Pobjednici opet zovu DIK u pomoć

Članovi nove većine u Podgorici i sekretar Izborne komisije ponovo tražili mišljenje Državne izborne komisije od koje zahtijevaju da jednako sprovodi zakon u državi

36432 pregleda 14 komentar(a)
"Molimo da još jednom pravno osnažite uputstvo": Članovi Izborne komisije pisali DIK-u, Foto: Luka Zekovic
"Molimo da još jednom pravno osnažite uputstvo": Članovi Izborne komisije pisali DIK-u, Foto: Luka Zekovic

Članovi i sekretar Izborne komisije Glavnog grada iz redova stranaka koje su osvojile većinu na nedavnim lokalnim izborima, ponovo su zatražili od Državne izborne komisije (DIK) mišljenje i tumačenje kako bi se izašlo iz ćorsokaka u koje se zapalo zbog nefunkcionisanja Ustavnog suda.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici 23. oktobra još nisu proglašeni, jer predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević (DPS) tvrdi da IK to ne može učiniti, pošto se ustavnosudska instanca nije izjasnila o nekoliko izbornih žalbi. Njih je podnijelo više građana, kao i Svetosavska lista koja nije prešla cenzus, a za koju dio partija tvrdi da kao “eksponent” Demokratske partije socijalista opstruira predaju vlasti u Podgorici - koju je stranka Mila Đukanovića izgubila. Ustavnu žalbu povukla je jedino Građanska inicijativa “21. maj”.

DIK je ranije, nakon žalbe nove većine, obavezao predsjednika IK Podgorice Veselina Vukčevića da sazove sjednicu, koju su tražili. Vukčević je to i učinio. Međutim, kada je član IK Radosav Jokić (DF) predložio da se utvrde konačni rezultati izbora, predsjednik je okončao sjednicu ne dozvolivši proširenje dnevnog reda.

U međuvremenu je Pokret Evropa sad tražio mišljenje DIK-a, ali se ništa nije promijenilo, jer Vukčević i dalje tvrdi da ne može proglasiti rezultate dok se sud ne izjasni o izbornim žalbama. Sekretar DIK-a Vladimir Vujović (Demokrate), koji je stručno lice u tom tijelu, ranije je međutim rekao da to nigdje ne piše, a da Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da se konačni rezultati objavljuju najkasnije 15 dana od održavanja izbora.

Na to se podsjeća i u novom obraćanju DIK-u, u kome se navodi da je to tijelo dužno da obezbijedi jedinstvenu primjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika. Odnosno, da su u jednom broju opština već proglašeni konačni rezultati uprkos ustavnim žalbama a da “u Glavnom gradu to nije slučaj”. Uprkos izbornim žalbama rezultati su proglašeni u Kolašinu u Budvi, gdje je vlast već i formirana, dok Pljevlja, gdje OIK-om takođe rukovodi kadar DPS-a, takođe nije završen posao nakon izbora koje je Đukanovićeva stranka izgubila u toj opštini.

Dopis DIK-u su u ime podgoričke Izborne komisije uputili Vujović, kao stručno lice, i članovi IK iz redova GP URA, DF, Evropa sad i Demokrata - Nikola Terzić, Radosav Jokić, Ljiljana Jokić Kapa, Marko Mihailović, Janko Odović, Željko Vujović i Dragan Prelević.

Oni podsjećaju i da se mjesec dana nakon izbora verifikuju mandati odbornicima, koji traju četiri godine. Kao i da su sve to imperativne zakonske norme koje obavezuju, te da su gotovi svi rokovi već probijeni.

U zahtjevu DIK-u za davanje uputstava, u koji su “Vijesti” imale uvid, izražava se i primjedba da Izborna komisija Podgorice ne funkcioniše kao kolegijalni organ, a na šta je predsjednik, kako tvrde, obavezan zakonom i Poslovnikom.

”Polazeći od iznijetih razloga, molimo vas da još jednom pravno osnažite vaše uputstvo, kako bi predsjednik Komisije Veselin Vukčević zakazao nastavak sjednice ili zakazao novu, na šta ga obavezuje član 25 stav dva Poslovnika o radu Izborne komisije Glavnog grada”, navodi osam članova IK u dopisu predsjedniku DIK-a Nikoli Mugoši.

Mandat odbornicima Skupštine Podgorice je istekao ranije, jer su lokalni izbori već odlagani izmjenama zakona - koji je osporio Ustavni sud. U međuvremenu je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS) ponovo izabran na tu funkciju glasovima odbornika kojima je mandat istekao.

Kada je Upravni sud taj izbor proglasio nezakonitim, glasanje je ponovljeno i Vukoviće je reizabran tri dana prije lokalnih izbora.

Iako se prije lokalnih izbora spekulisalo da će na taj način DPS pokušati da zadrži kontrolu nad Glavnim gradom ako izgubi na biralištima, Vuković je u izbornoj noći tvrdio da će predati vlast.

Na pitanje novinara “Vijesti” da li će mirno predati vlast, Vuković je odgovorio da “niti ja niti bilo ko od mojih saboraca nije iz te priče”.

”Podsjećam na koji način je predata vlast 2020. godine na državnom nivou. Tada je DPS mogao da koristi neke pravne mehanizme i nekako promijeni ishod izbora. Vjerujem da dugoročno to što se desila promjena vlasti na demokratski način predstavlja zalog za budući demokratski razvoj države. Ja ću biti neko ko će i svojim savjetima i sugestijama pomagati, jer su interesi građana Crne Gore i Podgorice za mene iznad svega”, rekao je Vuković 23. oktobra kasno uveče.

DIK usvojio dva prigovora jer nije IK Glavnog grada

Državna izborna komisija (DIK) usvojila je u ponedjeljak prigovore koji se odnose na propuštanje Izborne komisije Glavnog grada da to učini u vezi sa pritužbom Luke Krgovića i Zorana Mustura.

Izborna komisija Glavnog grada je o njima trebalo da se izjasni na sjednici 15. novembra, koje je prikinuta.

Bonus video: