Upravni sud odbio tužbu funkcionera Evrope sad

"Pravo na pokretanje upravnog spora, u ovoj pravnoj stvari, pripadalo bi Klubu odbornika u gradskoj Skupštini", rekli su iz suda

7428 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Upravni sud Crne Gore odbio je danas tužbu funkcionera Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića, koji je tražio poništenje odluke kojom je za gradonačelnika Glavnog grada Podgorica izabran Ivan Vuković (DPS).

“Upravni sud je rješenjem U.br. 10431/22 od 5. 12. 2022. godine, odbio tužbu V.Č. iz Podgorice, nalazeći da isti nema pravo za pokretanje upravnog spora radi poništaja odluke kojom je za gradonačelnika Glavnog grada Podgorica izabran dr I. V”, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Upravnog suda.

Čarapić je tužbu podnio 9. novembra navodeći da je odluka o izboru Vukovića za gradonačelnika, “usvojena na neregularnoj sjednici od 20. oktobra 2022. godine, svega tri dana prije održavanja lokalnih izbora”. Prethodno je Upravni sud utvrdio da je Vukovićevo imenovanje za gradonačelnika u julu bilo nezakonito.

Iz Upravnog suda podsjećaju da je predmet preispitivanja u upravnom sporu pred Upravnim sudom Crne Gore, bila odluka gradske Skupštine kojom je za gradonačelnika Glavnog grada izabran Vuković u julu.

“Upravni sud Crne Gore je utvrdio da bi pravo na pokretanje upravnog spora, u ovoj pravnoj stvari, pripadalo Klubu odbornika u gradskoj Skupštini, jer je za pokretanje upravnog spora protiv određenog upravnog akta, odnosno druge upravne aktivnosti, potrebno da se rješavalo o nečijem pravu ili pravnom interesu ili se na drugi način uticalo na prava, obaveze, odnosno pravni interes. To pravo, odnosno pravni interes mora proizilaziti iz propisa, tj.mora imati uporište u zakonu ili drugom propisu kojim je konkretni interes opredijeljen. Taj interes mora biti neposredan, ličan, što znači da se tiče određenog fizičkog ili pravnog lica, a što u konkretnom nije slučaj. U predmetnoj stvari nema neposrednog odnosa između stranke (V.Č.) i predmeta postupka, da bi tužilac bio aktivno legitimisan za podnošenje tužbe, zbog čega je njegovu tužbu valjalo odbiti kao nedozvoljenu”, objasnili su.

Kako su dodali, prilikom odbijanja tužbe kao nedozvoljene, Upravni sud je imao u vidu odredbu člana 6 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da građani učestvuju u odlučivanju o svojim potrebama i interesima neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika u organima lokalne samouprave, međutim, navedeni član zakona ne daje aktivnu legitimaciju tužiocu, koji je u svojstvu građanina tužbom pokrenuo upravni spor protiv odluke o izboru gradonačelnika Glavnog grada Podgorice.

“Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, neposredno učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave vrši se putem inicijativa, zbora građana, referenduma i drugih oblika izjašnjavanja i odlučivanja utvrđenih Statutom. Kako se izborom gradonačelnika, odlučuje o na zakonom zasnovanom interesu političkih partija koje su na temelju izborne volje građana konstituisale Skupštinu Glavnog grada, to na strani tužioca kao građanina, ne postoji aktivna legitimacija za podnošenje predmetne tužbe, jer se osporenom odlukom ne dira u njegovo pravo ili na zakonu zasnovan interes (isto stanovište je iznio i Vrhovni sud Crne Gore u presudi Uvp.br.1862/18 od 27.09.2018. godine)”, kazali su iz suda.

Bonus video: