Ustavni odbor usvojio Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović prekršio Ustav

Opozicija nije prisustvovala sjednici

63885 pregleda 42 komentar(a)
Sa sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 21.11.2022. 17:13h

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore usvojio je Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik države Milo Đukanović povrijedio Ustav, koji je podnijela postavgustovska većina.

Za je glasalo svih sedam poslanika partija većine, a opozicija nije prisustvovala sjednici.

Poslanici parlamentarne većine (Demokratski front, Demokrate-Demos, GP URA-CIVIS, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena i Prava Crna Gora) podnijeli su 15. oktobra Skupštini inovirani Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustav, nakon što im je prethodna slična inicijativa iz parlamenta vraćena na doradu.

Novi ispravljeni predlog odnosi se samo na pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav. Prethodni njihov predlog iz septembra podrazumijevao je uz to i postupak za razrješenje predsjednika. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je ranije, vraćajući inicijativu, rekla da ta dva postupka moraju biti odvojena. Da li je predsjednik povrijedio Ustav procjenjuje Ustavni sud, koji trenutno nema kvorum za rad, jer je od ukupno sedam sudija, četvoro otišlo u penziju.

U Ustavu piše da se nakon pokretanja postupka inicijativa dostavlja predsjedniku na izjašnjenje. Nakon toga odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku države.

Zakonom o Ustavnom sudu predviđeno je da Ustavni sud treba da odlučuje u roku od 45 dana nakon odgovora predsjednika na navode sadržane u predlogu.

Većina je u novom predlogu navela da Đukanović, nakon izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi 19. avgusta nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove Vlade.

"To je njegova, striktno propisana Ustavom, obaveza i tim je povrijedio Ustav, član 95 stav 1, tačka 5", piše u predlogu.

Dodaje se da je predsjednik povrijedio Ustav i time što na razgovore o mandataru nije pozvao predstavnike svih parlamentarnih partija, podsjećajući da poziv nijesu dobili Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i CIVIS.

"Konstatujemo da Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića, koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove vlade, a koji je kao predsjednik partije Demos i njen predstavnik, što je jasna povreda najvišeg pravnog akta", navodi se u predlogu.

Tok sjednice hronološki:

Kordić: Sve okolnosti ukazuju da je Đukanović prekršio Ustav

Predsjednica Odbora Simonida Kordić (DF) kazala je da je predlaganje mandatara obaveza koju Ustav striktno propisuje predsjedniku.

Ona je podsjetila da predsjednik nije uputio poziv na konsultacije predstavnicima svih parlamentranih partija.

"Među pozvanim se nije našao ni g. Miodrag Lekić, predsjednik Demosa, i upravo ona osoba koja ima podršku 41 poslanika da bude mandatar i u krajnjem nove vlade. Sastavni dio tog neustavmog postupanja jeste činjenica da se u ovom procesu predsjednik pozvao na potrebu da poslanici dostave 41 potpis. Ustav ne poznaje takvu instituciju. U dosadašnjoj istoriji davanja mandata samo u jednom slučaju su dostavljeni potpisi, kad je Zdravko Krivokapić predložen za mandara

Navela je da se kroz konsultacije vidi ko ima većinu i nije moguće prihvatiti činjenicu, koju pominje predsjednik, da mu činjenica da Lekić ima većinu nije bila poznata.

Kazala je i da Dritan Abazović, kad je formirao Vladu, nije imao podršku 41 poslanika, ali je kroz konsultacije ocijenio da ima potencijal da tu podršku obezbijedi.

Rekla je da upravo za to i služi rok od 90 dana u kojem se obezbjeđuje većinska podrška.

"S obzirom na to da mandat nije dat nijednoj osobi, Skupština je spriječena u obavljanju ustavnih ovlašćenja da bira vladu i vrši kontrolni nadzor nad izvršnom vlašću", rekla je Kordić.

Ona je dodala da sve okolnosti koje su navedene u inicijativi ukazuju na to da je Đukanović povrijedio Ustav.

Martinović: Nije prvi put da predsjednik gazi Ustav

Vladimir Martinović (Demokrate) rekao je da je jasno da je Đukanović prekršio Ustav.

"Iskreno, to me ne čudi. Nije prvi put da neko ko treba da se bori da štiti Ustav, da ga baca pod noge. On je bio dužan da poštuje nadležnosti iz Ustava, a on je uradio suprotno od toga...Pokazao je da ne želi da da mandat g. Lekiću, a bio je dužan. Pokazao je da želi da blokira Skupštinu u pravnoj nadležnosti da izabere Vladu...Kada sve ove činjenice saberemo, dolazimo do zaključka da je Đukanović neko ko želi da dalje produkuje krizu u Crnu Goori i da ta kriza traje što duže"

To je, kako je dodao, čovjek kome kriza institucionalna savršeno odgovara, poslije debakla njegove partije na izborima u skoro svim gradovima.

"Silom na sramotu želi da blokadom institucija, blokadom izbora vlade, kršenjem zakona, želi da drži vlast i spasi svoj politički subjekt...Ovdje je u potpunosti jasno da Đukanović nije poštovao Ustav", kazao je Martinović.

Rekao je da će Demokrate sa zadovoljstvom podržati ovu inicijativu.

Bajčetić: I za zapadne partnere je DPS sinonim za nestabilnost

Nikola Bajčetić (PzP) rekao je da je Đukanović odbija u kontinuitetu saradnju sa pralementarnom većinom, samim tim što je nebrojeno puta vratio zakone na ponovno odlučivanje, pa je bilo za očekivati da nakon izbornih poraza njegove partije, svjesno ponovo uđe u kršenje Ustava i blokira političke prilike u Crnoj Gori.

"U posljednjem periodu Đukanovića i njegov DPS i zapadni partneri doživljavaju kao sinonim za političku nestabilnost. Usta su im puna evropskih vrijednosti i navodno se konstatno bore za rješenje ustavne krize, ali kad je trebalo da se odblokira Ustavni sud njihovi poslanici su odbili da glasaju za sudije Ustavnog suda. Dakle, sigurno da je DPS u prethodnom periodu koristio institucije sistema, pogotove pravosudne, kao mehanizam i sredstvo za obračun sa političkim oponentima".

Knežević: Povući ćemo Zakon o predsjedniku, ako Lekić dobije mandat

Milan Knežević (DF) rekao je da mu je žao što na sjednicu nijesu došli DPS i njihovi tradicionalni kolacioni partneri koji su se odlučili za vaninstitucionalno djelovanje kroz učešće na protestima, koje ne organizuju oni nego neke NVO, a finansiraju ih "ekipe iz Bemax-a i ostalih građevinskih i polugrađavinskih klanova".

On je pozvao DPS da se vrati u institucije sistema jer ovo njihovo radikalno djelovanje udaljava Crnu Goru od puta ka EU.

Kazao je da nije dobro da potrče 31. ili 1. u mjesecu na blagajnu Skupštine da prime platu, a ne rade ništa, jer su ih građani birali da štite njihove interese, a ne da djeluju kroz forme "Hezbolah ili Hamas bitisanja u Crnoj Gori".

On je rekao da nema dilemu da li je Đukanović povredio Ustav.

"Ne da nije povrijedio ustav, nego ga je bacio pod noge kao one prazne flaše Dom Perinjona, kad padne u sevdah slušajući Jami u Zelenom salonu hotela Crna Gora. I to treba svi da znaju, da Ustav nije povrijeđen, nego je bačen Đukanoviću pod noge".

On je dodao da se u ovu situaciju došlo jer je Đukanović procijenio da je 40 veće od 41, i zato što nije dobio adekvatna uvjeravanja shodno njegovom političkom nosu ili ušima.

Rekao je da zamjerka 41 poslaniku to što nijesu Đukanoviću jasno stavili do znanja koje su njegove obaveze.

"Đukanović je uveo novu kategoriju - njegov osjećaj. Međutim, njegov osjećaj nije bio ustavna kategorija, ili jeste, kada je dao mandat Dritanu Abazoviću za 43. Vladu, pa je proteklo nekoliko mjedeci dok nije izglasana. Njegov osjećaj se nije dovodio u pitanje kada je 2016. dao mandat Dušku Markoviću, aprije toga su iscenirali pokušaj državnog udara ne bi li uplašili stranke manjinskih naroda, jer su i tada izgubili izbore...I sada odjednom svi treba da se određujemo prema nosu Mila Đukanovića, da li smo ga dovoljno uvjerili da imamo 41 poslanika. Dostavljanje potpisa nije obaveza, ali smo to uradili", kazao je Knežević i podsjetio da su svi lideri većine na pres konferenciji rekli da podržavaju Lekića za mandatara.

Zbog toga su, kako je kazao, bili prinuđeni da donesu izmjene Zakona o predsjednika, kako bi ga, i njega i sve buduće predsjednike, stavili u ustavne regule - da moraju poštovati većinu.

On je pitao da li iko u Crnoj Gori vjeruje da će Venecijanska komisija dati objektivno mišljenje na Zakon.

"Nas u Venecijanskoj komisiji predstavljaju Zoran Pažin, Srđan Darmanović i dopisni član Zlatko Vujović...Da mi NVO, koje su bliske ili koje funkcionišu u okviru DPS-a određuju mišljenje o Zakonu, uopšte ne prihvatam".

Predložio je da Ustavni odbor narednih dana uputi mišljenje Venecijanskoj komisiji i da je pitaju da li 41 veće od 40.

On je najavio da su spremni da razgovaraju o Zakonu o predsjedniku ako Đukanović da mandat Miodragu Lekiću.

“Ako Lekić nema podršku 41 poslanika, skraćujemo mandat Skupštini i idemo na izbore. Ali je neophodno da provjerimo to, ako oni tvrde da imaju većinu nek daju mandat Lekiću, a mi smo spremni zaustaviti izglasavanje Zakona o predsjedniku”, rekao je Knežević.

Apelovao je na DPS da se izglasa makar jedan sudija Ustavnog suda.

"Nakon lokalnih izbora DPS nije spreman na prihvatanje realnosti, ali ako ne žele dogovor mi ćemo nastaviti u našem pravcu, a oni neka organizuju protest u četvrtak ispred Skupštine. Neka skup otvori Zlatko Vujović i neka nam pročita mišljenje Venecijanske komisije", rekao je Knežević.

Simonida Kordić je navela da nije uobičajeno da se Venecianska komisija izjašnjava o gotovom zakonu.

Bojović: Đukanović nikad nije bio predsjednik svih građana

Dragan Bojović (DF) istakao je da se Đukanović nikad nije ponašao kao predsjednik svih građana, nego kao predsjednik DPS-a.

Kazao je da pošto se Đukanoviću bliži kraj mandata on želi da dovede u pitanje funkcionisanje svih instutucija, posebno Skupštine.

"Taj čovjek ima hrabrosti da kaže da su crnogorske institucije trulež. Čivjek koji više od dvije decenije gradio te institucije. To je sramna izjava. To izjavljuje jer njemu ističe mandat i ne zna kako da se izbori sa tom činjenicom".

Zoronjić: Opozicija da se vrati u parlament i odblokira Ustavni sud

Suada Zoronjić (GP URA) zamolila je opoziciju da se vrati u parlament, poštuje zakone i odblokira Ustavni sud koji su oni blokirali.

“Ako znamo da su u Ustavnom sudu tri sudije koje su oni birali, sada je 40 puta 40 poslanika opozicija je pritislo taster protiv. Molim ih da se vrate u parlament i 28. novembra glasaju barem za jednog sudiju Ustavnog suda kojeg je predložila parlamentrana većina”.

Ivanović: Đukanović pokazuje pravo lice

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da Đukanović sada pokazuje pravo lice, jer se "desilo što se desilo" i on nema većinu.

"I ovaj zadnji slučaj je potpuno jasan, koji on pokušava da ospiri na sve načine i mišljenje Venecijanske komisije mu se ja se nadam neće pomoći. A na nama je da završimo na plenumu ovo što smo pokrenuli, da ova inicijativa u potpunosti dokaže da je predsjednik povrijedio Ustav".

Bonus video: