Rezultati (ni)su konačni

Predstavnici pobjednika izbora u IK-u usvojili konačne rezultate nakon što je predsjednik Veselin Vukčević zaključio sjednicu

21794 pregleda 14 komentar(a)
Dio članova nastavio sjednicu odredivši Jokića za predsjedavajućeg, Foto: Luka Zekovic
Dio članova nastavio sjednicu odredivši Jokića za predsjedavajućeg, Foto: Luka Zekovic

Članovi Izborne komisije (IK) Glavnog grada iz redova buduće vlasti, usvojili su juče konačne rezultate izbora u Podgorici, nakon što je predsjednik tog tijela Veselin Vukčević zaključio sjednicu, navodeći kao razlog to što oni neće da se izjasne o prigovorima koji su na njenom dnevnom redu.

On je prethodno odbio više njihovih zahtjeva da se izjasne o dnevnom redu.

Vukčević je sa članovima IK-a iz Demokratske partije socijalista (DPS) napustio sjednicu, nakon čega su predstavnici pobjednika izbora odlučili da je nastave, odredivši Radosava Jokića (DF) za predsjedavajućeg, poslije čega su dopunili dnevni red i utvrdili rezultate.

Za to su, osim Jokića, glasali Nikola Terzić, Janko Odović, Irena Đorem (koja je mijenjala Ljiljanu Jokić Kapu), Željko Vujotić, Marko Mihailović i Dragan Prelević.

Sekretar IK-a Vladimir Vujović, rekao je da je pravno uporište za odluku rješenje Državne izborne komisije (DIK) da usvoji prigovor zamjenika predsjednika i nosioca liste Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića, kojim je utvrđeno da IK nije u zakonskom roku (od 24 časa) odlučio o njegovom prigovoru u vezi sa neproglašavanjem rezultata. DIK je utvrdio da se Milatovićev prigovor smatra usvojenim s dispozitivom prigovora, koji se odnosi na informacije o rezultatima.

Vujović (Demokrate) je naveo da je stručna služba IK-a u obavezi da obezbijedi ovjeru odluke o rezultatima, kako bi ona bila dostavljena Službenom listu na objavu.

Jučerašnja sjednica bila je nastavak one koju je Vukčević zaključio 15. novembra, nakon što dijelu članova nije dozvolio da glasaju o proširenju dnevnog reda kako bi u njega uvrstili utvrđivanje rezultata.

Vukčević je i juče ponovio da ih IK ne može proglasiti, pošto se Ustavni sud (US), kao krajnja instanca u izbornim sporovima, nije izjasnio o žalbama.

Saopštio je i da u IK-u ne postoji većina za proglašenje rezultata, jer je, kako tvrdi, opunomoćenom predstavniku Demokratskog fronta (DF) Mihailoviću po sili zakona prestala funkcija kad je prihvatio da se nađe na odborničkoj listi. Vukčević je pojasnio da je preksinoć tragao za imenima odborničkih kandidata koji treba da prisustvuju konstitutivnoj sjednici, i da je tako naišao na Mihailovića. On je od njega tražio da napusti sjednicu.

Član IK-a ne može predsjedavati sjednicom: Vukčević
Član IK-a ne može predsjedavati sjednicom: Vukčevićfoto: Luka Zeković

Predstavnici pobjednika ocijenili su da Vukčević tumači zakon na pogrešan način, i da bi, kako su naveli, morao da zna da ne postoji procesuiranje odluke po sili zakona, već da se ona donosi pozivanjem na pravni osnov.

Na njegove poruke da neće potpisati rezultate bez da odluka bude u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članovi IK-a su odgovorili riječima da oni nisu krivi što je US nefunkcionalan.

”Predmetni zakon je pun rokova koji uzročno-posljedično imaju veze sa trenutkom raspisivanja izbora. Pored svih rokova i članova koji se krše, vi ste izabrali jedan član za koji smatrate da čuvate Ustavom zagarantovano pravo na žalbu. Podnosioci su dva puta iskoristili podnošenje prigovora i oni su dva puta povučeni. Znate zašto vi birate da ste zabrinuti za ovu normu - zato što znate da US ne postoji”, rekao je Nikola Terzić.

Sekretar Vujović kazao je novinarima nakon što su članovi usvojili rezultate, da svaki pravni akt koji donese kolegijalno tijelo podliježe pravnoj provjeri.

”Normalno da ćemo, kao legalisti, poštovati sve odluke nadležnih organa”, naveo je.

Upitan može li ta odluka dovesti u pitanje legitimitet buduće vlasti u Podgorici, Vujović je odgovorio da “potencijalna buduća koalicija ima 20.000 glasova ili 10 mandata više” i da “ovo nisu situacije gdje je u pitanju jedan odbornik ili 500 glasova”.

”Ovdje je potpuno sve jasno. Onaj ko bi želio time da se bavi, grubo bi zadro u pravo glasača Podgorice da biraju i da budu birani. Oni su odabrali, to je narodna volja, i ona je neprikosnovena u demokratiji. Sve drugo su pravne začkoljice i pravno nadmudrivanje...”, istakao je.

PES je u novembru zbog Vukčevićevog odbijanja da zakaže sjednicu na kojoj bi se utvrdili rezultati podnio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv njega zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Vukčević je, s druge strane, SDT-u podnio krivičnu prijavu protiv dijela članova i sekretara IK-a zbog sumnje da su, kako tvrdi, počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja.

Neke opštine proglasile su konačne rezultate uprkos žalbama pred Ustavnim sudom. Od ukupno pet opština u odnosu na koje su podnesene žalbe, konačni rezultati proglašeni su u Budvi i Kolašinu. Od ukupno 14 opština u kojima su 23. oktobra održani izbori, rezultati su proglašeni u deset njih.

Povezani članci

02. Decembar 2022.

Povučena još jedna žalba u vezi podgoričkih izbora

Na izborima u Podgorici lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, PES 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

Vukčević: Odluka nezakonita i ne proizvodi pravno dejstvo

Vukčević je sinoć saopštio da IK nije imao kvorum da nastavi s radom i donosi valjane odluke, jer je za to potrebna većina od sedam članova.

Naveo je da je “manjina u IK-u pokušala da proglasi konačne rezultate”, i da je u nastavku sjednice glasalo šest od 13 članova. “Naglašavam da po Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Poslovniku o radu (IK-a) nije moguće izabrati člana Komisije koji bi predsjedavao sjednicom umjesto predsjednika. Isto tako, za donošenje zakonitih odluka na sjednici Komisije u skladu sa članom 21 Zakona, potrebna je većina od sedam članova, što znači da je svaka odluka u čijem donošenju nije učestvovala većina od sedam članova nezakonita i ne proizvodi pravno dejstvo”.

Bonus video: