Povučena još jedna žalba u vezi podgoričkih izbora

Žalbu u vezi izbora u Podgorici prije nekoliko dana povukla je i Građanska inicijativa "21. maj"

12515 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nevena Radović iz Podgorice povukla je žalbu koju je bila podnijela Ustavnom sudu u vezi izbora održanih u Podgorici 23. oktobra, potvrđeno je "Vijestima".

Ustavni sud je o tome obavijestio Državnu izbornu komisiju (DIK), koja je taj dopis proslijedila Izbornoj komisiji (IK) Glavnog grada.

Žalbu u vezi izbora u Podgorici prije nekoliko dana povukla je i Građanska inicijativa "21. maj".

Članovi IK Glavnog grada iz redova buduće vlasti, usvojili su na današnjoj sjednici tog tijela konačne rezultate izbora u Podgorici.

Oni su tu odluku donijeli nakon što je predsjednik IK-a Veselin Vukčević rekao da zaključuje sjednicu jer članovi neće da se izjasne o prigovorima koji su bili na njenom dnevnom redu. On je nakon toga napustio sjednicu sa članovima iz redova Demokratske partije socijalista (DPS).

Članovi iz redova buduće vlasti su nastavili sjednicu i za predsjedavajućeg odredili najstarijeg člana Radosava Jokića, nakon čega su dopunili dnevni red i utvrdili konačne rezultate.

Vukčević je i na današnjoj sjednici tvrdio da IK ne može proglasiti rezultate, pošto se US, kao krajnja istanca u izbornim sporovima, nije izjasnio o žalbama. Pred US-om, koji nema kvorum za rad, više je žalbi u vezi s izborima u Podgorici.

Neke opštine proglasile su konačne rezultate uprkos žalbama. Od ukupno pet opština u odnosu na koje su podnesene žalbe, konačni rezultati proglašeni su u Budvi i Kolašinu. Od ukupno 14 opština u kojima su 23. oktobra održani izbori, rezultati su proglašeni u deset njih.

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) i nosilac izborne liste u Podgorici Jakov Milatović, kazao je da DPS zloupotrebom instituta ustavne žalbe "organizovano i unaprijed smišljeno pokušava da blokira tranziciju vlasti u Podgorici".

Na izborima u Podgorici lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, PES 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

Bonus video: