Glasanje o sudijama Ustavnog suda odgođeno za 12. decembar

Na kolegijumu razmatran zahtjev šefa poslaničkog kluba DPS-a da bude odložen drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda

34842 pregleda 38 komentar(a)
Zgrada Skupštine, arhiva, Foto: Luka Zeković
Zgrada Skupštine, arhiva, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.11.2022. 14:26h

Na današnjem Kolegijumu predsjednice Skupštine Danijele Đurović dogovoreno je da parlament 12. decembra glasa o izboru sudija Ustavnog suda. Glasanje je bilo zakazano za danas.

Na kolegijumu je razmatran zahtjev šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića da bude odložen drugi krug glasanja za sudije tog suda.

Živković je u petak predsjednici Skupštine uputio pismo u kojem navodi da bi se odlaganjem glasanja stvorila mogućnost da se dogodi parlamentarni dijalog radi što hitnijeg izlaska države iz institucionalne krize.

Klub poslanika DPS-a tražio je da se kroz inkluzivan parlamentarni dijalog u najkraćem roku odredi datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora i da se odustane od namjere da se "neustavni Zakon o predsjedniku stavi u pravni poredak Crne Gore".

Ako se uvaže ta dva uslova, klub poslanika DPS-a je spreman da učestvuje u izboru jednog sudije Ustavnog suda, kako bi se deblokirao rad te institucije.

Bonus video: