Abazović: Državu u destabilizaciju guraju oni koji rapidno gube podršku

"Većina kolega se saglasila da ćemo poštovati odluku (Ustavnog) suda ako on kaže da odluke nisu donijete po pravilima", naveo je premijer

35906 pregleda 70 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Predsjednik Građanskog pokreta (GP) URA i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, kazao je da Crna Gora nije u vanrednoj situaciji i da državu u destabilizaciju "guraju samo oni koji rapidno gube podršku".

Abazović je prisustvovao sastanku o rješavanju političke i institucionalne krize, koji je u formatu lidera partija inicirala predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Zbog nedolaska predsjednika Demokartske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, sastanak su napustili Andrija Mandić (DF), Milan Knežević (DF), Nebojša Medojević (DF), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora).

"Bez obzira što neki nisu prisustvovali do kraja sastanku, ovo je bilo smisleno. Situacija nije komplikovana ako postoji logika da se praviziđe. Volio bih da izaberemo sve četvoro sudija Ustavnog suda. Dajte da se izabere makar jedan, da se potpuno otključa situacija u Crnoj Gori. Većina kolega se saglasila da ćemo poštovati odluku suda ako on kaže da odluke nisu donijete po pravilima. Lopta je u dvorištu onih koji nisu glasali u prvom krugu za sudije. Imamo mogućnost da se svi ispravimo 22. novembra. To je i zahtjev EU. Hoće li kolege da se odluče za to - ne znam", rekao je Abazović.

Dodao je da pitanje Ustavnog suda može da se riješi, "i da se ne prepucavamo da li je nešto u skladu s Ustavom".

"Nemojte sad, kad je u pitanju predsjednik države, da mislimo da Crna Gora ide stranputicom. Crna Gora nije u vanrednoj situaciji. Nju u destabilizaciju guraju samo oni koji rapidno gube podršku. Moj apel prema DPS-u je da izglasamo makar jednog sudiju Ustavnog suda", kazao je Abazović.

Naveo je i da cijeni partnerstvo s EU.

"Osim u jednom tvitu, kojeg bih smatrao individualnim, nisam čuo da je neko rekao da je (Zakon o Predsjedniku) neustavan. To može da kaže samo Ustavni sud. Nije baš korektno da neko ulazi u tumačenje Ustava ako za to nije nadležan".

Abazović je rekao i da će se 22. novembra na sjednici Skupštine, kad će biti održan drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda, "vidjeti ko je za evropski put, a ko nije".

"Nisam mogao od nastupa predstavnika DPS-a da zaključim šta je njihov stav o izboru sudija, osim da su spremni za neku vrstu dijaloga koji bi vodio kompromisu".

Abazović je, između ostalog, rekao da mu ne smeta što Đukanović nije bio na današnjem sastanku, ali je, aludirajući na Đukanovića, dodao:

"Pozivate na proteste, ne dolazite na proteste. Pozivate na dijalog, ne dolazite na dijalog".

Abazović je dodao i da je jedina institucija u državi koja trenutno ima puni legitimitet - parlament.

"Potpuno je neshvatljivo da neko i ovu granu vlasti želi da gurne u tehnički mandat. Nadam se da kolege u Skupštini to neće dozvoliti", kazao je Abazović.

Komentarišući zahtjev DPS-a da se proces izbora sudija Ustavog suda vrati na početak, Abazović je odgovorio da bi tako izgubili još dva mjeseca.

"Što nije dobro. Razlog opstrukcije DPS-a je to što im slabi politička podrška".

Abazović je na pitanje o tome hoće li poslanici GP URA ponovo glasati za izmjene Zakona o predsjedniku, odgovorio da je njihov stav nepromijenjen.

Bonus video: