Šavnik: Poništeni lokalni izbori na dva biračka mjesta

Na biračkim mjestima u zgradi Opštine Šavnik i u selu Kruševice glasanje na lokalnim izborima je prekinuto oko 18 časova

156810 pregleda 32 komentar(a)
Detalj iz zgrade Opštine Šavnik, Foto: Svetlana Mandić
Detalj iz zgrade Opštine Šavnik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.11.2022. 21:23h
Završeno
21:04h

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Šavnik, Dušan Radanović saopštio je da nije bilo neregularnosti do 18 časova.

"U 18 časova smo dobili obavještenje od predsjednika biračkog odbora na biračkom mjestu broj 1 SO Šavnik i na biračkom mjestu Kruševice da je došlo do prekida. Članovi biračkog odbora nijesu omogućili glasaču da ostvari Ustavom i zakonom zagarantovano biračko pravo", rekao je Radanović.

 

Na pitanje "šta dalje?", Radanović je rekao da je procedura jasna.

"Nas obavezuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, poništili smo izbore na ova dva biračka mjesta, vjerovatno ćemo ih zakazati za nedjelju, odnosno po Zakonu o izboru odbornika i poslanika najduže u roku od sedam dana moraju se održati od dana poništenja", rekao je Radanović.

20:32h

Članovi biračkog odbora u zgradi Opštine Šavnik nijesu mogli da se usaglase da li su izbori prekinuti ili završeni.

Trenutno pišu izvještaj, dok je izborni materijal iz Kruševice vraćen Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Predsjednik biračkog odbora u zgradi Opštine Šavnik, Momir Mijović kazao je da se nijesu mogli dogovoriti oko nastavka glasanja, da su oni glasali 4:4 i da je policiji prijavljeno da je glasanje onemogućeno jednom biraču.

OIK-u je predat izborni materijal i sa biračkog mjesta u Opštini Šavnik.

Mijović je  kazao OIK-u da je do 18 časova, kad je prekinuto glasanje, biračko pravo ostvarilo 324 birača.

Od osam članova biračkog odbora četiri su bila za nastavak glasanja, a četiri protiv, pa zbog neusaglašavanja članova odbora glasanje nije moglo biti nastavljeno.

Izmjena: 20:37h
18:34h

Povodom incidenta kada je van biračkog mjesta, na ulici, umalo došlo do tuče, jedan od mladića koji je simpatizer koalicije "Za budućnost Šavnika" kazao je da je kombi podgoričkih tablica sa desetak mladića bio parkiran kod zgrade Opštine.

"Kada smo došli do njih, oni su pobjegli i presreli smo ih. Htjeli smo da ih spriječimo da glasaju. Na naše insistiranje policija je pretresla kombi i našla tri palice i biber sprej. Čak je i jedan od policajaca uzeo palicu i sakrio je ispod uniforme", tvrdi mladić.

18:25h

Na biračko mjesto u zgradi Opštine Šavnik je stigla i policija.

Izmjena: 18:28h
18:15h

Na biračkim mjestima u zgradi Opštine Šavnik i u selu Kruševice prekinuto je glasanje.

U toku je rasprava na biračkom mjestu u zgradi Opštine jer članovi biračkog odbora iz opozicije ne dozvoljavaju da birači koji nijesu iz Šavnika glasaju.

 

Kako su kazali puštali su birače koji nijesu iz Šavnika da glasaju vjerujući da će to biti neki "razuman broj" ali kada su, kako su rekli počeli masovno da dolaze odlučili su da prekinu izbore.

 

Članovi odbora iz koalicije DPS-SD pitali su zašto nijesu prekinuli glasanje kada je prva osoba koja nije iz Šavnika glasala nego su čekali sve do sada.

 

Predsjednik biračkog odbora Momir Mijović je pozvao policiju zbog onegućavanja birača da glasaju.

 

I u selu Kruševice je zbog istog razloga trenutno prekinuto glasanje

Izmjena: 18:24h
17:06h

Na dva biračka mjesta u Šavniku, na kojima se danas ponavlja glasanje, do 17 sati glasalo je 330 birača od 541 koliko ima pravo glasa.

Izbori se ponovljaju na biračkom mjestu u sali Skupštine opštine Šavnik, gdje je do 17 sati glasalo 297 birača i na biračkom mjestu u selu Kruševice, gdje je do 17 sati glasalo 33 birača.

Podatke o izlaznosti saopštio je predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Šavnik, Dušan Radanović.

Izmjena: 21:04h
16:13h

U Šavniku je došlo do verbalnog sukoba pristalica koalicije "Za budućnost Šavnika" i grupe mladića za koju iz opozicije tvrde da je riječ o novoupisanim glasačima koji nijesu iz Šavnika.

 

Policija je spriječila da dođe do fizičkog obračuna.

 
15:52h

Na dva biračka mjesta u Šavniku, na kojima se danas ponavlja glasanje, do 15 sati glasala su 222 birača od 541 koliko ima pravo glasa.

Izbori se ponovljaju na biračkom mjestu u sali Skupštine opštine Šavnik, gdje je do 15 sati glasalo 196 birača i na biračkom mjestu u selu Kruševice, gdje je do 15 sati glasalo 26 birača.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Dušan Radanović kazao je agenciji MINA da do sada sve protiče u redu.

Radanović
Radanovićfoto: Svetlana Mandić

Na tim biračkim mjestima je u prethodna tri izborna ciklusa, 23. i 30. oktobra i 6. novembra prekinuto glasanje, nakon što pojedini članovi biračkih odbora nijesu omogućili glasačima da ostvare svoje biračko pravo.

Biračka mjesta biće otvorena do 20 sati.

Izmjena: 17:06h
15:14h

Predsjednik Opštine Šavnik i nosilac liste DPS-SD Jugoslav Jakić glasao je u zgradi Opštine Šavnik.

Jakić
Jakićfoto: Svetlana Mandić
Izmjena: 17:37h
14:13h

Do 13 časova na biralištu u zgradi Opštine Šavnik je glasalo 136 birača, a u Kruševicama 16.

13:34h

Predsjednik biračkog odbora u selu Kruševice Filip Stijepović kazao je da će se glasanje zavštiti "onako kako svi očekujemo", te i da se nikakvi problemi nisu dešavali.

Prema njegovim riječima, glasalo je nekih 30 odsto, do 20 časova očekuju da izađu svi.

 

Stijepović je poručio i da se izbori više neće ponavljati.

11:25h

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Dušan Radanović kazao je da do sada nisu bile prijavljene nikakve nepravilnosti na biračkim mjestima.

"Otvorena su u 7 časova, na vrijeme. Za sad protiče sve kako treba", rekao je on.

Dodao je i da je izlaznost do 11 časova na biračkom mjestu broj 1 sale SO Šavnik 63 birača, dok je u Kruševicama glasalo šest birača.

Izmjena: 12:27h
11:19h

"Ne pamtim da se ovako glasalo. Da se dignu stari predsjednici Krsto Karadžić, Bato Jelić... ne bi im bilo prijatno što se ovako glasa", smatra sedamdesetpetogodišnji glasač Miraš Jakić.

Jakić smatra da su bivši predsjednici Opštine "radlili koliko su mogli, koliko je dozvolio opštinski i republički budžet".

 

"Trebalo bi da se danas završi glasanje i da su ljudi došli do uma već, da znaju šta smiju uraditi, a šta ne. Svemu ima kraj. Ono klupko što žena prede, veliko klupko pa mota, mota i dođe kraj", kazao je on.

 
Izmjena: 12:40h
11:02h

Na biralištu u zgradi Opštine Šavnik do 11 sati glasale su 63 osobe, a u Kruševicama njih šest.

Izmjena: 11:29h
10:05h

Do devet sati je u selu Kruševice glasao jedan birač, a u Šavniku 25.

08:46h

Bajović Rajko je po četvrti put glasao na izbornom mjestu u zgradi Opštine, kazao je kako očekuje da izborni proces danas bude završen.

 
Izmjena: 12:32h
07:15h

Otvorena su oba biračka mjesta, u zgradi Opštine i Kruševicama.

Šavnik izbori, Šavnik glasanje
foto: Svetlana Mandić
Izmjena: 07:21h
07:14h

Na dva biračka mjesta u opštini Šavnik danas se, po četvrti put, ponavljaju lokalni izbori započeti 23. oktobra.

Razlog za to su incidenti i veći broj nepravilnosti, koji su i prošle nedjelje obilježili izbore.

Građani ponovo glasaju na biračkim mjestima broj 1 (zgrada Opštine Šavnik), kao i u selu Kruševice. Na ta dva biračka mjesta ukupno je 541 birač, što je skoro 27,5 odsto od ukupnog broja. Na biračkom mjestu Šavnik upisana su 483 birača, a u Kruševicama 58.

Na 21 biračkom mjestu glasao je 1.231 birač od 1.968 ukupno upisanih, što je 62,55 odsto.

Koalicija DPS-SD je na 21. biračkom mjestu osvojila 549 glasova, koalicija “Za budućnost Šavnika”, koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), 571, dok je za koaliciju Demokrata, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore do sada glasalo 99 birača. Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajuću DPS-SD.

Policija je tokom izbornih nepravilnosti koje su se u opštini Šavnik dogodile 23. i 30. oktobra podnijela 12 krivičnih prijava protiv 17 lica, a zbog počinjenih 14 krivičnih djela. Krivična djela odnose se na povredu prava glasanja, sprečavanje održavanja glasanja, te uništavanje dokumenata o glasanju.

Za vrijeme održavanja izbora ugostiteljski objekti su zatvoreni, a red i mir čuva veliki broj policajaca.

Izmjena: 07:44h

Bonus video: