Đurović: Pitanje Ustavnog suda prioritetno, mora biti riješeno 22. novembra

"Svi subjekti su ostali na svojim stanovištima. Vidim da postoji spremnost za razgovor. Očekujem da na narednon sastanku izađemo s konkretnin predlozima i rješenjima", poručila je Đurović

33038 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović, kazala je da je pitanje izbora sudija Ustavnog suda prioritet parlamenta i da mora biti riješeno na sjednici 22. novembra.

Đurović je danas organizovala sastanak o rješavanju političke i institucionalne krize u formatu lidera partija, koji su zbog nedolaska predsjednika Demokartske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, napustili Andrija Mandić (DF), Milan Knežević (DF), Nebojša Medojević (DF), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora).

"Smatram najvećim dostignućem da su sve partije bile spremne da dođu i razgovaraju. Dio kolega je smatrao neadekvatnim zastupljenost nekih partija. Tokom jula sam takođe sazvala sastanak predsjednika partija, na kojem su bili predsjednici i potpredsjednici, i tada nije bio problem što neki predsjednici nisu bili. To danas je politički stav neke grupacije, a ne pitanje zastupljenosti", kazala je Đurović.

Navela je i da je ovo prvi od sastanaka, koji će opet biti sazivani na nivou predsjednika.

"Pitanje Ustavnog suda je prioritetno, ono moramo riješiti 22. novembra. Moramo dogovarati i pitanje izbornog zakonodavstva i Sudskog savjeta. Moramo razgovarati i o tome da li smo spremni da dobijemo političku Vladu ili, kako su neki danas pominjali, tehničku, kao i o datumu vanrednih parlamentarnih izbora. Očekujem da se 22. novembra deblokira Ustavni sud. Prije toga će biti sazvana nova sjednica političkog dijaloga".

Đurović je kazala da su funkcioneri DF-a izašli sa sastanka i da "nije bio momenat da se određujemo prema nečijim zahtjevima".

"Svi subjekti su ostali na svojim stanovištima. Vidim da postoji spremnost za razgovor. Očekujem da na narednom sastanku izađemo s konkretnim predlozima i rješenjima", navela je predsjednica Skupštine.

Bonus video: