Rakočević: Ne znam da li će Đukanović biti na protestu, ne bi bilo začuđujuće da se pojavi

"Podržao je protest, ohrabrio ljude da se dostojanstveno, civilizovano i građanski okupljaju i pošalju jasne poruke za zaštitu ustavno-pravnog poretka", rekao je Rakočević

20591 pregleda 38 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević, kazao je danas da ne vidi razlog da se šef države i te stranke Milo Đukanović, ako bude u zemlji, ne pojavi na novom protestu zbog izmjena Zakona o predsjedniku, koji je zakazan za četvrtak ispred Skupštine.

"Predsjednik države se javno deklarisao i podržao proteste. Na prvom protestu nije mogao biti jer je bio van države, u zvaničnoj posjeti. Da li će biti u državi kad bude naredni protest - zaista ne znam, da li će biti na protestu - ni to ne znam, ali sigurno znam da ga podržava, tako da ne vidim razlog da se i ne pojavi. To je vrlo jasan stav, nije ništa začuđujuće. Podržao je protest, ohrabrio ljude da se dostojanstveno, civilizovano i građanski okupljaju i pošalju jasne poruke za zaštitu ustavno-pravnog poretka", rekao je Rakočević na pres-konferenciji.

Upitan hoće li DPS glasati u drugom krugu za izbor sudija Ustavnog suda (US), on je odgovorio da je cijeli taj proces vođen vrlo netransparentno, i da nije usklađen s Ustavom.

"Većina od 41 poslanika je dogovorila četiri kandidata (za sudije), i oni su usvojeni na (Ustavnom) odboru i poslati na plenum. Da li ćemo ipak doći do nekog rješenja u kratkom roku, na narednom glasanju, ili će to biti nakon raspisivanja narednog poziva, što bi bilo demokratičnije... Budući da nam je potrebno funkcionisanje sistema što prije, to zavisi od pregovora koji će se desiti, čini mi se u petak. To je druga runda razgovora koje je inicirala predsjednica Skupštine (Danijela Đurović). Predsjednik nije bio na prvom sastanku, jer je bio službeno odsutan. Da li će biti na narednom - nemam tu informaciju, ali vjerujem da nema nikakvih smetnji. Očekujem da će, ukoliko ne bude imao preuzete obaveze, biti na sastanku. Sve što je saopštio potpredsjednik naše partije (Ivan Vuković) na sastanku, oslikava stavove naše partije i naše politike", istakao je Rakočević.

Komentarišući dešavanja u Šavniku, gdje je ni nakon četiri kruga glasanja nisu završeni lokalni izbori, poslanik DPS-a je kazao da "svjedočimo jednom tragičnom događaju".

"Struktura koja radi sve da uruši društveni, građanski i državni sklad i uređenje, u Šavniku, vidjevši da gubi izbore, pokušava opstrukcijom da odgodi finalne rezultate, sve do onog trenutka dok u kutijama ne bi bilo više glasova za njih. To je krajnje neodgovorno... Ukoliko je prepisa (birača) bilo, oni postoje na svakoj strani. Hoću reći da ih je bilo puno. Sad utvrditi da li je to radila neka politička partija i koja partija, mislim da bi bilo krajnje neozbiljno. Ako pitate za moj politički stav, mogu reći da su svi oni koji su upisani u Šavnik, zapravo upisani od Demokratskog fronta (DF) ne bi li pokušali da dohvate zaostatak koji imaju. Bilo bi isto tako vjerovatno neodgovorno da ja sad to tvrdim, jer to prosto ne možemo utvrditi... Mislim da izbori treba da se završe u skladu sa zakonom, da prebrojimo glasove kao što smo to radili u Podgorici i u drugim gradovima. Priznajemo demokratsku volju građana", poručio je Rakočević.

Bonus video: