Konatar: Izaberimo svih četvoro sudija Ustavnog suda i možemo se dogovoriti o datumu izbora

Konatar je kazao kako su sigurni da je ovo konsenzus i rješenje u kome "svi dobijaju ponešto, a niko ne dobija sve"

19832 pregleda 44 komentar(a)
Konatar, Foto: Boris Pejović
Konatar, Foto: Boris Pejović

Šef poslaničkog kluba "Crno na bijelo" Miloš Konatar (URA) pozvao je poslanike da na sjednici Skupštine 12. decembra izaberu svih četvoro sudija Ustavnog suda.

"Crna Gora je na još jednoj istorijskoj raskrsnici i mi kao odgovorni političari koji mislimo dobro građanima i državi nemamo pravo na grešku. Nemamo pravo da ostanemo zarobljeni u rovovima prošlosti, već moramo gledati u budućnost i kako da naša zemlja ide naprijed.

"Naša budućnost je Evropska unija i moramo ubrzati evropski put što će biti nemoguće ako ne postignemo kompromis do 12. decembra i ne izaberemo sudije Ustavnog suda, zato svi mi u parlamentu i politici moramo doći do dogovora i time široko otvoriti vrata ubrzanom napretku ka članstvu Crne Gore u EU, saopštio je Konatar.

Kazao je da se, u tom smislu, do dogovora može doći na sljedeći način:

"1. Podržavamo stav predsjednice Venecijanske komisije, najviših EU zvaničnika i naših međunarodnih partnera, što znači da na sjednici Skupštine Crne Gore 12. decembra izaberemo svih 4 sudija i time kompletiramo Ustavni sud.

"2. Dogovorimo datum prijevremenih parlamentarnih izbora koji bi bili u prvoj polovini naredne godine.

"3. Kompletirani Ustavni sud bi se po hitnom postupku izjasnio o ustavnosti Zakona o predsjedniku", saopštio koe Konatar.

Kazao je kako su sigurni da je ovo konsenzus i rješenje u kome "svi dobijaju ponešto, a niko ne dobija sve".

"Ovo je rješenje gdje nema pojedinačnih pobjednika, već je pobjednik društvo i naša evropska budućnost. Dakle, bez ucjena sa bilo koje strane, ako pokažemo minimum odgovornosti dogovor je blizu, a politički dogovor u interesu građana je naša obaveza, jer Crna Gora mora naprijed", zaključio je Konatar.

Bonus video: