„Vukčević na ivici krivične odgovornosti”

Vladimir Vujović rekao da je predsjednik OIK-a još na vrijeme da izbjegne krivično-pravnu odgovornost. ”Pobjednici izbora moraju imati jasan i snažan odgovor i uspješno će sačuvati volju građana,” kaže Borovinič Bojović

46695 pregleda 48 komentar(a)
Sjednica će biti kad se za to ukaže potreba: Vukčević, Foto: Savo Prelević
Sjednica će biti kad se za to ukaže potreba: Vukčević, Foto: Savo Prelević

Nositeljka liste koalicije Za budućnost Podgorice Jelena Borovinić Bojović (DF) upozorila je da predsjednika Izborne komisije Glavnog grada Veselina Vukčevića (DPS) da lako može završiti u zoni krivične odgovornosti nakon što je odbio da zakaže sjednicu tog tijela.

Vukčević nije prihvatio zahtjev članova te komisije da sazove sjednicu na kojoj bi se utvrdio stav o proglašenju konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici, nakon što ih je Ustavni sud obavijestio da je podnijeta ustavna žalba. On je u dopisu članovima komisije naveo da će sjednicu zakazati kad se za to ukaže potreba.

Borovinić Bojović je za “Vijesti” rekla da je predsjednik OIK-a samo prvi među jednakima i da se odluke na sjednicama OIK-a donose većinom glasova i “on svojim takvim (ne)činjenjem može lako završiti u zoni krivične odgovornosti”.

”Zloupotrebom mjesta predsjednika OIK-a, gospodin Vukčević, koji na zahtjev članova ne želi da zakaže sjednicu, pokušava da suspenduje volju građana iskazanu na izborima 23. oktobra”, rekla je Borovinić Bojović.

Poručila je da će pobjednici izbora morati imati jasan i snažan odgovor i uspješno će sačuvati volju građana, koji su im na izborima povjerili vođenje grada “i korumpiranu dosadašnju gradsku upravu poslali u opoziciju”.

”Predsjednik OIK-a samo prvi među jednakima”: Borovinić Bojović
”Predsjednik OIK-a samo prvi među jednakima”: Borovinić Bojovićfoto: Boris Pejović

Sekretar OIK-a Vladimir Vujović (Demokrate), rekao je da je Vukčević još na vrijeme da izbjegne krivično-pravnu odgovornost ako zakaže sjednicu.

On je za “Vijesti” kazao da rok za proglašenje konačnih rezultata izbora još nije istekao, te da treba usvojiti kalendar aktivnosti kako ne bi bilo improvizacija poput one od prije dva dana, kada je predsjednik sam iznio stav da će OIK Glavnog grada konačne rezultate lokalnih izbora u Podgorici utvrditi nakon što Ustavni sud odluči o žalbama na izborni proces.

Vukčević je juče u pisanom obrazloženju članovima OIK-a saopštio da su zahtjevom tražili sazivanje sjednice Komisije kako bi se upoznali sa obavještenjima Ustavnog suda od 3. novembra, te da im ista dostavlja u pisanom odgovoru, a sjednicu će zakazati kada se za to ukaže potreba.

Pred Ustavnim sudom je 14 žalbi na rješenje Državne izborne komisije, vezano za izborni proces u Podgorici, a među njima su one Svetosavske srpske liste, koja nije prešla cenzus.

Nakon što je u četvrtak saopštio da će OIK Glavnog grada konačne rezultate lokalnih izbora u Podgorici utvrditi pošto Ustavni sud odluči o žalbama, Vukčeviću su zahtjev za sazivanje sjednice uputili članovi Komisije Nikola Terzić, Radosav Jokić, Marko Mihailović, Željko Vujotić, Dragan Prelević, Janko Odović, Ljiljana Jokić Kapa i sekretar Vladimir Vujović, tražeći njeno sazivanje za 4. novembar.

Vujović u Gradskom parlamentu (arhiva)
Vujović u Gradskom parlamentu (arhiva)foto: Luka Zeković

Vukčević je u pisanom odgovoru saopštio da je Državna izborna komisija (DIK) 3. novembra dostavila Izbornoj komisiji Glavnog grada obavještenja US iz kojih se vidi da je primio 14 žalbi. Radi upoznavanja, kako navodi u odgovoru, ta rješenja je dostavio članovima komisije.

Na izborima u Podgorici pokret “Svi za naš grad” osvojio je 24 mandata, Pokret “Evropa sad” 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, Demokrate šest i URA četiri mandata. SNP, Pokret Preokret i Svetosavska su bez mandata.

Vladimir Vujović je kazao da su u dopisu dobili odgovor na pitanje koje je bilo uzgredno, a da je osnovno pitanje bilo da predsjednik sazove sjednicu na kojoj će apostrofirati kalendar aktivnosti i koji će usvojiti komisija. “Vrlo je aktuelno da Komisija, prvo bude informisana, a drugo-da napravi neki konkretan dogovor, jer bili su izbori, a nismo raspravljali o konačnim rezultatima... Predsjednik je to izbjegao i napisao šta je napisao, tako da mi i dalje mislimo da je izbjegao da odgovori na vitalno pitanje koje traže članovi komisije, da dogovorimo buduće aktivnosti Komisije”.

On je rekao da je Komisija u stalnom zasjedanju do utvrđivanja konačnih rezultata i da ne postoji nijedan razlog da predsjednik komisije ne sazove sjednicu i ne otvori aktuelna pitanja za budući rad.

Vujović je kazao da je Komisija kolektivni organ i nije sastavljena od predsjednika koji samo iznosi svoje mišljenje kao mišljenje komisije, što je neprihvatljivo: “Ovo je vrijeme u kome funkcioniše i djeluje komisija u proširenom sastavu, a to znači da opunomoćeni predstavnici imaju sva prava kao i stalni članovi, pravo da odlučuju”.

Sačuvati izbornu volju Podgoričana: Milatović, Šaranović, Luka Rakčević i Borovinić Bojović
Sačuvati izbornu volju Podgoričana: Milatović, Šaranović, Luka Rakčević i Borovinić Bojovićfoto: Tviter/Jakov Milatović

Vukčević je u četvrtak saopštio da je Ustavni sud odlučuje o izbornim sporovima i sporovima u vezi sa referendumom koji nijesu u nadležnosti drugih sudova. “Prema tome, prilikom utvrđivanja konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici, održanih 23. oktobra, Izborna komisija Glavnog grada će postupati u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da OIK utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike u roku od 12 sati od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po žalbi”, navodi se u saopštenju Vukčevića.

Prema njegovim riječima, svako postupanje suprotno pomenutom zakonu, značilo bi ulazak u zonu krivične odgovornosti.

Do proglašenja reuzultata na vlasti ostaje dosadašnji gradonačelnik Ivan Vuković (DPS).

Član Izborne komisije Glavnog grada Nikola Terzić je prije dva dana kazao “Vijestima” kazao da je izjava Vukčevića da će se čekati sa proglašenjem do odluke US njegov lični stav, a ne odluka Izborne komisije.

Bonus video: