Milatović: Ustavne žalbe podnijele desničarske organizacije sa direktnim i indirektnim vezama sa DPS

"Preuzećemo vlast do 19. decembra, na ovaj ili onaj način", poručio je zamjenik predsjednika PES

38223 pregleda 64 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 24.11.2022. 13:35h

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i nosilac izborne liste u Podgorici Jakov Milatović kazao je da Demokratska partija socijalista (DPS) zloupotrebom instituta ustavne žalbe, u periodu blokiranog Ustavnog suda, organizovano i unaprijed smišljeno pokušava da blokira tranziciju vlasti u Podgorici.

Podsjetio je da su, i pored podnijetih ustavnih žalbi, konačni rezultati izbora proglašeni u Kolašinu i Budvi.

"Ustavne žalbe u Podgorici su podnijete od strane četiri organizacije ili pojedinca sa direktnim ili indirektnim vezama sa DPS-om. Prema pisanju određenih nezavisnih medija, radi se o radikalno-desničarskim organizacijama i pojedincima, čime se dodatno DPS stavlja u direktnu vezu sa njima", rekao je Milatović na konferenciji za novinare.

Naveo je da podnesene žalbe Ustavnom sudu nemaju veze sa rezultatima izbora, te da ih je zato jednoglasno odbila i Izborna komisija Glavnog grada (IK) i Državna izborna komisija (DIK).

"Zato su tako i napisane da bi došle do blokiranog Ustavnog suda".

Rekao je da građani imaju pravo da znaju ko stoji iza tih žalbi – Aleksandar Saša Zeković i Nevena Radović iz Građanske inicijative "21. maj", Maja Miličković iz organizacije Bogougodnice, Svetosavska srpska lista i Snežana Lazović - članica DPS-a, "poznata po aferi dodjele nezakonite penzije Ranku Krivokapiću (SDP) 2020. godine".

Milatović je naveo da se ustavne žalbe GI "21. maj" odnose na spot GP URA, a Maja Miličković se žalila da je imala poteškoća da je tokom izbornog dana da dobije informaciju na kom glasačkom mjestu glasa, iako je prema priznanju kojeg je napisala u ustavnoj žalbi, ostvarila biračko pravo u večernjim satima".

"Gospođa Snežana Lazović je u žalbi navela da na pojedinim biračkim mjestima u našoj zemlji nema adekvatnih uslova za sprovođenje izbornog procesa. I jedna od žalbi Svetosavke je, između ostalih, je ne dobijanje poziva za učešće na TV debatama na TV Prva i TV Vijesti", kazao je Milatović.

On je rekao da je svima jasno o čemu se radi i da je jedino što je DPS-u ostalo je da koriste desničarske organizacije i pojedince da blokira mirni prenos vlasti. Smatra da je "glavni izvršilac opstrukcije" predsjednik Izborne komisije (IK) Veselin Vukčević, "dugogodnišnji član DPS-a, sekretar Skupštine Glavnog grada, predsjednik borda direktora gradskog preduzeća Plodovi i dobitnik stana od 80 kvadrata u Podgorici".

Milatović je kazao da će PES čekati glasanje za sudije Ustavnog suda do 28. novembra, a pozvao je DPS da ne samo verbalno, "nego i suštinski zaštiti državni interes i glasa za sudije".

"Ako se to ne desi PES će preduzeti sve dozvoljene pravne i političke korake, kako bismo što prije došli do reflektovane volje građana Crne Gore".

On je kazao da pregovori sa partnerima oko formiranja vlasti u Podgorici još traju, ali da su postigli konsenzus o najbitnijim stvarima.

Milatović je poručio i da vjeruje da će do 19. decembra preuzeti vlast "na ovaj ili onaj način".

Milović: Očekujem da će SDT postupiti po prijavama

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović kazao je da su oni kao partija do sada imali nekoliko pravnih akcija, samostalno i sa partnerima, i da su podnijeli dvije krivične prijave, upravnu tužbu i dva zahtjeva za mišljenje DIK-a.

Podsjetio je da su krivičnu prijavu podnijeli protiv Vukčevića, zbog zloupotrebe službenog položaja jer nije želio da sazove sjednicu IK i "opstruirao je sazivanje sjednice, čak i kada je većina članova IK to tražila i tako spriječio proglašenje rezultata, a sebi i drugim funkcionerima iz Glavnog grada stekao značajnu materijalnu korist".

"Kada bi se proglasili konačni rezultati, gradskim funkcionerima bi samom verifikacijom mandata i konstituisanjem nove vlasti, prestao mandat, a samim tim i beneficije koje koriste iz budžeta Glavnog grada. Tako da su oni danas slijepi putnici u budžetu i neko ko bespravno koristi ta sredstva. I sve ovo nema samo političku dimenziju, već i materijalnu, jer oni imaju materijalni interes, počev od Vukčevića koji prima od Glavnog grada preko hiljadu eura, da prolongiraju proglašenje rezultata i konstituisanje vlasti".

Rekao je da je nevjerovatno da jedan čovjek blokira izbornu volju 100.000 ljudi i da očekuje da će SDT postupiti po prijavama.

Što se tiče pravnih mehanizama, naveo je Milović, ostaje još jedan prema DIK-u i da će o tom mehanizmu građani "vrlo brzo biti obaviješteni".

Bonus video: