Pokret Evropa sad podnio tužbu Upravnom sudu radi poništenja ponovnog izbora Vukovića za gradonačelnika

"Skupština Glavnog grada je svjesno kršeći zakon izabrala Vukovića za njegov treći mandat na period neograničenog trajanja, čime je prekršen član 55 Zakona o lokalnoj samoupravi"

9368 pregleda 24 komentar(a)
Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad
Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad

Funkcioner Pokreta Evropa sad, Vasilije Čarapić, podnio je tužbu Upravnom sudu radi poništenja ponovnog izbora Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice.

"Danas smo Upravnom sudu Crne Gore predali tužbu radi poništenja odluke Skupštine Glavnog grada o izboru Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice, koja je usvojena na neregularnoj sjednici od 20. oktobra, svega tri dana prije održavanja lokalnih izbora, a nakon prethodne odluke Upravnog suda, kojim je utvrđena nezakonitost Vukovićevog imenovanja u julu", naveo je Čarapić u saopštenju.

Dodao je da ovim taj pokret ispunjava obećanje dato građanima da će svim dozvoljenim sredstvima braniti njihovu izbornu volju iskazanu na oktobarskim izborima, te da čine dodatni korak ka stvaranju uslova da nova vlast što prije profunkcioniše u punom kapacitetu.

"Skupština Glavnog grada je svjesno kršeći zakon izabrala Vukovića za njegov treći mandat na period neograničenog trajanja, čime je prekršen član 55 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je eksplicitno propisano da se predsjednik opštine bira na period od četiri godine. Da je namjera DPS-a bila da Vuković zauvijek upravlja Glavnim gradom pokazuje i ponašanje predsjednika Izborne komisije Glavnog grada Veselina Vukčevića, koji odbija da zakaže sjednicu izborne komisije na kojoj bi se proglasili rezlutati izbora, a protiv koga smo juče podnijeli krivičnu prijavu", saopštio je Čarapić.

Dodao je da je Pokret Evropa sad istrajan u tome "da osujeti opstrukcije DPS-a":

"Po pitanju proglašenja konačnih rezultata izbora i demokratske tranzicije vlasti i da, primjerom razobličavanja njihove namjere da zauvijek budu zakačeni na gradske i državne resurse koje su decenijama zloupotrebljavali, pokaže da je vrijeme samovolje i neustavnog djelovanja DPS-a prošlo", zaključio je Čarapić.

Bonus video: