Živković: Djelovi SDT-a iskorišćeni za obračun s političkim neistomišljenicima

"Sve ovo se organizuje da bi neko oborio rejting DPS-a, ali i vratio svoj rejting, koji je pao ispod cenzusa", poručio je Živković

17094 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, kazao je danas da je odluka Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da formira predmet o radu Komisije za stambena pitanja Vlade i zbog toga traži ukidanje imuniteta poslanicima DPS-a, politički motivisana aktivnost koja ima za cilj nanošenje štete toj stranci.

On je na pres-konferenciji u Skupštini Crne Gore, rekao da nije prošlo ni mjesec od trenutka kad je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio krivičnu prijavu u ovom slučaju, do formiranja predmeta u SDT-u.

"Djelovi SDT-a očigledno su poslužili za obručun s političkim neistomišljenicima i stavili su se u službu izvršne vlasti", istakao je Živković.

SDT traži od Skupštine ukidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Dragici Sekulić i Suzani Pribilović, te poslanicima Socijaldemokrata (SD) Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću.

Istragom su, osim njih, obuhvaćeni i Budimir Šegrt, Suad Numanović, Sanja Vlahović, Dražen Miličković, Osman Nurković, Jelena Radonjić i Aleksandar Jovićević.

Živković je rekao da je DPS podnio krivične prijave protiv bivših ministarki Olivere Injac i Vesne Bratić, te bivšeg premijera Zdravka Krovokapića, ali da, kako tvrdi, SDT nije reagovao u tim slučajevima.

"Ni na jednu od tih prijava nismo dobili odgovor... Upozoravamo i Abazovića da na ovaj način instrumentalizuje djelove SDT-a", naglasio je.

Poslanik DPS-a naveo je i da SDT "očigledno nema nikakav tretman prema izborima u Šavniku".

"Ono je nakon petog ili šestog kruga glasanja imalo neku reakciju...", dodao je.

Živković je naveo da u DPS-u nemaju nikakav problem s utvrđivanjem odgovornosti.

"Principijelno smo se ponašali kad smo glasali za skidanje imuniteta našim poslanicima. Drugi nisu glasali za skidanje imuniteta kad je bila riječ o njihovim poslanicima... Dijelovi SDT-a su se instrumentalizovali s ciljem nanošenja štete DPS-u, a po nalogu Abazovića. Na 'spektakularnoj' Abazovićevoj konferenciji za medije, održanoj dva dana prije izbora, bio je i savjetnik premijera koji je riješio stambeno pitanje na ovaj način... Imaćemo odgovor na ovo. Poručujemo Abazoviću da će se ispitati njegova odgovornost", naveo je Živković.

Upitan hoće li DPS glasati za skidanje imuniteta poslanicima, odgovorio je:

"Nemamo nikakav problem sa skidanjem imuniteta. Rekli smo da nemamo problem da se odreknemo imuniteta. Sad nakon mjesec od krivične prijave dobijamo predmet, a nema odgovora na nezakonitosti za koje smo podnosili krivične prijave. Sve ovo se organizuje da bi neko oborio rejting DPS-a, ali i vratio svoj rejting, koji je pao ispod cenzusa. Ne morate nam ništa skidati imunitete, odrećićemo ih se svi do jednog", podvukao je Živković.

On je rekao da, po njegovom uvjerenju i poznavanju kolege koji su bili u Komisiji za stambena pitanja, vjeruje da su oni poštovali zakonske propise i "da ne bi prekoračili ovlašćenja i dodijelili nekome nešto što mu ne pripada".

"Mnoge moralne vertikale su dobile stanove na ovaj način. Dobio je Zdravko Krivokapić, Dragan Šoć, Branka Bošnjak... Izaći ćemo s informacijama ko je sve dobio stanove na ovaj način", naveo je.

Na pitanje kako komentariše navode da je prilikom transporta građe Vlade prema Državnom arhivu nestalo 60 registratora, kao i tonski zapisi sa sjednica Komisije, Živković je odgovorio da je to pitanje "za one koji se danas nalaze u Vladi".

Bonus video: