi preliminarne, prve rezultate izvještaja.

Ona je istakla da se najproblematičniji dio odnosi na političke kriterijume i poglavlje 23 odnosno, na imenovanja u pravosuđu, koja nijesu postignuta.

Ministarka je naglasila da ne pamti ovako nizak stepen realizacije obaveza u procesu pristupanja, navodeći da je stepen realizacije 28 odsto. "Imamo 157 nerealizovanih obaveza, od ukupno 219", kazala je Marović. Ona je pojasnila da proces pregovora podrazumijeva prvo ispunjavanje određenih mjerila, zatim političku volju i treći dio je lobiranje koje podrazumijeva rad prema institucijama EU i državama članicama EU.

"Pozdravila bih naše poslanice i poslanike i napomenula da oni nijesu odradili svoj dio posla, tako da je Ministarstvo evropskih poslova ostalo da lobira i popravlja situaciju na terenu", kazala je Marović.

Ministar pravde Marko Kovač rekao je da je stigao izvještaj eksperata Evropske komisije (EK) o zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i da su dobili pozitivne komentare.

Istakao je da će zakon veoma brzo biti na Vladi, te da se nada da će u novembru biti u Skupštini.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da zakon o porijeklu imovine nije usvojen zato što šest mjeseci nije bilo odgovora iz EU.

On je istakao da je taj zakon izuzetno potreban.

"Jer ako postoje bivši službenici policije koji imaju million eura da založe za slobodu svog sina, a imali su platu 800 eura, Zakon o porijeklu imovine treba da funkcioniše", rekao je Abazović.

On je rekao, da kada je riječ o Izvještaju EK, najveća zamjerka je što nisu deblokirali institucije, za šta treba politička volja.

Ponovo je apelovao na poslanike da izaberu članove Sudskog savjeta, sudije Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

"S obzirom na to da su izbori na pragu i da će biti izbornog procesa i u narednim mjesecima, moj apel je da od onih 19 kandidata, koji su se prijavili za sudije Ustavnog suda, izabreemo četiri", kazao je Abazović.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je rekao da je "nazadovanje i nikad gori rezultat - dijagnoza", te da pitanje ko je koliko kriv i zašto, treba međusobno da rasprave.

"Ostalo nam je u nasljeđe da je prethodna Vlada bila lider Evropskih integracija. Možemo je voljeti ili ne - znate bio sam opozicija, ali to je činjenica. Zašto nazadujemo? Razbijen je naš sistem, rašćerani su ljudi. Nemamo mi, ne znam kakve kapacitete, jedne u Crnogorcima, jedne među Srbima, pa ih po potrebi podižemo", kazao je on.

Bonus video: