DPS se znoji(o) i u Baru

Lista oko vladajuće partije zajedno sa tradicionalnim koalicionim partnerima ima najveće šanse da formira vlast iako su sve do sada vladajuće partije doživjele pad podrške

89337 pregleda 12 komentar(a)
Predsjednik Opštine Dušan Raičević, Foto: Ana Burić
Predsjednik Opštine Dušan Raičević, Foto: Ana Burić

Koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije ostvarila je najbolji rezultat na lokalnim izborima u Baru. Oni su prema sinoć dostupnim podacima osvojili 36,3 odsto glasova. Ipak, to je značajno manje nego što su te dvije partije osvojile u odvojenim nastupima na izborima prije četiri godine kada su imali 41,4 odsto i manje nego što su te dvije partije imale zajedno podršku u Baru na parlamentarnim izborima 2020. kada su imali zajedno 40,5 odsto.

Sljedeća najsnažnija politička grupacija u Baru je koalicija Demokratske Crne Gore, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore. Oni su osvojili 18,5 odsto glasova. Na prethodnim lokalnim izborima su Demokrate nastupile u koaliciji sa Građanskim pokretom URA i osvojili tada 11,5 odsto, dok su na parlamentarnim izborima u Baru imali podršku od 11 odsto.

Demokratski front je značajno popravio rezultat u odnosu na prošle izbore i sada su imali 12 odsto glasova, dok su prethodno u koaliciji sa Socijalističkom narodnom partijom imali 6,4 odsto. Koalicija “Za budućnost Crne Gore” je na parlamentarnim izborima 2020. imala podršku od čak 25,75 odsto. SNP je na ovim izborima ostao ispod cenzusa sa dva odsto osvojenih glasova.

Socijaldemokrate su osvojile 9,8 odsto što je drastičan pad sa 18,3 odsto na prethodnim izborima, ali rast u odnosu na podršku u Baru na parlamentarnim izborima kada su imali 9,44 odsto. Građanski pokret URA u koaliciji sa Albanskom alternativom i Civisom je osvojio 9,2 odsto, što je 2,3 odsto manje nego na prethodnim izborima, kada su nastupili u koaliciji sa Demokratama. Na parlamentarnim je URA imala šest odsto podrške u Baru, a Albanska alternativa 0,3 odsto.

Veliki pad je doživjela lista Biram Bar Radomira Novakovića Cakana koja je osvojila 5,5 odsto, iako su na prethodnim izborima imali 12,3 odsto.

Bošnjačka stranka je uspjela da popravi rezultat na 4,1 odsto, prethodno su imali 3,9 odsto glasova na lokalnim izborima. Ipak, na parlamentarnim izborima 2020. u Baru su imali 4,3 odsto glasova.

Ispod cenzusa je ostala i Stranka pravde i pomirenja sa 0,6 odsto glasova, kao i Prava Crna Gora koja je imala 1,9 odsto, a na prethodnim lokalnim je imala 3,1 odsto i jednog odbornika u SO Bar.

Koalicija Prava stvar (DPS, SDP LP) osvojila je tako 15 mandata, a lista "Idemo ljudi" osam. Demokratski front (DF) imaće pet odbornika u lokalnom parlamentu, a po tri Novo vrijeme za Bar i Može Bar.

Lista Biram Bar - Radomir Novaković Cakan osvojila je dva mandata, a Bošnjačka stranka jedan mandat.

U barskom parlamentu predstavnike neće imati Socijalistička narodna partija, Prava Crna Gora i lista Za buduće generacije.

Nosilac liste “Prava stvar zajedno Bar” Dušan Raičević kazao je da sa sigurnošću može da potvrdi da će njihova koalicija zajedno sa njihovim partnerima biti pobjednik lokalnih izbora u Baru.

Raičević je saopštio da je njihov izborni rezultat za 1.000 glasova bolji nego nakon izbora 2018. godine.

”Bar je sačuvao obraz. Ovo je potvrda da smo prethodne četiri godine vrijedno i predano radili zajedničkim snagama i išli u pravcu rešavanja problema naših sugrađana.”

Nosilac liste “Idemo, ljudi Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar” Dragan Tufegdžić rekao je da koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) nije pobijedila na izborima u Baru.

Tufegdžić je rekao da rezultati i osvojeni mandati nisu poznati do kraja.

”Mi smo u našem koalicionom sporazumu naglasili da jedino sa DPS-om nećemo praviti ni razgovore ni dogovore. Imamo na jednoj strani 38, 39, 40 odsto a na drugoj 60. Pružićemo ruku svima onima koji vole Bar i Crnu Goru. To su ovi naši partneri ovdje ali i kolege iz opozicije. Naša ruka je pružena”, rekao je Tufegdžić.

Poručio je da mogu da slave u DPS-u, ali da će slaviti i oni večeras.

”Mi smo već pobjednici, a vidjećemo šta će se narednih dana dešavati”, zaključio je.

Vjerujem da će se u nekoj novoj kombinatorici formirati neka nova većina u ovom gradu, rekao je nosilac koalicije “Može Bar” koju predvodi Građanski pokret URA, Goran Đurović.

Đurović je rekao da su i više nego zadovoljni izbornim rezultatom, i da je evidentno da su izborne promjene koje su počele 30. avgusta nastavljene.

”Vidjeli ste veliki pad DPS, koji je izgubio vlast u mnogim gradovima. Okolnosti će sigurno zamisliti i neke partije koje su do sada bile u koaliciji sa DPS-om”, rekao je Đurović.

Nosilac liste “Novo vrijeme za Bar” na lokalnim izborima u Baru Branislav Nenezić kazao je da se pokazalo da se vlast u Baru ne može napraviti bez Socijaldemokrata (SD).

U Baru je pravo glasa imalo je 39.854 građana.

Bonus video: