Đukanović: Evropa i zapadni partneri moraju jasno saopštiti da su napravili određene previde prije dvije godine

"Nije problem DF, njega imate u svakoj članici EU. Problem je raslojeno građansko tkivo. Dvije godine kasnije nema nijedne optužnice protiv istaknutih funkcionera iz DPS-a. Takođe, nema ni najmanje greške u politici koju je DPS kao proevropska partija napravio u obavezama prema evropskoj agendi"

27605 pregleda 24 komentar(a)
Sa panela, Foto: Luka Zeković
Sa panela, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.11.2022. 15:22h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, rekao je danas na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici, da je "ono što se 2016. godine događalo u Crnoj Gori, iz istog političkog naslova kao i agresija Rusije na Ukrajinu".

"Rusija se godinama intenzivno pripremala za ideju istorijskog revizionizma, kako bi se došlo do toga da je današnja Rusija relevantna kao Sovjetski Savez. Zbog toga je promovisana ideja 'ruskog sveta' koja je na Balkanu doživjela svoju repliku kao 'srpski svet'... Rusija se pripremala za pokušaj revizionizma, i niko to na Zapadu, a posebno u Evropi, nije to ozbiljno doživljavao. Zašto se to 2016. desilo u Crnoj Gori? Crna Gora se te godine našla pred vratima NATO-a. Ideja je bila zaustaviti Crnu Goru da ne uđe u NATO. Odoljeli smo tome i ušli u NATO, ali Rusija je nastavila da razvija svoj model hibridne destrukcije na Balkanu. Razvila je dvije hibridne baze - jedna je, pogađate, Srbija, a druga Republika Srpska. Imate jako prisustvo ruskih medija, njihovih obavještajno-bezbjednosnih agencija, privrede, zloupotrebu Srpske pravoslavne crkve (SPC), nad kojom su 2020. naricali neki naši zapadni partneri...", naveo je a skupu koji organizuje Evropski pokret u Crnoj Gori.

"U Crnoj Gori nema rusofobije, ako se agresor ne porazi to je legitimisanje prava narednih agresora"

Đukanović je, na Predsjedničkom panelu, pod nazivom „Pozicioniranje Zapadnog Balkana u globalnim odnosima u svjetlu ukrajinske krize”, rekao da je Rusija u Ukrajini primijenila "brutalni repertoar".

"Imala je loše iskustvo iz Crne Gore, pa su se opredijelili da na Ukrajinu nasrnu brutalnom agresijom. Rusija pokušava da uskrati pravo nezavisnim državama na izbor vlastite budućnosti. Ukrajina je na udaru, ali suštinski cilj je zapadni sistem vrijednosti. Nemamo izbora, na to moramo odgovoriti nanošenjem poraza agresoru. Nema u Crnoj Gori rusofobije. Prije 11 godina smo obilježili tri vijeka međudržavnih odnosa, a danas smo na spisku neprijateljskih zemalja. Ako se sada agresor ne porazi, to je legitimisanje prava narednih agresora", poručio je.

Milo Đukanović
foto: Luka Zeković

Đukanović je rekao da se na Balkanu opet vraćaju ideje iz devedesetih godina prošlog vijeka.

"Rat u Ukrajini će stati, ali moramo biti svjesni da će nakon toga biti višegodišnja borba za rehabilitaciju evropskih tekovina na Balkanu. Moramo biti spremni na te napore... Nakon agresije smo dobili jedno novo raspoloženje u Evropi. Molim se i zalažem da se ostane na tom kursu. Da Evropa ne odustane od jedinstvenog stava i intenzivnog otpora agresiji, da se nastavi politika proširenja. Dragocjeno je što će BiH dobiti status kandidata, biće dragocjeno da Kosovo dobije viznu liberalizaciju, dragocjeno je što su Albanija i Sjeverna Makedonija dobile zeleno svjetlo da počnu pregovore s EU. Sad se treba okrenuti Crnoj Gori, ali i Srbiji. Ali prije svega Crnoj Gori, koja godinama ima stoprocentno usaglašenu spoljnu i bezbjednosnu politiku s EU", podvukao je.

"Očekujemo u decembru status kandidata za EU"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako očekuju da Bosna i Hercegovina (BiH) u decembru dobije status kandidata u pregovorima s Evropskom unijom (EU).

Rekao je da u BiH s pravom očekuju kandidatski status.

Milo Đukanović
foto: Luka Zeković

"Ali isto tako znamo da to predstavlja dodarni teret za buduće vlasti u BiH. Više nećete moći izbjegavati ono što traži EU... Odluka koja će biti donešena biće geopolitička, jer ima duboke veze s onim što se dešava na istoku Evrope. Moramo tu priliku ugrabiti. Kandidatski status biće spektakularna odluka, ali većina neće imati hraborsti da saopšti narodu u BiH šta to znači. Moraćemo mnogo teških stvari da uradimo, da odustanemo od političkih ciljeva koji dominiraju 30 godina, a oni su dominantno ratni ciljevi", naveo je Komšić.

Komšić je ocijenio da evroatlantski put donosi mir, sigurnost i prosperitet BiH. "To je za BiH egzistencijalni put", podvukao je.

"Partneri vide malo bolje stanje u Crnoj Gori, ali još nedovoljno dobro"

Na pitanje moderatora panela, predsjednika Evropskog pokreta Momčila Radulovića, da li vidi na Balkanu recidive politike bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trampa, Đukanović je rekao da "tu postoje dva defekta".

"Prvi je predstava da postoje univerzalne formule koje treba da usreće cijeli svijet. Sjetimo se ideje arapskog proljeća. Jednako tako postoji iluzija da je čarobnom formulom izvan Zapadnog Balkana moguće riješiti probleme na Zapadnom Balkanu... Površnost međunarodne politike zna nas katkad puno koštati. U taj korpus sam spreman da smjestim i apsolutizaciju cilja iz 2020. godine - promjene vlasti, u bilo kakvu. Imali smo promjenu i dobili smo šta smo dobili. Ne sporim da je promjena vlasti važna, ne sporim da je postojao dug kontinuitet vlasti, ali kad to nametnete kao imeprativ onda ćete vidjeti ovo što vidite. Kad na vlast dođu ljudi bez iskustva, onda vam se ovo događa što se sad događa u Crnoj Gori. Imate političku elitu kojoj je važno utrkivati se u servilnosti međunarodnoj zajednici...", istakao je.

Milo Đukanović
foto: Luka Zeković

Šef države je rekao da Crna Gora prolazi kroz dramatični gubitak vremena.

"Svojim greškama smo potpomogli da dođe do promjene vlasti. Crna Gora je već izgubila dvije i po godine, i vratila se ozbiljno unatrag. Danas ovdje na važi Ustav, preporuke Venecijanske i Evropske komisije... Zamislite da se četvorogodišnje mijenjala vlast u Crnoj Gori. Nikad ne bismo došli ni do nezavisnosti, ni do NATO-a, ni do vrata EU", naglasio je, dodajući da međunarodni partneri nakon agresije Rusije na Ukrajini "vide malo bolje" stanje u Crnoj Gori, "ali još nedovoljno dobro".

"Nacionalistički projekti na Balkanu su zvijer koja čeka u grmlju"

Član Predsjedništva BiH rekao je da ta država s Crnom Gorom nema problema, ali da "ostala dva susjeda ne mogu, a da ne zavire nos u naše dvorište svaka dva dana".

Komšić je, između ostalog, rekao i da su nacionalizam i korupcija neraskidivo vezani, "jer iz nacionalizma proizilazi korupcija".

"Ali suština problema nije u tome. Protiv korupcije se bori sistem... Ovi nacionalistički projekti na Balkanu su zvijer koja čeka u grmlju. Čeka da vidi lovcima leđa i da opet krene. Projekti koji su ostavi takvo zlo i razaranje na Balkanu nisu umrli. Nemojte da mislite da se s njima možete nagoditi. Oni će čekati da realizuju svoju priliku", dodao je.

"Ne smije se imati iluzija da su balkanski nacionalizmi sahranjeni"

Đukanović je ocijenio da se ne smije imati iluzija da su balkanski nacionalizmi sahranjeni.

"Oni su pretrpjeli poraz, ali njihovi autori iz toga nisu izveli pravi zaključak. Oni čekaju svoje vrijeme. Prepoznali su neke nove šanse baš sada. Ne griješim kad kažem da su prepoznali šansu u pretpostavljenoj snazi Rusije. Balkanski nacionalizmi i kleronacionalizam koji pomoviše SPC su najveća prijetnja po stabilnost regiona. Svaka koketerija s tim može biti fatalna. A koketerija je kad se u rješavanju nekih pitanja pristane na - 'hajde malo da iskorigujemo granicu'. Nakon toga s tim se više nećete pitati. To su opasna neznanja".

On je rekao da se protiv velikosrpskog nacionalizma ns treba boriti crnogorskim navionalizmom.

"Ako bismo se opredijeli na to, bili bismo gubitnici. Protiv svakog nacionalizma treba se boriti idejom građanskog društva. Predlozi koje sam kao lider DPS-a dobijao da bi težište partijskog programa trebo pomjeriti udesno - moj odgovor je bio ne".

Đukanović je naveo da se u Crnoj Gori velikosprskom nacionalizmu pokušava napraviti protivteža "kroz izmišljanje termina asimptomatskog crnogorskog nacionalizma".

Milo Đukanović
foto: Luka Zeković

"To je pokušaj da se prikrije njihovo služenje velikosrpskom nacionalizmu. Kad god vam neko kaže da je protiv velikosrpskog nacionalizma, ali i protiv velikog 'asimptomatskog crnogorskog nacionalizma', tome ne vjerujete ništa. Taj je na jaslama velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma. Nema simetrije između velikosrpskog nacionizma i 'asimptomatskog crnogorskog navionalizma'. To je izmišljotina kojom se ne treba baviti...", podvukao je.

"Smjena vlasti uz eho međunarodne zajednice"

Đukanović je rekao da misli da je važno da Evropa ostane jedinstvena i odlučna. To je, prema njegovim riječima, ključni interes svakog Evropljanina.

"To je jedini način da u novoj geopolitičkoj arhitekturi Evropa sačuva svoju konkurentnost. Kad je u pitanju Crna Gora, Evropa i zapadni partneri moraju jasno saopštiti da su napravili određene previde prije dvije godine. Bez tog saopštenja legitimisaće srljanje dijela građanskih stranaka u mrak s nacionalizmom. Nije problem DF, njega imate u svakoj članici EU. Problem je raslojeno građansko tkivo. Jedan dio građanskih partija bio je vođen maksimom - važno je promijeniti vlast i, 2020. su imali pomoć u ehu međunarodne zajednice. Približili su se (te partije) nacionalizmu kako bi opravdali ispravnost svog operdjeljenja - samo ne s DPS-om. Dvije godine kasnije nema nijedne optužnice protiv istaknutih funkcionera iz DPS-a. Takođe, nema ni najmanje greške u politici koju je DPS kao proevropska partija napravio u obavezama prema evropskoj agendi. DF nije partner zato što je proputinovska formacija, a oni koji su partneri DF-a su prihvatljivi. Zašto - zato što smo ih 2020. gurnuli u 'sveti rat protiv DPS-a'. Ako nam je na srcu građanska i evropska Crna Gora, onda ćemo morati da teške istine prebacimo preko usta. To je potrebno Crnoj Gori. Budite dio nacionalističke politike, ali nemojte da se izdajte da ste dio građanske politike".

Bonus video: