Bojović: Predlog izmjena Zakona o sprečavanju korupcije do kraja godine

Na sjednici je predloženo formiranje radne grupe koja bi se bavila izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije

9204 pregleda 3 komentar(a)
Sa današnje sjednice Odbora, Foto: Printscreen YouTube
Sa današnje sjednice Odbora, Foto: Printscreen YouTube

Do kraja godine trebalo bi da se završi tekst predloga izmjena Zakona o sprečavanju korupcije, koji bi potom išao na javnu raspravu - najavio je danas, na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju zamjenik predsjednika tog tijela i poslanik Demokratskog fronta (DF) Dragan Bojović.

On je podsjetio da su direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović i predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović prošle sedmice demonstrativno napustili sjednicu parlamenta, nakon Radulovićeve rasprave s poslanikom Pokreta za promjene (PzP) Brankom Radulovićem.

"Oni su napustili sjednicu vrijeđajući poslanike. Ovaj Odbor i Skupština imaju problem u komunikaciju s ASK-om od 28. oktobra prošle godine, kad smo im uputili jedan zahtjev. Postavili smo pitanja vezana za ispitivanje imovine bivših funkcionera, porijekla imovine, nesklada s primanjima... To su političari koji su vodili državu tri decenije. Oni su prekinuli komunikaciju, ali su kasnije došli na Odbor, međutim onda se desio incident na plenumu. Pokazali su ignorantski odnos i Skupština je morala da odgovori na to. Mandat Savjeta ASK-a ističe krajem jula naredne godine, i Skupština će biti u obavezi da u martu-aprilu raspiše konkurs za članove Savjeta. Bilo bi poželjno da se prije toga unaprijedi zakonski okvir, kako bismo mogli da biramo članove Savjeta. U komisiji za izbor članova sad je predstavnik Sudskog savjeta, tijela koje je od 2018. godine u nelegalnom statusu. Cilj zakonskih promjena je da ASK sačuva svoju nezavisnost i profesionalnost, ali i da se osigura i označi odgovornost ukoliko se dešavaju propusti u radu. Ni ta, a ni nijedna druga institucija ne može biti van kontrole", istakao je Bojović.

Na sjednici je predloženo formiranje radne grupe koja bi se bavila izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije.

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović predložio je da se posao radne grupe završi do kraja jesenjeg zasjedanja, koje traje do kraja godine.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović rekao je da čelnicima ASK-a ne ide na čast činjenica da su napustili sjednicu parlamenta.

"Obaveza i naša i njihova je da istrpimo ako nam se nešto ne sviđa", dodao je.

Poslanik PzP-a Nikola Bajčetić rekao je da ASK nije ignorisao samo porijeklo imovine šefa države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, već i imovinu "stečajne mafije", bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i "mnogih aktera bivšeg režima koji su se našli iza rešetaka."

"Doza neodgovornosti od predstavnika ASK-a na sjednici i njihova drskost - nismo to vidjeli za vrijeme bivše vlasti", naveo je.

Sjednici nisu prisustvovali predstavnici DPS-a i njegovih bivših dugogodišnjih koalicionih partnera.

"Intenzivirali smo broj sjednica, što je dobro, ali loše je što imamo bojkot opozicije", rekao je Bojović.

Odbor je donio odluku da za 9. decembar zakaže posebnu sjednicu Odbora u proširenom sastavu u cilju konsultacija o unapređenju Zakona o sprečavanju korupcije.

Na sjednicu će biti pozvani ministar pravde, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, predstavnici ASK-a, Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta, Zajednice opština i civilnog sektora: Institut alternativa, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Bonus video: