Ni ove nedjelje izbori u Šavniku neće se završiti - prekinuto glasanje na oba biračka mjesta

- Članovi Biračkog odbora iz koalicije "Za budućnost Šavnika" nijesu dozvolili biračima, za koje tvrde da nisu iz šavničke opštine, da glasaju

- Predsjednik Biračkog odbora je pozvao policiju, a do prekida je glasalo sedam birača

68471 pregleda 115 komentar(a)
Šavnik jutros, Foto: Svetlana Mandić
Šavnik jutros, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.12.2022. 15:21h
Završeno
14:05h

Gavrilo Cerović, nosilac liste koalicije "Za budućnost Šavnika" kazao je "Vijestima" da "batinaši" koji su prije nekoliko sedmica napali člana Biračkog odbora na tom mjestu iz njihove koalicije, i koji su mu nanijeli fizičke povrede, još uvijek nijesu procesuirani, ali zato iz nedjelje u nedjelju dolaze da glasaju.

"Prekinuli smo glasanje jer ti ’batinaši’ dolaze da ostvaruju lažno biračko pravo. Jedan od četvorice koji je prebio našeg člana odbora i jutros se pojavio da glasa. Tužilaštvo još njega nije procesuiralo, ali ljude koji brane lokalnu volju Šavnika, mnogo brže i uredno sprovode do tužilaštva i suda. Možda će se nekada i filmovi praviti o Šavniku, po pitanju izbora. Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da lokalnu volju građana i sudbinu Šavnika treba da određuju ljudi sa strane", rekao je Cerović.

Gavrilo Cerović
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, moralnu podršku imaju od centrala, a izborni inženjering je u Šavniku, kao u nijednoj drugoj opštini, sproveden u djelo.

"Ovo je DPS u Šavniku radio 30 godina i moraju se birački spiskovi srediti. To je neminovno“, poručio je Cerović.

10:51h

"Htio je da glasa čovjek sa prezimenom koje uopšte ne datira sa ovih područja".

10:39h

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Šavniku Dušan Radanović kazao je "Vijestima" da su birački odbori razdužili izborne materijale sa oba biračka mjesta i da će glasanje, po deveti put, biti ponovljeno u nedjelju 18.decembra.

Kazao je i da su se obratili Vladi da pomogne da se ova izbornaa farsa završi, jer se na ovaj način izbori mogu ponavljati u nedogled, ali da zvaničan odgovor nijesu dobili, dok su iz DIK-a uputili na članove zakona sa kojima su oni dobro upoznati i u kojima ne stoji koliko se puta izbori mogu ponavljati.

Dušan Radanović
foto: Svetlana Mandić

Na pitanje novinarke "Vijesti", ukoliko se izbori ne završe ni naredne dvije sedmice, da li če biti održani 1. januara, za vrijeme novogodišnjih praznika, Radanović je kazao: "Zašto da ne? Zakon nalaže da se ponovljeni izbori moraju održati u roku od sedam dana".

10:32h

Svake nedjelje imamo ljude koji najavljuju izvršenje krivičnih djela, a da oni po tom pitanju, čini mi se, još nisu ni saslušani, poručio je Jugoslav Jakić, nosilac liste DPS-SD i aktuelni predsjednik Opštine Šavnik.

09:12h

Vujica Vijičić, posmatrač ispred Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da na početku glasanja jutros sve imalo duh demokratije.

"Sve do jednog trenutka kada je čovjek odjednom navalio na te glasačke listiće. Svi smo doživjeli veliku neprijatnost, prvi ja, jer nije demokratski i normalno da to neko uništi", rekao je Vujičić "Vijestima".

Na pitanje da li je očekivao da će se izbori tako brzo završiti rekao je da ne zna, jer je prvi put na glasačkom mjestu kao posmatrač DPS-a.

 
Izmjena: 09:55h
09:05h

Ilija Todorović, član koalicije Za budućnost Šavnika koji je prekinuo glasanje, kazao je "Vijestima" da nije dozvolio biraču koji nije iz te opštine da glasa.

Šavnik, Izbori, izbori ŠAvnik
foto: Svetlana Mandić
Izmjena: 11:18h
08:55h

I u Kruševicama član Biračkog odbora iz koalicije "Za budućnost Šavnika" nije dozvolio biraču, za koga tvrdi da nije iz Šavnika, da glasa.

08:45h

I u selu Kruševice je prekinuto glasanje.

08:22h

U zgradi Opštine Šavnik prekinuto je glasanje. Članovi Biračkog odbora iz koalicije Za budućnost Šavnika nijesu dozvolili biraču, za koga tvrde da nije iz šavničke opštine, da glasa.

Predsjednik Biračkog odbora je pozvao policiju, a do prekida je glasalo sedam birača.

Član biračkog odbora iz koalicije Za budućnost Šavnika Dalibor Šćepanović precrtao je dvadesetak glasačkih listića

Izmjena: 08:26h
07:10h

Oba biračka mjesta otvorena su u sedam sati. Ukoliko ne bude prekida Šavničani će moći da glasaju do 20 sati.

06:58h

Danas će se osmi put glasati na dva biračka mjesta u opštini Šavnik - u zgradi Opštine i u selu Kruševice.

Razlog za to su incidenti i veći broj nepravilnosti koji su prethodnih sedam sedmica obilježili izbore u poddurmitorskoj varoši.

Izbori u Šavniku su započeti 23. oktobra, kada su održani i u 14 opština. U svim opštinama su završeni, samo se u Šavniku ponavljaju iz nedjelje u nedjelju.

Dosadašnja gradska vlast, predvođena Demokratskom partijom socijalista, i Demokratski front i Demokrate, međusobno se optužuju za opstrukciju izbornog procesa, a Šavnik je sedmicama u žiži i javnosti u regionu.

Na Kruševicama i u zgradi Opštine ukupno je 541 birač, što je skoro 27,5 odsto od ukupnog broja. Na biračkom mjestu Šavnik upisana su 483 birača, a u selu Kruševice 58.

Na 21 biračkom mjestu glasao je 1.231 birač od 1.968 ukupno upisanih, što je 62,55 odsto.

Koalicija DPS-SD je osvojila 549 glasova, koalicija “Za budućnost Šavnika”, koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), 571, dok je za koaliciju Demokrata, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore do sada glasalo 99 birača.

Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući DPS-SD.

Bonus video: