Joković: Vjerujemo da će ova Vlada potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu

"Ulaskom u Otvoreni Balkan splasnuće međunacionalne i međuetničke tenzije... Prioritet nam je put u EU, ali želimo da u regionu lakše putujemo, da brže idu kapital i usluge", naveo je, između ostalog, Joković

41705 pregleda 104 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) i potpredsjednik Vlade, Vladimir Joković, kazao je danas da vjeruju da će aktuelni kabinet potpisati pristupanje regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan.

On je na pres-konferenciji u Podgorici saopštio da se "radi na pitanju Otvorenog Balkana", i da vjeruje da će i to biti završeno, "jer smo ljudi od riječi".

"Neki u Crnoj Gori se tome suprotstavljaju. (Predsjednik Savjeta EU) Šarl Mišel nam je rekao da je to dobra ideja, da je Otvoreni Balkan dopuna Berlinskog procesa. (Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan) Gabrijel Eskobar je rekao da je Otvoreni Bakan treći stub američke politike na Balkanu. (Evropski komesar) Oliver Varhelji je rekao da bi Crna Gora trebalo da pristupi toj inicijativi", naveo je Joković.

Prema njegovim riječima, Otvoreni Balkan je "čisto ekonomsko pitanje".

"Ulaskom u Otvoreni Balkan splasnuće međunacionalne i međuetničke tenzije... Prioritet nam je put u EU, ali želimo da u regionu lakše putujemo, da brže idu kapital i usluge", dodao je.

Joković je, između ostalog, na presu podsjetio da je juče u Skupštini završena rasprava o Predlogu zakona o popisu stanovništva, koji je trebalo da se održi prošle godine. Saopštio je da je SNP, u skladu s dogovorom o ulasku u aktuelnu Vladu, rekao da će organizovanje popisa biti jedan od prioriteta te partije.

"Taj predlog će biti usvojen većinom glasova u parlamentu. Zalažemo se da svakih 10 godina bude popis, jer je to standard i u Evropi", naveo je.

Drugo obećanje SNP-a je, prema riječima Jokovića, zakon o porijeklu imovine, koji će se, kako je rekao, takođe naći pred poslanicima.

"Tražili smo prilikom ulasku u Vladu i potpisivanje Temeljnog ugovora (TU) sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), što se desilo u avgustu. Bivši premijer Zdravko Krivokapić i bivši ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović nisu potpisali TU i iznevjerili su očekivanja SPC", konstatovao je Joković.

"Đurović će početkom godine raspisati predsjedničke izbore"

Joković je kazao i da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović "možda već u januaru-februaru raspisati predsjedničke izbore", a da će parlamentarni doći 2024. godine, ako ne bude prijevremenih.

"U SNP-u se zalažemo da se izaberu četiri sudije Ustavnog suda. Biramo one koji imaju moralni i profesionalni nivo, koji su dokazali da mogu da budu sudije. Demokratska partija socijalista (DPS) je kazala da neće glasati za predložene kandidate. Ne poznajem kandidate, oni nisu ni njihovi ni naši, nego su imali hrabrosti da se nekad suprotstave svemoćnom DPS-u. DPS ne može da se navikne da je opozicija i da parlamentarna većina može da predloži kandidate", rekao je Joković.

Vladimir Joković
foto: Boris Pejović

Dodao je i da samo dva politička subjekta trenutno traže izbore što prije, DPS i Pokret Evropa sad (PES). Navodi da zna razloge zašto to PES radi, ali da za drugi subjekt "koji je pretrpio fijasko, to mi nije jasno".

"Gube sve ubjedljivije. Pitam se zašto DPS traži izbore... PES je na vlast došao glasovima SNP-a, Demokratskog fronta (DF), Građanskog pokreta (GP) URA i Demokrata", smatra Joković.

"Vlada da donese mjere u vezi Šavnika"

Joković je, govoreći o lokalnim izborima u Šavniku, kazao da je u nedjelju bio u štabu koalicije "Za budućnost Šavnika" u tom gradu, te da ga je "zbog toga napao predsjednik Opštine Šavnik (Jugoslav Jakić)".

"Svaki put ću otići ako budem imao vremena i dati podršku da se ne dozvoli glasanje izbornim turistima. Imamo trenutno dva mandata više od DPS-a. Pobijedili smo ih. Bio bi red da Vlada donese neke mjere, jer mi se čini da se na ovaj način izbori neće završiti", poručio je on.

"Dvije trećine vode izvorišta Bolje sestre izgubilo se zbog eksploatacije šljunka"

Govoreći o nelegalnoj eksploataciji šljunka, Joković je rekao da se zbog toga desilo ono što niko nije želio - da se dvije trećine vode izvorišta Bolje sestre izgubilo.

Rekao je da su u Vladi zbog toga formirali tim i ustanovili da je preko 300 hiljada kubika pijeska nelegalno eksploatisano.

"Niko nema koncesiju za eksploataciju, napisane su kazne od 50.000 eura... S tim smo se zasad izborili. U ovome nećemo odustati. Neki su kupovali privatna zemljišta, pa kopali rupe... Sve je stopirano, i nadam se da eksploatacije šljunka više neće biti", naveo je on.

Ipak, ističe da "nema nedodirljivih", te i da su građani vidjeli kako je "sasiječen i šverc cigareta".

Komentarišući brojne poplave koje su uzrokovane obilnim padavinama, Joković je kazao da je nanijeta ozbiljna šteta.

Vlada će, prema njegovim riječima, učiniti sve da obiđu sve lokacije, utvrde štetu i "da je saniramo iz budžetske rezerve".

"Raspoloženi smo da u Zeti budemo dio vlasti s parlamentarnom većinom od 30. avgusta"

Komentarišući formiranje vlasti u Zeti, lider SNP-a je kazao da je ta partija raspoložena da bude dio vlasti s parlamentarnom većinom od 30. avgusta 2020. godine.

Dodao je i da nije došlo do dogovora između Demokrata i DF-a.

"Ako budemo pozvani, a pozvani smo, učestvovaćemo u toj vlasti. Nećemo ucjenjivati", rekao je Joković.

"Potpuna renesansa odbora u Podgorici"

Na pitanje hoće li zbog loših izbornih rezultata biti promjena u lokalnim odborima SNP-a, Joković navodi da ta partija nije privatna ili poluprivatna.

Poručio je i da je ta stranka nastala kao izraz volje za borbu protiv kriminala, te da se SNP uvijek mijenjao, ali da strateški pravci ostaju isti.

"Da li ćemo u nekim opštinama napraviti izmjene u lokalnim odborima, kojima je istekao mandat - hoćemo. U Podgorici je u proceduri izbor novog opštinskog odbora. Uvjereni smo u potpunu renesansu kad je u pitanju odbor u Podgorici", kazao je Joković, najavljujući da će SNP svake srijede u partijskoj centrali imati presove o aktuelnim političkim temama.

Bonus video: