Bilčik: Veoma sam zabrinut za situaciju u Crnoj Gori, evropske institucije vas posmatraju

Bilčik je kazao je da je Crna Gora napravila izbor – put ka EU, ali to će se desiti kroz naporan rad

60117 pregleda 146 komentar(a)
Bilčik i Đurović tokom Skupštine građana, Foto: Boris Pejović
Bilčik i Đurović tokom Skupštine građana, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2022. 12:37h

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik saopštio je da je veoma zabrinut za situaciju u Crnoj Gori.

"U ovom trenutku biću iskren – veoma sam zabrinut za situaciju u Crnoj Gori, zato što vidim da je osjetljiva osnova vaše zemlje, ustavni temelj, politički temelj, ekonomski temelj, ugrožen je i doveden je u pitanje. Zato je važno da angažujemo građane. Ovdje sam zato što mi je stalo, ja sam oprijatelj evropske, demokratske Crne Gore. Želim da vidim da evropska i demokratska Crna Gora napreduje, zato sam ovdje. Želim da vas ohrabrim da izađete iz ove krize, evropske institucije vas posmatraju", rekao je Bilčik na Skupštini građana u Skupštini Crne Gore.

On je kazao da su ovo teška vremana za sve u Evropi i za Crnu Goru i to daje više razloga da se radi na ovim projektima koji pokazuju da demokratija pravi razliku i da učešće građana pravi razliku.

On se zahvalio predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović na podršci ovom projektu, bivšem predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiču, koji je ovo započeo.

Bilčik
Bilčikfoto: Boris Pejović

Rekao je da se nada i da će naredni predsjednici parlamenta nastaviti ovaj projekat kako bi se čuli stavovi građana.

"Nadam se da će Skupština građana postati uzor ne samo za saradnju EP i Skupštine Crne Gore već za naše veće angažovanje na Balkanu...", kazao je Bilčik.

On je rekao da su teška vremena za Crnu Goru, vremena razdora i polarizacije, ali drago mu je što vidi predstavnike većine političkih stranaka u Skupštini danas.

Kazao je da je Crna Gora napravila izbor – put ka EU, ali to će se desiti kroz naporan rad.

"Dijalog, potreban vam je dijalog, ali on ne može biti tu samo radi dijaloga, već mora da dovede do određenih odluka", naveo je.

Građanima je, kako je dodao, bitno šta politika može da donese. Ponovio je da su veoma zabrinuti, nije bilo zatvaranja jaza koji odvaja Crnu Goru od EU posljednjih godina.

"Ono što želimo su odgovori. Imamo rat u Evropi, ruska agresija na Ukrajinu je promijenila stvari. Rusija je napala zemlju kandidata, znači napada proširenje EU i pokušava da podrije proširenje i na drugim mjestima. Želimo da vidimo da Crna Gora kreće evropskom stazom i da napreduje. Ono što je suština je postojanje demokratskih institucija", kazao je Bilčik.

Bilčik
Bilčikfoto: Boris Pejović

On je dodao i da državljanstvo u Crnoj Gori ne treba da bude na prodaju, posebno u vremenu "Putinove agresije".

Poručio je da žele da nađu prostor da Crna Gora nađe izlaz iz "ustajalosti" i to ima smisla kada postoje institucije koje imaju čvrste temelje, a dvije ih sada nemaju – Vlada i ustavni sud.

"Želim da pronađete izlaz, da Vlada i ustavni sud dobiju legitimne temelje".

On je rekao da želi da čuje iz parlamenta od onih koji vjeruju u evropsku budućnost, da su voljni da urade sve kako bi svi "mogli da kažemo: Živjela, evropska i demokratska Crna Gora".

Đurović: Preporuke koje smo dobili od građana u domenu korupcije biće putokaz za hvatanje u koštac sa ovom pojavom

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović poručila je da će preporuke koje su dobili od građana u domenu korupcije, koji je prepoznat kao gorući problem u Crnoj Gori, biti siguran putokaz za hvatanje u koštac sa ovom pojavom.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Ona je na Skupštini građana kazala da je ponosna što sa Evropskim parlamentom realizuju ovaj prijekat koji omogućava da se glas građana čuje neposredno u ovom domu.

"Demokratiji su neophodni aktivni i osviješćeni građani, a naša obaveza je da ojačamo njihove povjerenje u parlament... Kroz podržavanje otvorenog razgovora sa građanima prilagođavamo se vremenu u kojem živimo", navela je Đurović.

Danijela Đurović
foto: Boris Pejović

Na Skupštini građana poslanici crnogorskog i Evropskog parlamenta (EP) razgovaraju sa predstavnicima građana o korupciji u zdravstvu i javnom sektoru.

Preporuke građana

Predstavnici građana iznijeli su preporuke građana. Među preporukama, u dijelu privilegija poslanika, je uvođenje otvorenih ili poluotvorenih lista, ograničenje mandata poslanicima, ukidanje naknada, objavljivanje slučajeva zloupotreba vozila, iniciranje osnivanja Građanskog odbora pri Skupštini, kao radnog tijela...

Preporučeno je da se u zdravstvu ograniči dopunski rad na četvrtinu radnog vremena, uvesti kazne za upućivanje na privatne ambulante ako se liječenje može obaviti u državnim bolnicama, kao i da se kontrolišu privatni univreziteti zbog kupljenih diploma...

Preporuka je i da se uvede zabrana poklona vrijednijih od 20 eura, apotekama koje prodaju ljekove sa bile liste da se zabrani rad, kao i da se uvede zaštita zviždača i pokrenu mehanizmi edukacije građana o korupciji.

Pejović: U narednom periodu treba da se bavimo korupcijom u okviru sistemskih politika i korupcija mora biti prioritet

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Daliborka Pejović kazala je da su građani u velikoj mjeri u pravu i da se njihove percepcije o korupciji nešto o čemu treba voditi računa.

Podjećajući da su zemlje EU izračunale štetu od korupcije, Crna Gora se "nažalost zadržala na percepciji".

"U narednom periodu treba da se bavimo korupcijom u okviru sistemskih politika i korupcija mora biti prioritet, ali isto tako je generalizacija opasna, jer mislim da u zdravstvu ima časnih pojedinaca", navela je Pejović dodajući da je neoprostivo sve što može mirisati na korupciju.

Pozvala je sve da se razviju sve moguće preventivne jere kaklo bi se spriječila korupcija u zdravstvu.

Sagarc: Potreban je dijalog, širi pristup dijalogu

Poslanik EP Kristijan Sagarc rekao je da je najvažnije izgraditi povjerenje građana i institucje.

"Potreban je dijalog, širi pristup dijalogu i mnogo drugih platformi, na lokalnom i državnom nivou, kao i kultura dijaloga", naveo je.

Skupština građana je, kako je dodao, dobar primjer da se izgradi kultura dijaloga.

"Ovdje smo da vas saslušamo, svjesni smo vaših potencijala, bojazni i problema", poručio je Sagarc.

Vujović: Nakon prve Skupštine građana desila se regresija demokratije

Poslanica Tamara Vujović (Demokrate-Demos) kazala je da se nakon prve Skupštine građana desila regresija demokratije, jer se u Skupštini kršio Ustav, pa građani nijesu mogli puno ni da očekuju.

Ona je kazala da se ne slaže sa dijelu preporuka o ograničenju mandata, jer ako neko radi dobro, zašto ne bi bio biran.

Složila se sa preporukom za uvođenje otvorenih lista.

Bošnjak dijeli Bilčikovu zabrinutost i nada se da će uskoro biti izabrane sudije Ustavnog suda

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak (PzP) rekla je da dijeli zabrinutost Bilčika za situaciju u Crnoj Gori i da se nada da će uskoro biti izabrane sudije Ustavnog suda kako bi se došlo do deblokade procesa.

Rekla je da je vrlo važno čuti mišljenje građana i da to može biti doprinijeti da poslanici budu bolji.

Podsjetila je da je Crna Gora bila 30 godina pod jednim režimom i gdje god se zagrebalo "bilo je trulo".

"Sad se osjetio dah slobode", navela je.

I ona, kao i Tamara Vujović, slaže se sa preporukom da treba uvesti građanski sat u parlamentu.

Govoreći o problemu lažnih diploma, kazala je da razmišlja o formiranju Anketnog odbora da se vidi ko je dozvolio da u javnoj upravi postoji toliko lažnih diploma.

"Mi svi znamo ko to ima, ali niko neće da uperi prstom u njih", kazala je.

Dodala je da nije samo korupcija ta koja izjeda Crnu Goru, već i neznanje.

"Ljudi koji ne znaju su bahati, pokušavaju tako da sakriju neznanje, a oni koji znaju se mobinguju", rekla je Bošnjak.

Podržala je uvođenje otvorenih lista.

Oko privilegija, rekla je da postoji dosta mjesta u budžetu za uštede, i da se koruptivne radnje na mjeru mogućeg.

"Neću vas podržati ni za ovih 20 eura poklona za zdravstvene usluge. Stvorila se slika u prošlom sistemu da neko dodatno radi za vas, to je njihov posao i oni to rade za svoju platu", poručila je Bošnjak.

Božović: Korupcija u javnom sektoru predstavlja veliki problem

Poslanik Bogdan Božović (SNP) rekao je da im se ne može spočitati politička volja za hvatanje u koštac sa problemima.

Naveo je da korupcija u javnom sektoru predstavlja veliki problem i da vladajuća većina pokušava da se s njim izbori na svaki način.

"Mi u SNP-u ćemo razmatrati ključne preporuke građana i pokušaćemo da doprinesemo donošenju zakonskih rješenja u cilju rješenja problema korpucije", kazao je Božović.

Pavićević: Ni Rimsko ni Vizantijsko carstvo nije nestalo na bojnom polju

Srđan Pavićević (URA-CIVIS) kazao je da je korpucija najmalignije političko oboljenje koje je prouzrokovalo propast mnogo starijih civilizacija.

"Ni Rimsko ni Vizantijsko carstvo nije nestalo na bojnom polju", kazao je.

Smatra da kazna mora biti rigorozna i ne smije se pribjegavati eufemizmima za korupciju.

"Mi imamo jedan fenomen – učinjen čovjek, koji je odvajao od svoje koristi da bi priuštio korist drugom čovjeku. To je izvrnuto u svoju suprotnost – sad je učinjen čovjek, korumpiran čovjek", objasnio je.

Poručio je da nije učinjen čovjek koji će nekog uvesti preko reda na pregled, na operaciju..."on je korumpiran čovjek".

"Prča o poklonu od 20 eura je nesuvisla. Šta znači poklon?...jedini mogući način da iz ove priče izađemo je nulta toleranvija na korupciju", poručio je Pavićević.

Mugoša: Crna Gora se nalazi u kompleksnoj političkoj institucionalnoj krizi

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da se Crna Gora nalazi u kompleksnoj političkoj institucionalnoj krizi, u situaciji podrivanja ustavnih principa i vrijednosnoj krizi.

Osvrćući se na preporuke građana, rekao je da se građani sve više identifikuju sa pojedincima i da je ljekovito za crnogorsko društvo da ide ka otvaranju izbornih lista.

"Nažalost, ni u Skupštini se na raspravlja o izbornom zakonodavstvu. Očigledno je da se za to borite kada gubite na izborima, a kada dobijete izbore zaboravite ono za šta ste se borili", naveo je.

Rekao je da troškovi službenih putovanja rastu naprasno za milion godišnje.

"Očigledno političari vole da putuju, e sad o rezultatima tih razgovora ne bih govorio", kazao je Mugoša.

Bonus video: