Izbori u Šavniku - bitka iz inata i krugovi pakla: U Miloševićima jedan stanovnik, 58 glasača

Radenko Jakić, koji je radio kao konobar u šavničkom hotelu, nekada je znao, kako je rekao, ko odakle dolazi, kako se zove, a “sad se dolazi da mu ne znaš ni imena ni prezimena”

26385 pregleda 34 komentar(a)
Izborima nema kraja, Foto: Svetlana Mandić
Izborima nema kraja, Foto: Svetlana Mandić

U Šavniku ni juče ništa novo - prekinuto glasanje i novi izbori naredne nedjelje. Sedmi po redu.

A kako reče jedan Šavničanin, biće ih - makar devet.

”I Dante je u svojoj ‘Božanstvenoj komediji’ imao devet krugova pakla. Ni mi nijesmo mnogo odmakli od toga”, kazao je, ne želeći da mu se ime pominje.

Taman što su izbori u zgradi opštine Šavnik počeli, odmah su prekinuti. Članica koalicije “Za budućnost Šavnika” Darka Ćosović poništila je dio glasačkih listića jer su, kako tvrde iz te koalicije, došli da glasaju birači koji su iz druge opštine.

Prema riječima Tomislava Jelića iz pomenute koalicije, na biračkom mjestu u zgradi Opštine došla je da glasa “osoba koja nije iz Šavnika, niti ima ikakve veze sa Šavnikom”. Kazao je da je “sramno što su zbog upisa novih birača članovi odbora dovedeni u situaciju da se jedan drugom zamjeraju”.

Ubrzo nakon Šavnika, “zatalasalo” se i u selu Kruševice. Prema riječima predsjednika Biračkog odbora Budimira Vukićevića, član odbora Miloš Jauković, iz Koalicije “Za budućnost Šavnika”, pokušao je da uništi glasačke listiće, ali mu to, kako je naveo, nije pošlo za rukom.

Šavnik
foto: Svetlana Mandić

Izbori su nakratko nastavljeni, da bi Opštinska izborna komisija većinom glasova donijela odluku da se glasanje i na tom biračkom mjestu, zbog nepravilnosti, prekine.

Jedan stanovnik, 58 glasača

”Što se tiče stalnih stanovnika u selu Miloševići, nema niko bez ja, a vidim da je na spisku 58 glasača, pa bih volio da upoznam neke od komšija, da vidim ko su, đe žive. Tu sam šesta godina i ne glasam. Prepuštam ovima što dolaze sa strane da glasaju i odluče kako ću ja da živim ovdje”, kazao je Milutin Memedović iz Miloševića, sela čiji stanovnici glasaju u Kruševicama.

Radenko Jakić, koji je radio kao konobar u šavničkom hotelu, nekada je znao, kako je rekao, ko odakle dolazi, kako se zove, a “sad se dolazi da mu ne znaš ni imena ni prezimena”.

”U Šavniku živim 70 godina, znam svako dijete koje se rodilo, imena i prezimena, ali ovo što se dešava stvarno nije u redu. Evo, pola Šavnika odseli, pusta sela. Nije bitno, nek vlada ko god hoće, i ranije su vladali i partije i predsjednici. Da su htjeli ovo potopiti, pa da sa sela ne silazimo, nek glasa ko god hoće”.

Iako se glasanje u varošici ponavlja već šesti put, Radenko kaže da će sa suprugom doći i sedmi put da glasa - iz inata, da bi, kako je rekao, dao doprinos da u Šavniku vlast biraju oni koji žive na području te opštine.

Upravo je taj inat, smatra predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, glavni krivac što se šavničkim izborima ne nazire kraj. Kaže da se “bitka” za Šavnik ne vodi zbog velikog vodnog potencijala i budućih hidroelektrana, kako se uveliko govori.

Šavnik
Šavnikfoto: Svetlana Mandić

”Rekao bih da je to želja za dokazivanjem i neki crnogorski inat koji je proradio između subjekata koji misle da mogu doći do apsolutne većine, ili do većine koaliciono, nego što je to neka velika borba. Ovdje u Crnoj Gori postoje te teorije zavjere da će da se potopi Šavnik, da će da se grade hidroelektrane, da će da se grade neke druge stvari. Sve je u domenu teorije zavjere. Čak i da se pokrene neki značajniji projekat, on se teško može realizovati u jednom mandatu. Pozivam ih sve da u jednom dobrom duhu izađu na izbore, bez tenzija i da se to nekako privede kraju. Pozivam na neku demokratsku širinu”, kazao je Abazović za “Vijesti”.

Demokratska širina i prizivanje Tita

A na tu “demokratsku širinu” će se pričekati, makar do 4. decembra. Ili, kako je kazao nosilac liste koalicije “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović, “dok god izborni inženjering bude trajao”.

”Ovo će trajati ako se desant na Šavnik iz Nikšića svake nedjelje bude ponavljao. Prošle nedjelje je upravo pred kraj biračkog procesa toliko iz Nikšića bilo da su gotovi svi od ovih 130 novoupisanih došli. Prilagođavaju se situaciji, a suština je da se ne smanjuje njihov broj. Ujutro pošalju probne glasače da vide kako ćemo mi reagovati”, kazao je Cerović za “Vijesti”.

Cerović
Cerovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, u biračkom spisku je upisano toliko novih birača da mogu “poništiti” njihovu prednost koju imaju nakon glasanja na 21 biračkom mjestu.

Sa druge strane, nosilac liste DPS-SD i aktuelni predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić, istakao je da ako je, kako tvrdi, 200 novoupisanih birača ostvarilo biračko pravo, ne vidi razlog zašto bi ostalima to pravo bilo osporeno.

”Ako je već 200 ostvarilo biračko pravo, za nas je sve prihvatljivo, jer u svakom slučaju mi smo izborni pobjednici... Znam da će DPS i dalje voditi ovaj grad. Samo je pitanje koje nedjelje će se to potvrditi”.

Jakić
Jakićfoto: Svetlana Mandić

Jakić kaže da je uvjeren i da će tužilaštvo i nadležne institucije odraditi svoj posao i sankcionisati vinovnike svih incidenata, ali i provjeriti sve što smatraju da je urađeno mimo zakona.

”I da će sva ova lica koja nas drže kao taoce ovdje u Šavniku već duže od mjesec biti privedena licu pravde... i da će to biti jasna poruka i svim onim drugim licima u Crnoj Gori koja bi pokušala nešto tako da urade...”.

I Abazović kaže da se nada da će tužilaštvo imati malo više senzibiliteta i “pomoći” da se lokalni izbori u Šavniku, koji su započeti 23. oktobra, konačno završe.

”Mi ne možemo da preduzimamo radnje koje su protivzakonite. Uništavanje izbornog materijala na biračkom mjestu podrazumijeva ponavljanje glasanja. Takva su pravila. Jedino što možemo da uradimo jeste da damo apel državnom tužilaštvu da, ako postoje evidentne opstrukcije, to tretira uz malo više senzibiliteta, jer to moramo da završimo. Ko pobijedi, sretno bilo...”.

Dritan Abazović
foto: Svetlana Mandić

Jedino što država može da uradi je, prema njegovim riječima, da obezbijedi izborni proces i javni red i mir.

”Ne možemo mi policijom određivati ko će da ide na glasanje i na koji način će da se ponaša neko unutar biračkog mjesta. Ako je neko zaista registrovan tamo, mi nemamo mogućnost, jedino da se promijeni zakon i da mu se uskrati biračko pravo. Prisutnost bezbjednosno-interesantnih lica je bila primijećena u prethodnom periodu i to je sve evidentirano, tako da ne misle i oni što se nekako hrabre da će nekim prijetnjama ili nešto da prođu nekažnjeno ili da prođu nevidljivo. Ni to se neće desiti. Sva lica koja su bezbjednosno interesantna, koja dolaze iz drugih opština su evidentirana”.

Rajko Bajović kaže da zna ko bi mogao ove izbore odmah završiti:

”E da mi je Tita dići, kako bi sve ovo bilo u redu. Ovo je sramota i bruka. Postali smo svjetski rekorderi. A imam i jedan predlog - da ove novinare što svake sedmice dolaze prepišemo u Šavnik, ali ne moraju da glasaju”.

Kod Žike bez lozinke i kucanja

Za vrijeme održavanja lokalnih izbora u Šavniku ugostiteljski objekti su zatvoreni, tako da su novinari morali da “skoknu” do Žabljaka da popiju kafu. Od prije dvije sedmice - ne moraju.

Živko Jovović
Živko Jovovićfoto: Svetlana Mandić

Možete kafu popiti kod Žike, samo kucnite, rekli su nam momci u plavim uniformama.

Nijesu rekli da li je potrebna “lozinka”. Kod Žike ipak nije trebalo ni to kucanje, jer su njegova vrata nedjeljom otvorena za sve goste.

”Ne znam zašto ne bismo radili. Trudimo se da svi budu zadovoljni, a zna se da je najbolja kafa koju ćete ovdje popiti ona koju Žika skuva. Tačno je da je najveći pazar nedjeljom, ali ima i odgovornosti i ja bih bio odgovoran ako se nešto desi. Ali, mora da postoji mjesto gdje ljudi mogu da popiju kafu, a kod mene je najbolje i najsigurnije biračko mjesto. Nema ponavljanja. Uzmeš jedno i završena priča. Čist račun, duga ljubav”, kazao je Živko Jovović.

Bonus video: